Dinsdag 22/09/2020

Eppink&Vos

Michiel Vos is VS-correspondent en gehuwd met de dochter van Democrate Nancy Pelosi. In een wekelijkse wisselcolumn met Derk Jan Eppink brengt hij verslag uit van de race naar het Witte Huis.

"In this and like communities, public sentiment is everything", sprak Abraham Lincoln halfweg de 19de eeuw. Vergeet vader des vaderlands George Washington. De eerste president is weliswaar een politieke heilige, maar als het aankomt op de vraag wie we zijn en waar Amerika nu precies voor staat is Abraham Lincoln nog steeds dé man.

"Met publiek sentiment, niets kan falen; zonder dit, niets kan lukken", vervolgde honest Abe tijdens een debat met politieke tegenstanders in aanloop naar zijn presidentschap 1861-1865. Abes adagium lijkt relevanter dan ooit - met name in verkiezingsjaren als de voorverkiezingen een goede thermometer vormen om de politieke temperatuur in Amerika te meten. Dit jaar komt Lincolns publieke sentiment via de kandidaturen van Donald Trump en Bernie Sanders volop aan bod, al is het al te keurige 'publiek' inmiddels vervangen door het wat angstaanjagender klinkende 'populisme'.

Trump en Bernie hebben elk op hun manier en vanuit hun politieke kleur (voor zover Trump een politieke kleur heeft) de aanval op hun respectievelijke partij-establishment ingezet. Beiden worden 'populisten' genoemd: ze praten tegen leden van de lower middle class bijvoorbeeld; tegen lager opgeleide blanke mannen, het volk! Beiden zitten niet gevangen in het partijkorset maar zeggen wat ze denken en niet wat de partij uitdraagt.

Bernie is met veel succes een 'beweging' gestart tegen het Democratische kasteel dat al sinds 1992 in handen is van de Clintons. Niet alleen zijn linkse boodschap spreekt aan, maar ook de manier waarop hij dwars door het vastgeroeste systeem heen draaft, met vet Brooklyns accent fulminerend tegen the billionaihhhs (de Clinton-geldmachine) en 'het systeem' van ongekozen superdelegates ('partijbonzen') die zich bij voorbaat en massaal achter een terugkeer van Clinton naar het Witte Huis hebben geschaard.

"Good for business", omschrijft een Democratische insider het vooruitzicht van Hillary als president: "Wij werken al jaren samen met de Clintons en als ze terugkeren in het Oval Office, willen we zakendoen." Het publiek ruikt die geur van ambitie die opstijgt bij Hillary's geldschieters, waar de aanwezigen wachten om terug te keren naar de politieke trog: met de Clintons in het Witte Huis kunnen we weer ambassadeur worden, kunnen we weer zakendoen.

Afgelopen weekend liep een lokale Democratische conventie van gedelegeerden in Nevada uit de hand. Sanders' aanhangers protesteerden luidkeels tegen de regels die volgens hen werden bepaald door de Clinton-machine, in het voordeel van Hillary. Er werd met stoelen gegooid en een Democratische Senator op het podium werd uitgejouwd.

Het publieke sentiment is in dit verkiezingsjaar tegen de partij. Zowel op links als op rechts: Trump is geen partijman, nooit geweest en zal het ook nooit worden. Bernie evenmin: hij werkt weliswaar zijn hele leven al in de politiek maar hij is een buitenstaander. Met hun authentieke geluid zitten beiden op de tijdgeest van Amerika: ik bezocht meerdere bijeenkomsten van beide kandidaten en je proeft het volk, het publieke sentiment bij beiden.

Toen Sarah Palin 8 jaar geleden het politieke toneel bestormde, noemden we tegen de partij ingaan going rogue. Bernie en Trump hebben dat niet nodig: zij volgen gewoon het publieke sentiment. Want dat is everything.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234