Zaterdag 10/06/2023

Onderzoekscommissie

"Er bestaat geen federale lijst van beschikbare medische middelen bij rampen"

null Beeld EPA
Beeld EPA

Bij rampen zoals de aanslagen van 22 maart heeft niemand zicht op alle beschikbare middelen. Dat heeft Marcel van der Auwera van de FOD Volksgezondheid gezegd in de parlementaire onderzoekscommissie. Hij wil dat er dringend werk van wordt gemaakt. Van der Auwera bevestigde ook dat er in Zaventem formeel geen commandopost werd opgezet voor de coördinatie tussen de hulpdiensten.

De lijst met beschikbare medische middelen zit bij de 100-centra. Maar bij de aanslagen - in Vlaams-Brabant en Brussel - werden middelen vanuit het hele land ingezet en klaargehouden. "Moet ik daar de regisseur van zijn, dan wil ik een kaart van alle middelen én zien waar ze zich naartoe begeven. Dat kan ik vandaag niet, want ik heb geen lijst met nationale middelen", betreurde van der Auwera, die aandrong op één lijst en op eenzelfde technisch platform bij alle 100-centra.

Op 22 maart bleek het echter geen groot struikelblok. Na de aanslagen in Parijs op 13 november waren de Belgische diensten beginnen nadenken over een 'Maxi' medisch interventieplan, met spoeddiensten en ambulances vanuit het hele land die zich klaarhouden. Dat was nog niet klaar, maar heeft wel gedraaid zonder dat er veel sturing nodig was, aldus Van der Auwera.

Geen commandopost

Naast het ontbreken van een nationale lijst met middelen deed het hoofd van de dienst Dringende Hulpverlening trouwens nog een tweede onthulling. Zo bevestigde hij wat verschillende leden al een tijdje vermoeden, namelijk dat er formeel geen CP-Ops werd opgezet op Brussels Airport. De noodplannen voorzien nochtans dat zo'n 'Command Post Operations' de coördinatie tussen de hulpdiensten regelt, met een directeur CP-Ops aan het hoofd.

Van der Auwera vermoedt dat het gebrek daaraan geen grote impact had op de medische dienstverlening. "De virtuele CP-Ops, het feit dat de mensen elkaar kennen, is veel belangrijker. Zo gaat het in de praktijk meestal, de wereld van de rampgeneeskunde is vrij klein."

Toch bleek het op één punt een gemis: op momenten dat halsoverkop geëvacueerd werd uit vrees voor extra bommen. "Onze medische ploegen hebben hun patiënten moeten achterlaten om zichzelf in veiligheid te brengen. Dat is voor artsen, hulpverleners, ambulanciers het laatste wat je doet", betreurde van der Auwera.

"Was er degelijk overleg geweest, dan was de perimeter mogelijk sneller bepaald geweest. Strikt theoretisch denk ik dus: ja, een CP-Ops was beter geweest", besloot hij. En in theorie had gouverneur Lode De Witte die moeten aanstellen. "Maar heeft de gouverneur ooit geweten dat er niet echt een werkende CP-Ops was?", besloot van der Auwera.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234