Vrijdag 30/10/2020

Muziek

Equal Idiots: ‘Als je verhuisd bent en zonder werk zit, besef je: de speeltijd is voorbij’

Thibault Christiaensen en Pieter Bruurs, samen Equal Idiots. ‘ We zijn gewoon twee nozems die rock maken.’Beeld Thomas Sweertvaegher

Op de nieuwe plaat van Equal Idiots heeft Thibault Christiaensen zijn twijfels over opgroeien, maar droomt hij wel luidop van een huis en een worsthond. Equal Idiots heeft de blues, maar blijft een rammelbak op kruissnelheid.

Het blijft Thibault Christiaensen en Pieter Bruurs, samen Equal Idiots, verbazen hoeveel volk warmloopt voor twee luidruchtige boerkes uit de Kempen – uit Hoogstraten om specifiek te zijn. Ze spelen donderdag in een bijna uitverkochte Ancienne Belgique, daags nadien ligt er een tweede album, Adolescence Blues Community.

In de aanloop naar die tweedaagse hebben de Equal Idiots zeven try-outs gespeeld, waarvan er slechts één niet uitverkocht was. “Ik heb die avond nog gedacht: ‘Hoezo, de kaarten zijn niet uitverkocht?’, maar die teleurstelling ruimde al snel plek voor een nuchtere blik. Op één maand zullen wij voor 4.000 mensen gespeeld hebben. Wij mogen onze pollekes kussen voor het parcours dat wij hebben afgelegd”, aldus Christiaensen.

Thibault Christiaensen en Pieter Bruurs maken met twee geluid voor vier. Ze zijn het minst fruitige exportproduct van Hoogstraten. Via succesvolle deelnames aan De Nieuwe Lichting en Humo’s Rock Rally nam het duo zijn plek in in de ether en later ook op de Vlaamse podia. Ze zijn niet de grootste talenten, zeggen ze zelf, maar ze zijn wel hongerig naar meer. “Wij zijn gewoon twee Kempen-zonen die plezier maken en enthousiasme uitstralen.”

Het is een veelgebruikt woord in gesprek met Equal Idiots: gewoon. Ze blijven rustig onder de omstandigheden, zelfs nu een uitverkochte AB om de hoek loert. Christiaensen en Bruurs zijn nuchter van aard. Ze zijn ook niet onder de druk bezweken. “Ze spreken altijd over de ‘moeilijke tweede plaat’. Er is één periode geweest dat ik niets uit mijn vingers kreeg, maar dat heeft niet lang geduurd, hooguit enkele weken”, vertelt zanger-gitarist Thibault Christiaensen.

“Er is een periode van decompressie geweest”, pikt drummer Pieter Bruurs in. “We hebben drie jaar lang elk weekend meerdere shows gespeeld. Op een bepaald moment moet je nieuwe muziek maken en vallen die weekends weg. Je moet jezelf tijd gunnen om weer op adem te komen.”

Housesitten

Op Adolescence Blues Community schrijft Thibault Christiaensen de onzekerheden van zich af. Hij heeft het over opgroeien, over het verlaten van het ouderlijk nest en andere bekommernissen. “Ik hoor vaak dat het eerste Equal Idiots-album puberaal was. Nu had ik echt iets om over te schrijven. Ik was net afgestudeerd, ging alleen wonen en had geen werk.”

Equal Idiots werken doorgaans via een vast stramien: ze maken samen de muziek, waarop Christiaensen in het rond brabbelt. “Er is één uitzondering: ik had eerst de tekst van ‘Adolescence Blues’, daarna pas volgde de muziek. Ik liep thuis een beetje verloren. Ik zat in de zetel, met een notitieboekje, wat als een voze manier van werken klinkt, nu ik mezelf hoor”, grinnikt hij. “Ik woon officieel nog in Hoogstraten bij mijn ouders, maar ik verhuis binnenkort naar Antwerpen. Bij wijze van test heb ik een halfjaar met mijn vriendin samengewoond. Als je plots de heimat verlaat, financieel onafhankelijk bent en je geen werk vindt, besef je: de speeltijd is voorbij.”

Equal IdiotsBeeld Thomas Sweertvaegher

In vijf van de tien songs gebruikt de brulboei de woorden ‘home’ of ‘house’. Hoe groot is die hunker naar stabiliteit? “De nood aan een plek die ik mijn thuis kan noemen, is enorm. Ik kom uit een warm nest. Als je van de Kempen naar de Koekenstad trekt, moet je een aanpassingsperiode incalculeren. (denkt na) Mijn vriendin en ik zijn meermaals gaan housesitten. Ik liep op een bepaald moment rond met een rugzak met een propere onderbroek. Dat nomadenbestaan is niets voor mij. Ik wil een eigen thuis, voor mijn vriendin, mezelf en later mijn worsthond.”

Pieter Bruurs woont ook in Antwerpen. Zo blijven de beste vrienden ondanks de veranderende levens dicht bij elkaar wonen. “We willen allebei hetzelfde in het leven: we willen enkele jaren van het leven in de stad proeven, en later terugkeren naar Hoogstraten. Je kan de man uit de Kempen halen, maar Kempen niet uit de man.’

Dat is ook het leven waarover Thibault Christiaensen op de sommige nieuwe songs van Equal Idiots lijkt te dromen. “Iemand anders merkte op dat ik dan wel een toekomst zie, maar dat ik daar bang voor ben. Daar zit iets in: als ik nu bepaal wat ik wil, is dat dan voor de rest van het leven? In interviews gaat het tegenwoordig veel over mijn teksten, veel meer dan vroeger. Ik denk dat de vragen die ik mezelf stel voor velen herkenbaar zijn.”

Vernieuwend

Angst voor de sleur, is die er ook op vlak van muziek? “We zijn gewoon twee nozems die rock maken”, relativeert Bruurs. “Ik weet niet of wij als 80-jarigen nog garagerock gaan spelen. Ik vind het krampachtig hoe AC/DC en de Rolling Stones op bejaarde leeftijd blijven volharden”, grinnikt Christiaensen.

“Ik voel dat veel artiesten wanhopig veel moeite doen om vernieuwend te willen zijn. Wij willen onze vorige plaat niet klakkeloos herhalen, maar wij gaan ook niet verkondigen dat wij het warm water gaan uitvinden. Wij genieten ervan om licht verteerbare rockmuziek te spelen. Natuurlijk kunnen de critici ons bezwaarlijk vernieuwend noemen, maar wij kiezen toch zelf wat we leuk vinden?”

Equal Idiots, op 20/2 in AB. Adolescence Blues Community, uit op 21/2 via Caroline Records.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234