Donderdag 24/10/2019

Getuigenis

"Er is altijd wel iemand met een beter seksleven. Geluk is een keuze"

'De Morgen'-columnisten Marnix Peeters, Mark Coenen, Yasmien Naciri, Heleen Debruyne en Joachim Pohlmann. Beeld Bob Van Mol

Een op de drie Belgen is vandaag zeer gelukkig, maar ruim een kwart is dat niet, zo blijkt uit cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek. Hoe gelukkig voelen bekende De Morgen-gezichten Yasmien Naciri, Marnix Peeters, Mark Coenen, Joachim Pohlmann en Heleen Debruyne zich? Wat bepaalt hun geluk en wat is hun geluksscore op tien? 

Hoe gelukkig bent u zelf? Neem hier deel aan onze poll.

Mark Coenen: 10/10

"Vandaag kan het beter, want ik zit thuis met een enkelverzwikking. Geluk heeft te maken met je lichamelijke conditie. Fysiek gesproken ben ik op dit moment een kreupel ventje, maar mentaal gaat het gelukkig nog als een speer."

"Hoe gelukkig ik me in het algemeen voel, vind ik moeilijk te beantwoorden. Dat staat altijd in verhouding met iets. In vergelijking met de vluchtelingen van Aleppo ben ik veel gelukkiger. Als ik mij vergelijk met mensen die nog niet veel hebben meegemaakt in hun leven misschien minder. Maar als je je in Vlaanderen ongelukkig durft te noemen, moet je al met veel onheil geconfronteerd zijn."

Mark Coenen. Beeld Bob Van Mol

"Ik heb een fantastisch gezin, geld genoeg om van te leven. Veel mensen zien mij graag en ik hen. Ik kook graag voor een leuk gezelschap. 's Nachts om drie uur de politiek veranderen met een paar flessen goeie wijn maakt mij gelukkig."

"Naarmate ik ouder word, verandert mijn kijk op geluk. Mijn zus is gestorven toen ik dertig was en dat heeft mijn kijk op het leven fundamenteel beïnvloed. Of dat is toch wat ik wil geloven. Uiteindelijk zit er altijd een soort van duiveltje in jezelf dat gewoon verder wil gaan met zijn leven. De enige mensen die willen veranderen, zijn baby's met een natte broek."

"Er zal wel altijd iemand zijn met een grotere bankrekening, een beter seksleven en een beter onderhouden tuin. Misschien is geluk: een daad van verzet tegen de dictatuur van dat soort denken. Geluk is een keuze. Voor mij: tien op tien."

Yasmien Naciri: 6/10

"Als ik eerlijk ben, voel ik me op dit moment middelmatig. Ik vind geen evenwicht in al mijn bezigheden. Ik ben columnist, schrijf een boek, werk aan mijn masterproef, coördineer twee vzw's (Amana en Fleks, fvd) en doe consultancy voor bedrijven. Dat beïnvloedt mijn gezondheid, niet alleen fysiek maar ook mentaal.”

“Ik ervaar stress door altijd bereikbaar te moeten zijn via sociale media. Sommige klanten sturen mij om de haverklap berichten en verwachten dat ik na één minuut antwoord. Ik kan daar niet mee om.”

"Het is moeilijk om mentale rust te vinden. Misschien moet ik eens in gesprek met een psycholoog, maar het ironische is dat ik daar geen tijd voor heb. Vaak kom ik pas 's nachts thuis. Zijn er therapeuten te vinden die dan werken?
Netflix is mijn psycholoog. Na een lange dag neerploffen in de zetel en naar How to Get Away with Murder kijken maakt me rustig.”

Yasmien Naciri. Beeld Bob Van Mol

"Langdurige momenten van geluk: ik weet niet of die bestaan. Kortstondige vreugde, dat wel. Ik ben gelukkig wanneer ik mijn moeder een knuffel geef. Een project dat goed wordt uitgevoerd, maakt me blij. Reizen. Lezen. Kunst. Ik kan uren staren naar een kunstwerk en daar gelukkig van worden."

"Maar in de eerste plaats is geluk voor mij dus mentale rust. Een zorgeloos leven wil ik niet, zonder zorgen leven bestaat niet, maar het moet wel met mate zijn. Geef me een zes voor algemeen geluk."

Joachim Pohlmann: niet van toepassing

"Mijn geluksscore op tien? Niet van toepassing. Geluk is een illusie. Het bestaat niet. Het is hoogstens een zeer momentaan gegeven en als je het blijft najagen zal het je enkel maar meer ongeluk opleveren."

"Wat niet wegneemt dat iedere mens een basis aan materiële omstandigheden moet hebben, en een goede gezondheid, maar zelfs dan zijn er mensen die gelukkig kunnen zijn in ziekte, in weinig materiële omstandigheden. Eenmaal je in een staat van onthechtheid verkeert, kan je pas contentement bereiken."

Joachim Pohlmann. Beeld Bob Van Mol

"Zonder boeddhistisch te willen klinken, heb ik op dit moment wel die staat bereikt. Ik kom niets tekort, ik wil niets meer, maar ook dat zeg ik vanuit een zekere luxepositie. Ik heb een vaste betrekking, een lieve vrouw, een kind, alle materiële omstandigheden, alle naasten."

"Momenten van euforie ervaar ik niet. Ik heb daar nooit aanleg voor gehad. Als je enkel op de hoogtepunten focust, wordt de diepte des te dieper. Ik benijd ook geen mensen die een zogenaamd talent hebben voor het leven. Je kent ze wel via sociale media. Ze staan schijnbaar achteloos in het leven, genieten ten volle van hun reisjes door Toscane. Een geforceerde air van 'alles gaat perfect', dat heeft op mij geen enkel effect."

"In een zeer generalistische manier gesproken leven wij in een maatschappij die vooral op het materiële focust. Opperste gelukzaligheid is maar één aankoop verwijderd: 'Als ik de perfecte vrouw heb, het huis, de job, de iPhone… dan'. Maar het zal nooit genoeg zijn. Eenmaal je dat bereikt hebt, zul je toch weer je grenzen verleggen. Het moment dat je erin slaagt om dat los te laten, wekt contradictorisch geluk op."

Heleen Debruyne: 9,5/10

"Ik lig met griep in bed. Als extreme hypochonder ben ik niet graag ziek. Ik denk dan meteen dat er van alles mis is met mijn lichaam. Op dit moment voel ik me dus extreem belabberd, maar diep ongelukkig ben ik niet."

"Alles gaat goed in mijn leven. Ik heb een fijne job, vrienden die ik leuk vind. Als je geluk definieert als 'afwezigheid van ongeluk' durf ik mezelf behoorlijk gelukkig te noemen."

"Maar ook als je geluk ziet als kortstondige flitsen van intense vreugde, prijs ik mezelf gelukkig. Ik heb die nog altijd. Die frequentie neemt niet af naarmate ik ouder word. Ik heb een talent om die op te wekken. Dan denk ik aan wat ik allemaal heb: verdorie Heleen, jij hebt toch chance in het leven."

"Tegelijkertijd moet ik mezelf soms inspannen om gelukkig te blijven. Soms lijkt alles zinloos en lelijk en wil ik gewoon in bed blijven liggen."

Heleen Debruyne. Beeld Bob Van Mol

"Dat ik de gave heb om geluk bij mezelf op te wekken en tegelijk diepe neerslachtigheid te ervaren vind ik niet paradoxaal. Die twee houden elkaar in evenwicht."

"Hoewel ik blij kan zijn met een goed geschreven stuk, maken professionele successen me niet echt gelukkig. Vrienden, vrijen en dansen wel. Ik dans ontzettend graag."

"Op de geluksschaal zou ik mezelf een 10/10 geven. Ik mag gewoon niet klagen. Of neen, misschien is dat te streng voor mezelf. Doe maar 9,5."

Marnix Peeters: 9,7/10

"Ik moet nooit lang nadenken hoe gelukkig ik me voel: 9,7/10. Eigenlijk is het een beetje absurd, pervers zelfs om dat hoge cijfer te zeggen, want vijf weken geleden is mijn moeder gestorven. Maar ik ben zo'n onverbeterlijke mens van de hoop."

"Ik weet niet hoe dat komt. Ik was benieuwd hoe mijn geluk zou evolueren na het overlijden van mijn ma. Het was de eerste grote test die mijn geluksgevoel heeft moeten ondergaan. Maar ik moet vaststellen dat ik toch weer iemand ben die dankbaar naar haar leven kijkt en niet treurt om haar afwezigheid. Ik ben de Schepper daar ontzettend dankbaar voor."

Marnix Peeters. Beeld Bob Van Mol

"Dat wil niet zeggen dat ik nooit aan de grond zit, nog geen portie verdriet en huilbuien heb gehad. Die moeten gewoon altijd het onderspit delven voor tevredenheid. Ook als kind had ik dat. Zelfs op koude winterdagen zat ik goedgemutst op de fiets naar het college."

"Wat heb je hier ook te klagen? Ik heb het er onlangs nog over gehad met de palliatief verpleegster van mijn moeder. Ga eens naar Eritrea voor je maar een keer durft te mopperen over eender wat. Niet omdat het doorsnee leven hier zoveel beter is, maar je hebt wel de onwaarschijnlijke mogelijkheid om te kiezen voor je lot. Mensen zeggen dan: ja, maar ik heb een lening en een huis. Bullshit, dump die lening. Verkoop dat huis. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar het kan en dat is onvoorstelbaar. Als je dat niet erkent als een gigantische bron van geluk ben je raar."

Hoe gelukkig bent u zelf? Neem hier deel aan onze poll.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234