Vrijdag 09/12/2022

'Entourage', meer van het zelfde

LUIZENLEVEN. Acht jaar lang serveerde HBO ons in Entourage het relaas van het prinselijke en tegelijk liederlijke leven dat Vincent Chase mocht leiden. Vier jaar na de laatste aflevering, is er nu ook de film.

Entourage is gebaseerd op het leven dat een van die gelukzakken die het heeft gemaakt, mocht leiden: Marky Mark. Ooit een onderbroekenmodel dat zich via een carrière als rapper zag opklimmen tot een grote naam in Hollywood: Mark Wahlberg, een topacteur die sindsdien onder meer met Martin Scorsese, Peter Jackson, James Gray en David O. Russell werkte. Zo'n man die bij de opening van een film zijn naam ziet verschijnen nog voor de titel in beeld is gekomen.

Moeilijk te zeggen of Wahlberg zelf op het idee kwam om een serie rond een filmster en zijn entourage te maken, of dat het idee uit zijn en-tourage voortkwam. In ieder geval heeft hij het niet zelf uitgewerkt. Dat deed Doug Ellin, schrijver, producer en ook de eerste regisseur van de serie. En nu ook van de film.

In Entourage maakte de tv-kijker kennis met Vincent Chase, een jonge goed ogende krullenbol die uit een Mentos-reclame was opgevist en naar het sterrendom werd gecatapulteerd. Omdat ook hij zijn weelde niet alleen kon dragen, nam hij zijn vrienden mee, liet ze allemaal bij hem intrekken en gaf ze ook iets te doen. De ene werd zijn manager, een andere zijn chauffeur. Zijn broer, een man met de uitstraling van een lavabo, mocht blijven logeren om audities af te schuimen en op zijn beurt een poging te doen om het te maken als acteur.

Uiteindelijk was het de man die het talent van Vincent Chase had ontdekt, die met de serie aan de haal ging: Jeremy Piven, Ari in de reeks, de machtige agent die Hollywood vele malen op zijn grondvesten liet schudden.

Alles konden de jongens krijgen : Blitse sportwagens, hallucinante optrekjes en dames met lijven die uitsluitend voor blootposters leken ontworpen. En ze konden gezellig zitten keuvelen met figuren van wie jij en ik nog altijd niet kunnen geloven dat ze echt bestaan.

Hottest thing in Hollywood

Even leek het zelfs alsof je pas echt meetelde in Hollywood als je voor de camera's van Entourage was gepasseerd. Scarlett Johansson, Matt Damon, Bono en U2, John Cleese, Eminem, James Cameron, Gus Van Sant en Martin Scorsese: allemaal passeerden ze de revue.

En altijd weer kwam het erop neer dat geld, macht en schoonheid de wetten dicteren. Wie aan de top zit, kan zich alles veroorloven en ligt niet wakker van wat degenen die door de modder kruipen moeten doorstaan. Hier werd ons een blik gegund op een leven dat je enkel kunt leiden als je alle voeling met het echte leven kwijt bent.

Pervers genot dus, of guilty pleasure. Dat was wat Entourage jaren in stand hield. En dat is ook wat de film mogelijk maakte. Wie zich er al jaren over verkneukelt te zien hoe klein grote mensen kunnen zijn, zal ook nu weer genieten van de stroom kinderachtigheden die met een geweldige vaart passeren. Want snel moet het allemaal gaan in dit tijdperk van concentratiestoornissen.

Toen James Cameron nog werd opgevoerd als regisseur van Aquaman, een van Chases fictieve films, durfde de serie vormelijk ook al eens te verbluffen. Nu de serie een film is geworden, hadden we gehoopt dat regisseur Doug Ellin ook vormelijk zou uitpakken. En inhoudelijk had het beslist iets meer mogen zijn dan we gewend zijn van de tv-afleveringen, die maar een half uur onze aandacht moeten vasthouden.

Maar neen, dus. Entourage is meer van hetzelfde. Met nog meer bekende namen, meer blitse wagens en meer blote lijven. Wie op slimme satire hoopt, zoals je dat van slimmere Hollywood-persiflages als The Player kent, spaart beter zijn centen. Een entourage heb je nodig om een gebrek aan zelfvertrouwen te verdoezelen. Entourage: The Movie had best wat meer zelfvertrouwen mogen hebben. Dan hadden we wat meer te consumeren dan dit brokje guilty pleasure dat vooral onschuldig en ondraaglijk licht en luchtig is.

Beroemd volk en hun entourages

Beroemde mensen reizen, denken, leven niet alleen. Ze hebben assisenten, bodyguards, stylisten, trainers, agenten, managers, mensen om hun hond uit te laten, hun kont af te vegen, hun haar te borstelen en hun eten voor te proeven. Maar kun je de geruchten geloven die zeggen dat Mariah Carey iemand heeft die achterwaarts voor haar uit wandelt om haar op te vangen als ze struikelt?

Dat Oprah Winfrey iemand in dienst heeft wiens enige taak het is om voor haar bh's in te staan?

Dat Mark Wahlberg een menselijke wekker heeft, iemand die hem persoonlijk wakker komt schudden?

Bekende mensen bewegen zich wel vaker in groep om buiten te komen en fratsen uit te halen. Dit zijn enkele bekende clubjes van mensen die een entourage nodig hebben of hadden:

► The Brat Pack. Zo genoemd door schrijver David Blum, nadat hij hen in 1985 gezamenlijk had zien flirten met fans. Het groepje jonge talenten bestond vooral uit James Spader, Robert Downey Jr., Charlie Sheen, Rob Lowe en Judd Nelson.

► The Hell Raisers. Een bende hypergetalenteerde alcoholisten die samen vaak keet schopten. Je wist niet of ze je zouden kussen of op je gezicht zouden slaan. Peter O'Toole, Richard Burton, Oliver Reed en Richard Harris maakten er deel van uit.

► The Pussy Posse. Jong, getalenteerd en succesvol. Samen maakten ze New Yorkse clubs onveilig en joegen op alles wat vrouwelijk was en op twee benen liep. Naast Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Lukas Haas en David Blaine, behoorde ook Kevin Connelly (die toen nog niet bekend was van Entourage) toit dit gezelschap.

► The Rat Pack. Het bekendste beroemdemannenclubje aller tijden, onder aanvoering van Frank Sinatra, met Sammy Davis Jr, Peter Lawford en Joey Bishop. Na de opnamen van Ocean's Eleven bleven ze gewoon met elkaar rondhangen, en daagden iedere morgen bezopen en te laat op de set op.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234