Zaterdag 04/02/2023

'Er is leven, er is leven na de dood'

Het was niet erg duidelijk aan wiens adres het Aalsterse supportersbandje in de slotseconden van de wedstrijd tegen Antwerpen 'Leven na de dood' aanhief. Was het voor het bezoekende Racing, dat murw gespeeld was door Okapi? Of was het veeleer voor de eigen ploeg, die na een wervelende demonstratie (107-87) getoond had dat het, na alle financiële beslommeringen, nog springlevend was. Alive and kickin'.

AALST.

EIGEN BERICHTGEVING

We zijn zwaar geklopt door een ploeg die op een bijzonder hoog niveau stond te spelen", gaf de Antwerpse coach Eddy Casteels ruiterlijk toe. "Dit is zonder meer een titelpretendent. Laat Aalst in pole positie eindigen en dan moet je nergens elders zoeken naar de landskampioen."

Zijn opponent Djurovic was duidelijk tevreden met de geleverde prestatie. "Mijn team heeft een gave ploegverrichting weggegeven", stelde de Aalsterse coach vast. "Ik denk echter niet dat de gebeurtenissen van de voorbije dagen daar iets mee te maken hebben. We spelen al gans het seizoen op een meer dan behoorlijk niveau. We hebben zowel Charleroi, Antwerpen als Mons twee keer geklopt. De topdrie van vorig seizoen dus. Bovendien is ook de manier waarop erg positief. Ik hou immers niet van basketbal waar het eindresultaat 54-51 is. Geef mij maar spectaculair en aanvallend basket. Het is tegen Antwerpen ook gebleken dat we gewapend zijn om zowel tegen een zone als man to man te spelen."

Aalst zette inderdaad een bijzonder sterke wedstrijd neer, wat niet wegnam dat het feit dat Racing ternauwernood aan een dertiger ontsnapte, hard aankwam bij de spelersgroep. "We hebben het traditioneel moeilijk in het Forum", stelde Wim Vanhaele. "Maar zo weggeveegd worden is toch altijd even slikken. Gelukkig hadden we nog de eergierigheid om de afstraffing die zich naar het einde toe aftekende nog wat af te zwakken."

Na een korte studieronde (7-6), greep de duidelijk gemotiveerde thuisploeg zijn tegenstander naar de keel. Gedragen door het enthousiasme van een 'vliegende' Pieter Loridon, zelf goed voor twee driepunters, zette Boro Vucevic (11 punten op rij) de zaal meteen in vuur en vlam. Ondanks de vlugge foutenlast van Ibens en Loridon lag de wedstrijd na nog geen 10 minuten in een beslissende plooi (30-16). De noodzakelijke time-out van Casteels bracht geen zoden aan de dijk. Huggins, de enige Antwerpenaar die nog voor wat weerwerk zorgde, had tot overmaat van ramp na amper 12 minuten al 4 fouten achter zijn naam. Vanhaele kreeg geen vat op Queenan, zodat het verschil onrustwekkende proporties aannam voor Racing (40-20 na nog geen 13 minuten ). Miller, outstanding bij zijn opener tegen Oostende, was compleet onzichtbaar. "Het minder renderen van onze Amerikaan scheelt natuurlijk wel een slok op een borrel", zag ook Casteels in. "Het zou echter te gemakkelijk zijn om de schuld van een nederlaag in de schoenen van één speler te schuiven. We zijn gewoon als ploeg kopje onder gegaan." Miller lukte zijn eerste korf dan toch in de slotminuten van de eerste periode, maar dat belette niet dat Aalst met een uiterst riante 56-34-voorsprong mocht draaien.

Miller moest dan maar de verdedigende opdracht op Queenan overnemen en dat leek heel even te lukken. Dupont hernam met een 3 op 3 (58-40), maar Ibens bluste het brandje meteen met 3 driepunters en toen Loridon Vucevic een snoeperige assist in handen speelde, was het hek helemaal van de dam (69-44). Ondertussen had Miller ook begrepen dat Queenan wellicht de beste Amerikaan uit de Belgische competitie is, want hij verloor zijn match in de match zonder discussie. Queenan gooide immers vijf keer na elkaar zuiver binnen 'in the face' van Miller en meteen was de slachting van de Oostende-killer een feit (89-57). "Ik wil niet euforisch beginnen doen, maar dit Aalst is momenteel de beste ploeg van het land", glunderde Loridon. De Antwerpenaar maakte er bijna een politiek statement van. "Deze groep bestaat uit mensen van verschillende leeftijden, nationaliteiten en rassen. Ik geloof nochtans niet dat er een hechter team bestaat. Als je voor deze ploeg geen grote sponsor kan vinden, dan begrijp ik het helemaal niet."

De break die er over twee weken aankomt voor de nationale ploeg, ziet Djurovic met lede ogen aan. "We draaien momenteel, zelfs zonder de geblesseerde Jeremic, die toch een erg belangrijke pion is voor mij, optimaal. Stilliggen is dus zeker niet welgekomen. Ik had een vijfdaagse stage gepland in Joegoslavië met wedstrijden tegen de drie ploegen uit Belgrado. Blijft natuurlijk de vraag of daarvoor de nodige fondsen zullen worden gevonden."

Guy Reynaerts

Eddy Casteels: 'Dit Aalst is titelkandidaat'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234