Zondag 19/09/2021

Wildbeheer

‘Er is nog altijd een grote groep van mensen die er vreemde ideeën op na houden over wolven’

Bioloog Koen Van Den Berge, met een wolf op de autopsietafel. Beeld Frank Eeckhout
Bioloog Koen Van Den Berge, met een wolf op de autopsietafel.Beeld Frank Eeckhout

Er lijkt een nieuw wolvenkoppel in de maak. Wolvin Noëlla raakt immers steeds dichter bij wolf August. Maar hoe voorkomen we dat ze niet hetzelfde lot wacht als de vermoedelijk doodgeschoten Naya? Wildbioloog Koen Van Den Berge van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) vertelt wat er beter kan.

‘Zonder bijsturing van het beleid van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) is ook Noëlla ten dode opgeschreven’, stelt vzw Welkom Wolf. Terecht?

“Het is heel moeilijk om te voorspellen of haar hetzelfde lot wacht. Het enige wat we zeker weten is, is dat nul risico niet bestaat. Er is geen enkele maatregel die kan uitsluiten dat er op een dag iemand beslist om het bos in trekken en haar te doden. Je hebt altijd mensen die vinden dat ze het recht in eigen handen moeten nemen. Denk aan terrorisme, daar is het net zo.

“Wat niet wil zeggen dat er geen winst mogelijk is op het vlak van bescherming. Voldoende handhaving is erg belangrijk. Dat is het sluitstuk van ons rechtssysteem. De natuurinspecteurs van het ANB, de groene politie, moeten kunnen controleren of de regels worden nageleefd. Het is al langer bekend dat ze met te weinig zijn om dat afdoende te doen. De mensen van ANB doen hun uiterste best, maar ze kunnen niet overal en op elk moment aanwezig zijn om wantoestanden vast te stellen.”

Zou een volledig jachtverbod in het wolventerritorium geen oplossing zijn?

“Dat is weinig zinvol. De wolven trekken rond in een gebied van 250 vierkante kilometer groot, waaronder heel wat privaat terrein. De overheid kan niet zomaar beperkingen uitspreken voor dat volledige gebied. En zelfs als dat zou kunnen, is het volgens mij niet wenselijk. In de Limburgse bossen bevinden zich ook heel wat everzwijnen en via de jacht proberen we net die populaties, die veel talrijker zijn dan de wolf en ook veel meer schade toebrengen, onder controle te houden.”

U pleit er zelf voor om de kennis bij het brede publiek over de wolf te vergroten. Waarom?

“Er is nog altijd een grote groep van mensen, niet per se jagers trouwens, die er vreemde ideeën op na houden. Ze denken bijvoorbeeld verkeerdelijk dat wolven niet natuurlijk voorkomen hier, maar door ‘de groenen’ zijn geïmporteerd. Ook de gedachte dat er een manier bestaat om de wolf volledig weg te houden uit Vlaanderen, klopt niet. België is, op het Verenigd Koninkrijk na, het laatste land in Europa waar het roofdier zich nog niet heeft kunnen voortplanten. Het is met andere woorden een onvermijdelijk scenario. We moeten simpelweg samenleven met de wolf. Een dode Naya, maar evengoed een dode Noëlla of dode August zal daar niets aan veranderen. Dat besef is nog niet voldoende doorgedrongen.

“Ook de schade die de dieren toebrengen, moeten mensen in perspectief zien. Wolven zijn territoriale roofdieren, wat betekent dat er altijd maar een beperkt aantal in een gebied kunnen voorkomen. In heel Limburg gaat het dan om maximaal een tiental wolven. Maar in precies datzelfde gebied kunnen theoretisch een paar tienduizenden everzwijnen leven. Zij brengen een veelvoud van leed voor de mens met zich mee.”

Hoe groot is de kans op een nieuwe wolvenroedel?

“Heel groot. Het is het meest plausibele dat er nu staat te gebeuren. Noëlla heeft August al gevonden, ze zit op zijn geurspoor. Het is een kwestie van tijd voor er jongen zullen zijn.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234