NieuwsAstraZeneca
Enquête Test Aankoop: ‘Hetze rond AstraZeneca tast vertrouwen in vaccins aan’
De commotie rond het AstraZeneca-vaccin heeft bij de helft van de Belgen een negatieve invloed gehad op hun vertrouwen in het vaccin. Dat blijkt uit een enquête van Test Aankoop. En dat was nog voor de beslissing om het vaccin enkel nog vanaf 56 jaar toe te dienen.
Test Aankoop heeft voor de tiende keer een peiling gedaan bij de bevolking over corona. De bevraging liep van 26 tot 30 maart en werd ingevuld door duizend Belgen. De eerste opvallende bevinding is dat slechts een op de drie Belgen zichzelf goed of zeer goed geïnformeerd achtte over de Covid 19-vaccins.
Op de vraag of zij bereid zouden zijn zich te laten vaccineren als ze daarvoor volgende week een uitnodiging zouden ontvangen, antwoordde iets minder dan de helft (47 procent) dat zij hier zeker op zouden ingaan terwijl meer dan een op de tien Belgen zei zeker niet om een vaccin te zullen gaan. De rest van de bevraagden reageerde verdeeld.
Op de vraag waarom zij niet zeker weten of zij zouden gaan, antwoordde meer dan de helft (51 procent) dat zij bang zijn voor mogelijke bijwerkingen, terwijl 39 procent zei dat zij wantrouwig staan tegenover bepaalde vaccins en 33 procent dat zij geen vertrouwen hebben in het proces om het vaccin te ontwikkelen en goed te keuren. “Wat belangrijk is om uit dit aspect van onze enquête op te merken, is dat hoe beter de mensen zich geïnformeerd voelen, hoe groter hun bereidheid is om zich te laten vaccineren”, zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop.
AstraZeneca
Test Aankoop peilde eveneens naar de mening van de Belgen over AstraZeneca. Op het moment van de bevraging hadden verschillende landen al besloten om het enkel nog aan ouderen te geven. België besloot om door te gaan. De meningen over de Belgische positie bleken al verdeeld: 36 procent van de bevraagden kon zich vinden in de beslissing van de regering, terwijl 35 procent meer terughoudend was.
“Omdat er nu is beslist om geen AstraZeneca-vaccins meer te geven aan volwassenen tot en met 55 jaar, zouden de resultaten waarschijnlijk nog slechter zijn, als we de bevraging herhalen”, zegt November. “De onzekerheid van de regering, die eerst voort wou doen met het vaccin, komt natuurlijk niet goed over.”
Nog voor de beslissing om te stoppen, zei meer dan de helft (57 procent) van de deelnemers al dat de zaak hun vertrouwen in het vaccin ondermijnde. Heel wat bevraagden (41 procent) meldden in de enquête ook dat hun vertrouwen in de andere vaccins door de kwestie AstraZeneca afnam. Bovendien zorgde dat ook voor een negatieve invloed op de perceptie van het werk van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA en de Belgische overheid. “De overheid moet nu een rol spelen om burgers beter te informeren”, zegt November. “Ze moet in campagnes duidelijk uitleggen waarom vaccins wel veilig zijn.”