Maandag 02/08/2021

Optima

Er is toch nog hoop voor vastgoedpoot van Optima

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Het ziet er steeds gunstiger uit voor Optima Global Estate (OGE). Lange tijd leek het erop dat het failliet van Optima Bank de vastgoedpoot zou meesleuren, maar nu lijkt een doorstart mogelijk. Volgende week moet CEO Jeroen Piqueur daarover klaarheid scheppen bij de curatoren.

"Met man en macht probeer ik een bedrijf op de rails te houden", steekt Piqueur van wal. "En dat in een uiterst negatief klimaat. Ik ben bezig met een businessplan, ik reorganiseer, ik contacteer klanten. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat dit bedrijf levensvatbaar is en voer daarover constructieve gesprekken met de curatoren. Maar een ultimatum? Daarvan ben ik niet op de hoogte." Van een strikt ultimatum aan de CEO willen ook de curatoren niet spreken.

Volgende week moet OGE wel duidelijkheid geven over de toekomstplannen. Die vraag komt van vier belangrijke schuldeisers: de curatoren van Optima Bank, KBC Bank, Belfius en de investeringsgroep Saffelberg van ondernemer Jos Sluys. "Er is geen vaste datum afgesproken, maar in de hele zaak ligt timing natuurlijk wel gevoelig", zegt curator Matthias Gesquière. "Weken kan dit niet meer wachten." Een externe consultant zal het plan bestuderen.

undefined

Jeroen Piqueur:
Jeroen Piqueur: "Met man en macht probeer ik een bedrijf op de rails te houden"Beeld Thomas Sweertvaegher

Andere naam

De bank Optima, die een imposant pand in de Gentse binnenstad betrok, werd op 15 juni failliet verklaard. Boven de bank bevond zich de Optima Group, die in het verlengde boekjaar 2014-2015 een verlies had geleden van 30,5 miljoen euro. Piqueur en zijn zakenpartners hebben 93 procent van de aandelen van Optima Group in handen. (zie grafiek).

In de nasleep van de val van de bank kwamen Gentse politici zoals Geert Versnick (Open Vld), Daniel Termont (sp.a) en Luc Van den Bossche (ex-sp.a) in opspraak. Hen werd verweten dat ze te nauwe banden zouden hebben gehad met de familie Piqueur, al werd daar geen enkel hard bewijs voor geleverd. Samen met een reeks minder klinkende namen zullen ze zich binnenkort in twee commissies moeten verantwoorden. De eerste gaat door op 29 augustus in het Gentse stadhuis, de tweede in september in het parlement.

Voor de schuldeisers is die politieke afwikkeling echter van ondergeschikt belang. Zij kijken vooral naar het nieuwe businessplan van Piqueur. Nu al lijkt het duidelijk dat hij opnieuw constructies zal aanbieden met commissies op de verkoop van vastgoed. De flamboyante CEO zou ook een andere naam voor zijn geesteskind in gedachten hebben.

Voor het zover is, zullen de curatoren wel nog een uiterst moeilijke afweging moeten maken. De schuldeisers hebben geen belang bij een faillissement, maar ook niet bij een kunstmatige instandhouding van een bedrijf dat een langzame doodsstrijd uitvecht. Wat de curatoren wel vertrouwenwekkend vinden, is dat er na het kapseizen van de bank geen verkopen van vastgoed zijn geannuleerd. Hun doorlichting van OGE heeft ook nog geen zaken aan het licht gebracht die ze onrustwekkend vinden.

Als Piqueur effectief het vertrouwen krijgt van de schuldeisers, en er een akkoord komt, zal dat ook nog door de rechtbank moeten worden bekrachtigd.

undefined

De bank Optima, die een imposant pand in de Gentse binnenstad betrok, werd op 15 juni failliet verklaard. Beeld belga
De bank Optima, die een imposant pand in de Gentse binnenstad betrok, werd op 15 juni failliet verklaard.Beeld belga

Spaanse dochter

In de hele saga rond de gekapseisde bank wordt 6 september de volgende belangrijke datum. Op die dag zullen de curatoren voor het eerst zicht krijgen op haar passief. De vooruitzichten zijn dat de schulden van de bank meer dan 100 miljoen euro zullen bedragen, maar daar zit nog speling op. Het bedrag kan dus gerust 30 miljoen hoger of lager uitvallen.

"Of vastgoedpoot OGE de schulden zal kunnen betalen?", luidt het bij een van de curatoren. "Wij zijn volop in gesprek met de heer Piqueur, en een blik op het actief van OGE maakt deel uit van die gesprekken."

Het gerecht viseert intussen ook de Spaanse dochter van de bank Optima, zo berichtte De Tijd gisteren. De speurders zouden willen nagaan of via het Spaanse kantoor bewust miljoenen euro's zijn onttrokken aan Optima Bank. Piqueur: "Sommige journalisten zouden het onderscheid tussen fictie en werkelijkheid eindelijk eens moeten leren maken. Jef Geeraerts zaliger zou een mooi boek kunnen schrijven over alle foute kronkels die al verschenen zijn."

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234