Vrijdag 07/08/2020

Er is geen piloot in het vliegtuig

intelligente vliegtuigen zijn een feit

Brussel / Van onze medewerker

Dirk Bogaert

Nasa-wetenschappers van het Langley Research Center werken sedert vier jaar aan de vliegtuigen van het jaar 2020. "Via de 'biomimetica' bestuderen we de manier waarop insecten en vogels zich bewegen", zegt professor Anna McGowan directeur van het zogenaamde Morphing Project. "Met de hulp van intelligente composietmaterialen moet het vliegtuig van morgen min of meer in staat zijn te vliegen als vogels. Uit de eerste tests met de intelligente materialen blijkt tevens dat indien de romp van de toestellen door kogels wordt getroffen, het vliegtuig zich onmiddellijk - in volle vlucht - volledig kan herstellen. "Mensen zullen er nooit in slagen om vliegtuigen te maken die dezelfde beweeglijkheid hebben als insecten. We zullen het vliegen wel veel veiliger en meer praktisch kunnen maken dan vandaag", zegt McGowan.

"Veel mensen vragen me of de modale consument in 2020 in staat zal zijn over een persoonlijk vliegtuig te beschikken. De auto is voor velen aan definitieve vervanging toe. Ik denk persoonlijk niet dat mensen, die vandaag de wegen onveilig maken, straks met hun eigen vliegtuig kunnen vertrekken. Het Morphing Project is vooral gericht op het veiliger en meer comfortabel maken van de burgerluchtvaart. Er zit echter ook een stevig militair luik in ons project. De eerste resultaten van ons onderzoek gingen bijna ongemerkt voorbij in de Golfoorlog en de Kosovo-crisis. Het Amerikaanse leger gebruikte er onbemande intelligente verkenningsvliegtuigen die mee door ons werden ontwikkeld."

De researchers werken op dit ogenblik aan een zichzelf genezende vliegtuigromp. Romp en vleugels reageren op toegebrachte schade nog veel sneller dan levende organismen. "Stel dat een toestel geraakt wordt door een aantal kogels. Voor de intelligente materialen is dat geen probleem. Ze herstellen de schade ogenblikkelijk. Dat is geen sciencefiction meer", verklaart professor McGowan.

De Nasa-wetenschappers slagen er in steeds nieuwe en meer performerende materialen te maken door alle gebruikte stoffen op moleculeniveau te bestuderen. "Micro-elektronica en moleculaire materiaalanalyse laten ons toe nieuwe intelligente stoffen te ontdekken en te produceren. Concreet komt het er op neer dat de nieuwe materialen net als de mens over een soort spieren, zenuwen en een eigen immuunsysteem beschikken."

Het Morphing Project gaat vooral om militaire research. Europese, Russische en Amerikaanse politici debatteren nog volop over het Amerikaanse rakettenschild. Ondertussen werkt zowel de Europese als de Amerikaanse legerindustrie aan de intelligente vliegtuigen die straks een luchtoorlog zonder piloten mogelijk moet maken. Het Amerikaanse leger heeft alvast vijftien grote intelligente en onbemande verkenningsvliegtuigen besteld. Het Defense Advanced Projects Research Agency heeft 130 miljoen dollar uitgetrokken om bij vliegtuigfabrikant Boeing tegen einde 2002 twee prototypes te laten bouwen die tot achthonderd kilogram bommen in een vlucht kunnen 'droppen'. Ook in Europa is men met gelijkaardige projecten bezig; de European Aeronautic Defence and Space company plant de bouw van een bommenwerper die vier ton bommen in een vlucht kan meenemen.

Het lijkt er sterk op dat de Europese-Amerikaanse wapenwedloop ongemerkt weer op volle toeren draait. De ontwikkeling van de intelligente vliegtuigen is wel volledig in strijd met het Russisch-Amerikaans INF-verdrag van 1988, dat verbiedt om onbemande vliegtuigen te bouwen die wapens en bommen kunnen transporteren.

Researchers werken aan 'zelfgenezende' vliegtuigromp

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234