Donderdag 01/10/2020

Fotografieproject

#Enwiebenjij zet Gentse nieuwkomers - letterlijk en figuurlijk - in the picture

Een #Enwiebenjij-groepsfoto. Beeld © Trui Hanoulle

#Enwiebenjij? is een kunstproject in de Gentse stadsbibliotheek De Krook én op Instagram, waarin acht anderstalige nieuwkomers geportretteerd en voorgesteld worden aan de buitenwereld. "Een manier om andere jongeren te leren kennen", zegt fotograaf en bedenker Trui Hanoulle.

Na haar opleiding fotografie besloot Trui Hanoulle een lerarenopleiding in de kunsten te volgen. In het kader hiervan trok ze naar de Onthaalklas Anderstalige Nieuwkomers (OKAN) in het Gentse KTA-GITO Groenkouter. Daar kunnen anderstalige nieuwkomers terecht om Nederlands te leren, ter voorbereiding van hun doorstroom naar het klassieke secundaire onderwijs.

Samen met acht OKAN-leerlingen uit Albanië, Irak, Nigeria, Polen, Syrië en Tibet zette de fotograaf een fotoproject op poten. "Elke jongere neemt weleens een selfie. Die wilde ik naar een hoger niveau tillen in een professionele setting. Daar was iedereen meteen voor te vinden", zegt ze. Hanoulle liet de leerlingen inspiratie halen bij de portretfotografen Pari Dukovic, Nadav Kander en Nick Fancher. De uitwerking ervan legde de fotograaf volledig in hun handen: Hanoulle maakte het fototoestel klaar, gaf de afstandsbediening aan de geportretteerden en liet hen zelf experimenteren met kleur, licht en invalshoeken. 

"Het was zalig om te zien hoe die jongeren zo gepassioneerd mee gingen in het project", vertelt Hanoulle. "Ik was verbaasd door de creativiteit van die gasten en zag dingen ontstaan waarvan ik niet had durven dromen. Er schuilt gigantisch, onontgonnen talent in die jongeren. Net dat talent moet aan de hand van zo'n projecten naar boven worden gebracht."

"Het is zowel een kunstproject als sociaal project", zegt Hanoulle. 
"Ik wilde niet het typische vluchtelingenverhaal brengen. We spreken in dit project dan ook niet over vluchtelingen, maar over nieuwkomers, die elk hun eigen dromen nastreven." Nathalie wil advocaat worden, Safwan dokter en Saif fotograaf. "Deze leerlingen komen naar hier op een cruciaal moment in hun leven en lopen door de taalbarrière een gigantische achterstand op," vertelt de fotograaf.

Beeld © Trui Hanoulle

Om hun zelfvertrouwen een boost te geven en een dialoog te creëren tussen hen en de lokale jongeren, opende Hanoulle samen met de leerlingen een Instagram-account, waar iedereen zijn eigen selfie kan uploaden. 

Naomi: "School hier is makkelijker dan in Nigeria"

Naomi is 17 jaar en kwam tien maanden geleden samen met haar moeder vanuit Nigeria naar Gent. Op school volgt ze verzorging, maar als het aan haar ligt wordt ze zanger, net als haar mama, én acteur. "Ooit wil ik in The Voice van Vlaanderen staan, maar mijn droom is om als artiest veel te reizen en zeker niet op één plaats te blijven." Al lijken Hollywood en Nollywood, de filmindustrie in Nigeria, haar ook wel leuke plekken. 

Ondanks de taalbarrière vindt Naomi hier naar school gaan heel wat makkelijker dan in haar thuisland. "Als je in Nigeria een tekort hebt voor een vak, dan moet je alles opnieuw doen. Terwijl ik hier beter begeleid word, en het niet zo erg is als er iets niet lukt. Al doe ik natuurlijk mijn best." 

De 17-jarige Naomi uit Nigeria.Beeld © Trui Hanoulle

Saif, de kapper met de attitude van een echte fotograaf

Samen met zijn vader trok Saif (18) zes maanden geleden van Irak naar België, met een tussenstop van vijf maanden in Turkije. Terwijl Saif, naast Arabisch, niet veel leerde in zijn Iraakse school, droomt hij er intussen van twee jobs te combineren: kapper en fotograaf. "De leerkrachten hier helpen me heel hard, en momenteel volg ik stage in een kappersschool. Volgende maand wil ik graag een fotografiestage doen." Dat hij er talent  voor heeft, bleek al uit de samenwerking met Trui Hanoulle. "Saif hielp enorm bij het creatieve proces, en hij verbeterde mij zelfs af en toe  vaak terecht. Hij heeft zeker en vast de attitude van een echte fotograaf."

Saif onderhoudt een
YouTube-kanaal, waarop hij zijn vrienden in Irak op de hoogte houdt over zijn leven in Gent. Zowel in het Nederlands als Arabisch maakt hij filmpjes van uitstappen naar Oostende of het Lichtfestival in Gent. 

Saif is 18 jaar en komt uit Irak.Beeld © Trui Hanoulle

Tenzin: capriolen als handenstand voor de camera

Omdat zijn papa een sushirestaurant opende in het Gentse stadscentrum kwam de 16-jarige Tibetaan Tenzin zeven maanden geleden naar België. "De oudercontacten met Tenzins papa zijn altijd gezellig. Hij brengt meestal sushi mee en die is heerlijk", zegt OKAN-leerkracht Ruben Feys.

"Gent is een mooie stad", vindt Tenzin, "maar toch wil ik later liever in Brussel wonen. Dat is een heel grote stad, en daar ben ik al enkele keren geweest." Naast zijn passie voor sport studeert Tenzin nu houtbewerking. "Ik kan later misschien kaders maken voor Saifs foto's." Over #Enwiebenjij? is hij alvast enthousiast. Hanoulle: "Hij genoot van de camera, en poseerde er lustig op los. Met capriolen als handstand tot gevolg."

Tenzin woonde tot zeven maanden geleden nog in de Tibetaanse bergen.Beeld © Trui Hanoulle

#Enwiebenjij is te zien op de Instagram-pagina en nog tot 15/4 te bezichtigen in De Krook in Gent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234