Zondag 20/10/2019

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Er is geen slecht moment om te beleggen!

Is dit wel een goed moment om te beleggen? Dat is de vraag die elke beginnende belegger kwelt, vooral omdat beurzen vaak de zotste capriolen maken. Er bestaat nochtans een simpele oplossing om een catastrofale start te vermijden: gespreid beleggen.

Beeld Shutterstock

Door periodiek te beleggen kan de spaarder de schommelingen van de markt temperen en vermijdt hij de pijnlijke ervaring van een snel en zwaar verlies. En door geregeld een vast bedrag te beleggen, koopt de belegger meer effecten tijdens moeilijke periodes, wanneer de aandelenkoersen weggeefbedragen lijken, zodat de rendementen des te veelbelovender worden.

Deze vanzelfsprekendheid is extreem moeilijk te concretiseren in een context van niet-recurrent beleggen. Onderzoek toont immers aan dat zeer weinig beleggers erin slagen hun angst te overwinnen om te beleggen wanneer de koersen dalen en wanneer de economische actualiteit somber oogt.

Betaalbare diversificatie
In de praktijk is geregeld beleggen de voorbije jaren veel eenvoudiger geworden: de banken bieden een dienstverlening aan waarmee je ook met relatief beperkte bedragen (vanaf 25 euro) periodiek (maandelijks, driemaandelijks enz.) kan beleggen in beleggingsfondsen.

Het lijkt a priori onmogelijk om met dergelijke beperkte beleggingsbedragen toch nog aan diversificatie te denken. En toch kan het, namelijk via beleggingsfondsen waarmee de belegger in één operatie tientallen aandelen en/of obligaties kan verwerven. Intekenen op beleggingsfondsen is voortaan bovendien mogelijk tegen een vast bedrag, zonder rekening te houden met de eenheidswaarde van het aandeel, en zonder geremd te worden door (hoge) makelaarskosten.

Merk op dat iederéén dankzij het uitgebreide aanbod aan beleggingsfondsen een of meer compartimenten kan vinden die tegemoetkomen aan zijn profiel en aan zijn beleggingsdoelstellingen.

Bespaar kostbare tijd
De formule van periodiek beleggen maakt de investering ook makkelijker haalbaar. Een jongere die pas aan de slag is gegaan in zijn eerste baan, kan hiermee al heel vroeg kapitaal beginnen op te bouwen. Dat is een niet te verwaarlozen voordeel. Volgens het historische gemiddelde rendement van 7 % voor de beurzen, loopt de waarde van een belegging van 5.000 euro na 20 jaar op tot 19.348 euro, en na 30 jaar al tot bijna het dubbele daarvan, namelijk 38.061 euro. Deze snelle evolutie is te verklaren door de samengestelde intrest, d.w.z. de intrest op de intresten.

Wie zeer vooruitziend is, kan overigens ook intekenen op een periodieke belegging voor zijn kinderen of kleinkinderen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met BrandTales, de branded content afdeling van De Persgroep Advertising en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234