Zondag 11/04/2021

Binnenland

Er is nog werk aan de bijkluswet

Tot 500 euro per maand onbelast bijklussen was een paradepaardje van Open Vld. Beeld Hollandse Hoogte / Kees van de Veen
Tot 500 euro per maand onbelast bijklussen was een paradepaardje van Open Vld.Beeld Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

De Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) heeft een belangenconflict ingeroepen tegen het onbelast bijklussen. Volgens minister De Block maken ze zo 'een einde aan het overleg', maar waarschijnlijk is het omgekeerde waar. Parlementaire spitstechnologie.

Het wetsontwerp dat toelaat om tot 500 euro per maand onbelast bij te klussen, een paradepaardje van Open Vld uit het Zomerakkoord, was tegen de zin van de oppositie. Het Franstalige deel van die oppositie heeft dan weer een meerderheid in de Franse gemeenschap en de COCOF, en daardoor was het niet moeilijk om een belangenconflict te stemmen tegen het wetsontwerp.

PS, DéFI, cdH en PTB keurden het belangenconflict zonder al te veel problemen goed. Ecolo is wel tegen het wetsontwerp, maar vond een belangenconflict niet de te volgen weg. Uiteindelijk stemden ze toch mee. MR, federaal in de regering, stemde tegen. Het wetsontwerp gaat nu zestig dagen in de koelkast. In die periode moeten het federale niveau en de gewesten in onderling overleg tot een oplossing komen. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) zegt dat de Franstaligen met dit belangenconflict "een einde maken aan het overleg". Het onbelast bijverdienen tot 500 euro per maand ligt haar partij nauw aan het hart.

Compleet ondoordacht

Daar denkt de COCOF anders over. "Door het belangenconflict krijgen we eindelijk echt overleg", zegt Julie de Groote (cdH). "En niet het formele overleg zoals het tot nu toe in de werkgroepvergadering gebeurt, waar de regering alleen akte neemt van de meningsverschillen met de regio's." Met het belangenconflict geven de Franstaligen een signaal. Tegelijkertijd kan het ook echt gemakkelijker maken om te sleutelen aan het voorstel over onbelast bijverdienen. Dat voorstel maakt deel uit van een groter wetsontwerp met relancemaatregelen.

De relancewet is een precair compromis over maatregelen zoals de herinvoering van de proefperiode, starterslonen en lastenverlaging voor de bouwsector. "Door het onbelast bijverdienen tegen te houden, blokkeert het volledige ontwerp", zegt een regeringsbron.

De federale regering bekijkt of ze het deel over bijklussen uit het wetsontwerp kan halen, waardoor het parlement alvast die relancewet kan stemmen. Vervolgens komt er een apart wetsontwerp met het bijklussen. Dat is overigens al gebeurd met de hervorming van de vennootschapsbelasting. Die is net voor Nieuwjaar afgesplitst van de relancewet en doorgevoerd.

Oneerlijke concurrentie

Het zou werknemers- en werkgeversorganisaties aan beide zijden van de taalgrens goed uitkomen. Ook zij waren niet onverdeeld gelukkig met het huidige voorstel voor onbelast bijverdienen. Voor kleine zelfstandigen bijvoorbeeld zou het als oneerlijke concurrentie overkomen als anderen kunnen bijklussen zonder belasting daarop te betalen.

De vakbonden vreesden dan weer dat het de arbeidsmarkt ontregelt. In november hebben een aantal middenveldorganisaties en experten nog in een open brief hun bekommernissen geuit. Oud-sp.a-minister en academicus Frank Vandenbroucke noemde het voorstel toen "compleet ondoordacht".

Als het geen deel meer uitmaakt van een groter compromis waarin alle evenwichten moeten gerespecteerd worden, zal het gemakkelijker zijn om wijzigingen aan te brengen, klinkt het in het middenveld. "We moeten het uitstel nu gebruiken voor een grondige herziening", zegt Danny Van Assche van ondernemersorganisatie Unizo.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234