Dinsdag 06/06/2023

Advertentie van

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Er is geen slecht moment om te beleggen!

Is dit wel een goed moment om te beleggen? Dat is de vraag die elke beginnende belegger kwelt, vooral omdat beurzen vaak de zotste capriolen maken. Er bestaat nochtans een simpele oplossing om een catastrofale start te vermijden: gespreid beleggen.

Aangeboden door Record Bank
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Door periodiek te beleggen kan de spaarder de schommelingen van de markt temperen en vermijdt hij de pijnlijke ervaring van een snel en zwaar verlies. En door geregeld een vast bedrag te beleggen, koopt de belegger meer effecten tijdens moeilijke periodes, wanneer de aandelenkoersen weggeefbedragen lijken, zodat de rendementen des te veelbelovender worden.

Deze vanzelfsprekendheid is extreem moeilijk te concretiseren in een context van niet-recurrent beleggen. Onderzoek toont immers aan dat zeer weinig beleggers erin slagen hun angst te overwinnen om te beleggen wanneer de koersen dalen en wanneer de economische actualiteit somber oogt.

Betaalbare diversificatie
In de praktijk is geregeld beleggen de voorbije jaren veel eenvoudiger geworden: de banken bieden een dienstverlening aan waarmee je ook met relatief beperkte bedragen (vanaf 25 euro) periodiek (maandelijks, driemaandelijks enz.) kan beleggen in beleggingsfondsen.

Het lijkt a priori onmogelijk om met dergelijke beperkte beleggingsbedragen toch nog aan diversificatie te denken. En toch kan het, namelijk via beleggingsfondsen waarmee de belegger in één operatie tientallen aandelen en/of obligaties kan verwerven. Intekenen op beleggingsfondsen is voortaan bovendien mogelijk tegen een vast bedrag, zonder rekening te houden met de eenheidswaarde van het aandeel, en zonder geremd te worden door (hoge) makelaarskosten.

Merk op dat iederéén dankzij het uitgebreide aanbod aan beleggingsfondsen een of meer compartimenten kan vinden die tegemoetkomen aan zijn profiel en aan zijn beleggingsdoelstellingen.

Bespaar kostbare tijd
De formule van periodiek beleggen maakt de investering ook makkelijker haalbaar. Een jongere die pas aan de slag is gegaan in zijn eerste baan, kan hiermee al heel vroeg kapitaal beginnen op te bouwen. Dat is een niet te verwaarlozen voordeel. Volgens het historische gemiddelde rendement van 7 % voor de beurzen, loopt de waarde van een belegging van 5.000 euro na 20 jaar op tot 19.348 euro, en na 30 jaar al tot bijna het dubbele daarvan, namelijk 38.061 euro. Deze snelle evolutie is te verklaren door de samengestelde intrest, d.w.z. de intrest op de intresten.

Wie zeer vooruitziend is, kan overigens ook intekenen op een periodieke belegging voor zijn kinderen of kleinkinderen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234