Maandag 01/03/2021

Diversiteit

Enquête over diversiteit op de werkvloer: "Veel theorie, (te) weinig praktijk"

Top view of creative business team sitting at the table at loft office and working. Woman manager brings the document to mixed race group of people. Colleagues discussing the project. Beeld Thinkstock
Top view of creative business team sitting at the table at loft office and working. Woman manager brings the document to mixed race group of people. Colleagues discussing the project.Beeld Thinkstock

Negen op de tien Belgen vinden niet dat er bij de aanwerving voor een job rekening gehouden mag worden met de origine van de sollicitant, maar toch voelde 14 procent van mensen met niet-Belgische roots zich in 2017 gediscrimineerd. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Trendhuis bij meer dan 4.600 Belgen. 

In theorie lijkt de Belgische werknemer klaar voor diversiteit op de werkvloer, stellen de onderzoekers vast. Zo zegt bijvoorbeeld 86 procent van de Belgen het liefst te willen werken in een "divers team", maar ondanks deze relatief positieve houding ten aanzien van diversiteit, komt discriminatie op de werkvloer nog vrij courant voor.

Zo werd 13 procent van de Belgen in 2017 geconfronteerd met discriminatie op de werkvloer en 14 procent van de werknemers met niet-Belgische roots heeft in 2017 discriminatie ervaren op basis van origine. Tegenover de theoretische aanvaarding van diversiteit, geeft 73 procent van de ondervraagden niettemin ook in de enquête te kennen dat ze het liefst samenwerken met "collega's gelijkaardig aan zichzelf". Over de hoofddoek voor de klas heerst er verdeeldheid: 56 procent van de Belgen vindt dat een hoofddoek voor de klas kan, al zijn jongere vrouwen hier het flexibelst in.

Leeftijd en gender

Wat leeftijdsdiscriminatie betreft, blijkt dat 7 procent van de Belgen in 2017 in aanraking kwam met discriminatie op basis van leeftijd. Dat dit vooral voor 50+'ers geldt, klinkt begrijpelijk, maar opvallender is dat ook de millennials (20 tot 35-jarigen) aangeven dat ze ermee in aanraking komen. "Of zouden ze aan een 'Calimerocomplex' lijden?", opperen de onderzoekers.

Naast gelijkheid op basis van leeftijd is gender voor 44 procent van de Belgen een van de belangrijkste aspecten van diversiteit op de werkvloer. Bij jongeren staat gender zelfs met stip op nummer één. Ook hier gaapt een grote kloof tussen de theorie enerzijds en de alledaagse praktijk anderzijds. Want ondanks alle buzz over de "nieuwe man" ervaren vrouwen nog altijd meer stress door de combinatie van werk en gezin. Bij vrouwen staat deze stressfactor op de tweede plaats, bij de mannen haalt ze de top drie niet eens.

Stress

Slechts een op de twee Belgische werknemers vindt bovendien dat zijn bedrijf zich voldoende inzet om de mogelijkheid van stress door de combinatie werk en gezin te voorkomen. Geen wonder dat vooral jonge vrouwen de gezinssituatie in 2017 hebben ervaren als bron van discriminatie, of dat ze dit aanvinken als belangrijkste diversiteitsthema.

Uit het onderzoek van Trendhuis komt ook nog naar voren dat leeftijd, gender en origine door de Belg als de belangrijkste diversiteitsthema's worden beschouwd. "Vooral thema's die met zichzelf te maken hebben lijken dus hoog te scoren", concluderen de onderzoekers. "Thema's die iets verder van de 'gemiddelde Belg' afstaan, zoals religie, financiële situatie of opvallende uiterlijke kenmerken, scoren minder hoog."

De onderzoekers blijven niet steken in de - vaak pijnlijke - vaststellingen, ze formuleren voorstellen om de situatie te verbeteren. Om aan het nijpende probleem van werkstress en onevenwicht in gezin/werk-balans iets te doen, raden ze bijvoorbeeld aan om de "werklast bespreekbaar" te maken. Ze suggereren ook om een "feedforward" cultuur te starten in plaats van een "feedback" cultuur. Stress tegengaan kan ook door meer waardering voor het werk van de werknemers te tonen. En het betrekken van medewerkers in het beslissingsproces of het communiceren over het waarom van bepaalde veranderingen zal doorgaans ook voor heel wat "stressreductie" zorgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234