Zaterdag 17/04/2021

'Er is verdomme wel een alternatief'

Joachim Pohlmann (33) en Kristof Calvo (27) schrijven voortaan een wisselcolumn op vrijdag voor De Morgen. Over politiek, maar vooral over alles daarbuiten.

In het godverlaten parlement zetten we het duo neer. Pohlmann ziet er moe uit, na een zoveelste lange onderhandelingsnacht, deze keer over de ministersposten. Calvo oogt fris, scherp zoals altijd. Pohlmann: "Ik heb jou één keer eerder ontmoet, tijdens een debat in 2009. Weet je dat nog?" Calvo: "Ja, dat herinner ik me. Er zaten letterlijk zeven mensen in de zaal. Je bent me bijgebleven als een kuitenbijter."

De eerste is de partijwoordvoerder van N-VA en de rechterhand van Bart De Wever. U kent hem misschien van de recente reportages van Jambers: hij is de man die altijd in de achtergrond loopt. Enkele jaren terug schreef hij Altijd iets, een roman die deze krant typeerde als "een bijtende kritiek op de leegheid van zijn generatie". De andere, een groen parlementslid met Spaans temperament, wordt algemeen aanzien als een van de toptalenten in de Wetstraat. Op zijn 27ste leidt hij mee de oppositie. Samen verzorgen ze voortaan een nieuwe wisselcolumn op vrijdag. Pohlmann en Calvo worden onze tegenwringers. Wanneer we even denken dat we het allemaal weten, mag dit tweetal ons wakker schudden. Even tegen de schenen schoppen voor het weekend. Niet voor het plezier, maar om onszelf in vraag te blijven stellen.

Gaat jullie dat lukken? De jobomschrijving is niet mis.

Calvo: "Zalm spelen is voor mij niet evident, want ik kan niet goed zwemmen (lacht). Maar het beeld past bij de tijdsgeest. Politiek ontstaat er een pensée unique. Je hoort vandaag heel snel: 'Er is geen alternatief.' Er is verdomme wel een alternatief. Al moet mijn column meer worden dan schenenschoppen. We mogen de komende jaren niet alleen klagen en zagen. Ik wil geen opbod aan alleen maar boosheid. De zalm moet niet altijd tegen de stroom in zwemmen, hij kan ook een nieuwe rivier inslaan."

Pohlmann: "Ik schrijf nu voor De Morgen. Dat is toch al serieus tegen de stroom in voor een N-VA'er, niet? Ook al schrijf ik in eigen naam en niet in die van de partij, mijn ideeën zullen sowieso wat afwijken van die van jullie gemiddelde lezer en van die van Kristof. Maar dat kan het alleen interessant maken."

Je eigen gelijk in vraag stellen, mag dat wel in de politiek?

Calvo: "Het groene gedachtegoed durft zichzelf in vraag stellen. We zijn net gericht op debat, interactie en transparantie. Ik kan niet wegkomen met het antwoord 'het is nu eenmaal zo, het staat al tien jaar op papier'. Opnieuw: het idee van de zogenaamde Vlaamse consensus, daar maak ik me zorgen over. (Draait zich naar Pohlmann) N-VA zegt: we spreken dezelfde taal, dus we denken hetzelfde. Kom nu."

Pohlmann: "Dat is een karikatuur van wat wij zeggen. Maar natuurlijk bestaat er een vorm van Vlaamse consensus. Hoe zou je anders een regering gevormd krijgen? Een gemeenschap wordt gevormd door een aantal parameters. Is de grondstroom in Vlaanderen centrumrechts, zoals gezegd wordt? Nu wel. Zeker politiek, kijk simpelweg naar de verkiezingsresultaten. Maar dat zal niet eeuwig en altijd zo blijven. Ook ik besef zeer goed dat alles in beweging is. Dat er nieuwe generaties komen en dat je jezelf niet mag vastrijden in bepaalde gedachten. N-VA is op dat vlak ook geëvolueerd."

Calvo: "Die evolutie is inderdaad heel opvallend. De N-VA is begonnen in de buurt van CD&V, en zit intussen bij de harde liberalen en de conservatieven."

Is er iets wat jullie verbindt? Een afkeer voor de PS misschien?

Pohlmann: "Het rode machtsblok heeft te lang het systeem in handen gehad. Daar gaan we nu voor een stuk tegenin. Zonder de PS krijg je toch zuurstof. Zeg wat je wil, maar ze zaten daar om het status quo te verdedigen. Het furieuze persbericht over de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 lag volgens mij al een tijd klaar."

Calvo: "Aversie is wat overdreven, al is de PS een conservatieve partij. Het zou beter zijn moesten ze de komende tijd niet als eerste op de barricaden kruipen. Mij zal je ook nooit pamfletten zien uitdelen met daarop 'Behouden, behouden, behouden'. Ik denk dat we het eens zijn dat dit land fundamenteel moet herdacht worden. We zijn een generatie die constant aangepraat wordt: voor jullie wordt het slechter. Ik weiger mij daarbij neer te leggen. Laat ons dromen. Iets wat ik bij de nieuwe regering mis. Ik weet dat jij niet hoog oploopt met paars-groen, maar daar zat wel een project achter."

Pohlmann: "De droom achter deze regering is de welvaartsstaat in stand houden voor de komende generaties. We willen de rekeningen op orde zetten. Rekeningen die mede door het 'prachtige' paars-groen ver in het rood staan trouwens."

Zouden jullie vrienden van mekaar kunnen zijn?

Calvo: "Heb jij nog ooit zo'n pet gedragen van het KVHV? (het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond, jvh) Want dat vind ik griezelig. Mijn vrienden dragen meestal geen klak." (lacht)

Pohlmann: "Ja, die heb ik gedragen (lacht). Het gaat om een traditie, je moet daar niet zo zwaar aan tillen. Ik weet wel dat mijn vriendin, die in de fakbar werkte, daar helemaal anders naar keek. Je trok wel vrouwen aan, maar van een speciale soort."

Calvo: "Maar natuurlijk heb ik vrienden met een ander gedacht. Het zou maar erg zijn als je alleen overeenkomt met mensen die voor dezelfde partij kiezen als jezelf."

Pohlmann: "Ik verdenk mijn lief er soms van dat ze op de socialisten stemt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234