Vrijdag 14/05/2021

standpunt

Er is iets verrot in A

De verdachte agenten waren tewerkgesteld in het kantoor in de Antwerpse Handelsstraat. Beeld Wouter Van Vooren
De verdachte agenten waren tewerkgesteld in het kantoor in de Antwerpse Handelsstraat.Beeld Wouter Van Vooren

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

"Als je in de stront zit, moet je erdoor vliegen. Hoe langer je talmt, hoe dieper je zakt." Gevleugelde woorden die wij nooit zouden durven gebruiken zonder bronvermelding voor de auteur: Bart De Wever. Als burgemeester in Antwerpen doet De Wever zijn woord gestand bij de crisiscommunicatie over het onderzoek naar mogelijke misdrijven in het eigen politiekorps.

"Als deze feiten bewezen worden, dan gaat het zonder meer om een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons korps", stelt meneer De Wever fel en snel. Dat is niet mis. Maar wat in Antwerpen blijkbaar gebeurd is, is ook niet mis. Er is iets verrot in A.

Dat is voor alle duidelijkheid niet de schuld van de burgemeester, maar een applausje voor de communicatie mag niet verhinderen naar de ernst van de onderzochte feiten te kijken. Als het klopt dat de gearresteerde inspecteurs bij het uitoefenen van hun functie mensen in een kwetsbare positie bedreigd en beroofd hebben, dan is de omschrijving 'zwarte bladzijde' geen letter overdreven.

Des te merkwaardiger is het dat parket en politie blijkbaar besloten hebben dat het nuttiger was om het feitenonderzoek intern bij het toezichtsorgaan van de politie te houden. Dit zijn uitzonderlijke en zwaarwichtige feiten. Was het dan niet logisch geweest dat het parket de onafhankelijke waarheidsvinding voor zijn rekening zou nemen in plaats van een interne politiedienst?

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Het Antwerpse veiligheidsapparaat heeft nogal een handje van eigengereidheid. Oud-vrederechter Jan Nolf stipt gelijkenissen met de zaak Jonathan Jacob aan. Toen was het het hoofd van het parket-generaal dat een onderzoek naar de betrokkenheid van een parketmagistraat met alle middelen in eigen huis wou houden. Dat was wellicht niet de beste optie om de onafhankelijkheid van het onderzoek te garanderen.

Ook nu weer worden vragen opgeroepen die simpelweg vermeden hadden kunnen worden, als in dit geval de politie niet met grote Antwerpse zwier had gedacht dat ze het beter allemaal zelf zou oplossen. Is het intern onderzoek tot op het bot gegaan, zoals het parket dat behoort te doen? Zijn bijvoorbeeld ook de vragen naar verantwoordelijkheid bij de selectie, vorming en aansturing van de betrokken inspecteurs beantwoord?

Dit heeft niets met vrees voor een doofpotoperatie te maken, maar alles met zorgvuldig onderzoek. Zeker, de communicatie van burgemeester en korpschef biedt transparantie. Mooi. Toch is het vreemd dat die openheid wordt aangevoerd om de onafhankelijkheid van het 'eigen' onderzoek te bewijzen. Laat het parket gewoon zijn werk doen, dan hoef je dat soort pr-stunts niet uit te halen om jezelf te verschonen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234