Donderdag 22/04/2021

'Er is geen affaire-Wesphael, alleen banaal misdrijf'

'De doodslag staat vast. Bernard Wesphael heeft Véronique Pirotton verstikt met een hoofdkussen en hij heeft dat met opzet gedaan.' In zijn requisitoor was Alain Lescrenier duidelijk. Donderdag krijgt de gewezen politicus het oordeel van de volksjury te horen.

Twijfel. Er kan in en rond het justitiepaleis van Bergen haast geen zin meer worden gevormd zonder dat woord. Ook de jury lijkt erdoor te zijn bevangen. Het kan worden afgeleid uit een grimas of uit het feit dat advocaat-generaal Alain Lescrenier zich gisteren net voor het einde van zijn requisitoor onderbroken zag. Enkele juryleden wilden een sanitaire stop.

Ofwel is dit een jury met kleine blazen, ofwel geen interesse.

Bernard Wesphael (57) is zondag met een koffer vol hoogst noodzakelijke spullen naar Bergen gekomen. Als de jury hem donderdag schuldig verklaart aan doodslag op zijn echtgenote Véronique Pirotton (42), krijgt hij onmiddellijk de handboeien om.

"Er is maar één vraag", begon Lescrenier gisteren zijn betoog. "Heeft hij het gedaan of niet? U weet dat Bernard Wesphael tot 30 jaar gevangenisstraf kan worden veroordeeld, maar u kunt die straf ook afzwakken tot drie jaar."

Het klonk bijna als een voorstel om het alvast op een akkoordje te gooien, maar naarmate Lescrenier zijn betoog verder ontwikkelde, werd het patroon helder.

Het was ruim twee uur lang inbeuken op twijfel, en vooral op de these als zou Pirotton zijn overleden aan een overdosis pillen, in combinatie met bijna 3 promille alcohol in haar bloed: "Ik heb in mijn dertigjarige loopbaan als magistraat nog nooit een vrouw zelfmoord weten plegen zonder haar geslachtsdeel te bedekken. Dit is niet het laatste beeld dat Véronique Pirotton van zich wou achterlaten. Zelfmoord is uitgesloten."

Heel sterk contact

Alain Lescrenier is de magistraat die in 2010 middenin het proces tegen een van babymoord betichte vrouw de vrijspraak vroeg omdat psychiaters hem hadden overtuigd van een geval van zwangerschapsontkenning: "Men weet van mij dat als ik zou twijfelen, ik de vrijspraak zou vragen. Hier ik heb niet de minste twijfel."

Volgens Lescrenier zijn het vooral de verwondingen, de getuigenissen uit de kamers onder en naast nummer 602, die avond in hotel Mondo in Oostende, die de doorslag geven. En de veertien vezels uit een kussen op het gelaat van Pirotton. "Dat wijst op een heel sterk contact, kort voor haar dood. Bernard Wesphael heeft meer dan waarschijnlijk een kussen gebruikt om haar te verstikken. Hij wist wat hij aan het doen was. Het is geen revolver die je uit je zak haalt. Iemand verstikken duurt minstens een minuut."

En dat is het, aldus de advocaat-generaal, een gewone zaak. "Er geen affaire-Wesphael, er is enkel een banaal passioneel misdrijf dat al deze media-aandacht niet verdient."

Vandaag is de verdediging aan zet. Jean-Philippe Mayence, vaak omschreven als "de Franstalige Jef Vermassen", stelt een slotpleidooi van drieëneenhalf uur in het vooruitzicht. Ook nu weer worden wachtrijen verwacht. Er zijn mensen die elke dag met boterhammen en thermos naar Bergen komen om er geen moment van te missen.

Potpourri II-wet

Het proces-Wesphael is een van de eerste sinds de potpourri II-wet van justitieminister Geens. De twaalf juryleden beraadslagen niet langer autonoom, maar in het bijzijn van de rechter en zijn twee assessoren. Het proces wordt geleid door de erg dominant aanwezige Philippe Morandini. Hij liet Wesphael al een paar keer onverwacht rechtstaan voor dezelfde vraag: "Wat is uw verklaring voor de vezels op dat kussen?"

Waarop Wesphael: "We hadden eerder die dag gevreeën."

Twijfel blijft het kernwoord.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234