Donderdag 01/12/2022

update

Enorme ravage: twee doden na ongeval met drie vrachtwagens op E17

Bij het ongeval op de E17 waren drie vrachtwagens betrokken. Beeld Kristof Pieters
Bij het ongeval op de E17 waren drie vrachtwagens betrokken.Beeld Kristof Pieters

Complete chaos vanavond op de Belgische wegen. Regenbuien en (smeltende) sneeuw stuurden het verkeer flink in de war. Op de E17 in de richting van Gent vond een ernstig ongeval plaats in Sint-Niklaas: daar is de snelweg volledig versperd.

Redactie

We kregen vanavond te maken met de drukste avondspits van het jaar. Regen en (smeltende) sneeuw waren de boosdoener. Vooral rond Antwerpen, Brugge, Brussel en Gent kleurden de wegenkaarten dieprood en op het drukste moment van de avond stond er meer dan 400 kilometer file. Er vonden meerdere ongevallen plaats. Het ergste ongeluk, op de E17, is nog niet afgehandeld.

Ongeval E17

Op de E17 in de richting van Gent is de snelweg ter hoogte van Sint-Niklaas West volledig afgesloten door een ongeval.

Drie vrachtwagens reden op elkaar in. De chauffeur van een Poolse vrachtwagen reed aan hoge snelheid in op een lichte vrachtwagen. Die werd geplet tegen een derde truck. De klap was enorm. De lichte vrachtwagen werd volledig uit elkaar gereten. Van de cabine van de Poolse vrachtwagen bleef ook nagenoeg niks meer over. Voor beide bestuurders kon geen hulp meer baten. Ze waren op slag dood. De bestuurder van de eerste vrachtwagen raakte gewond.

De snelweg is momenteel nog altijd volledig afgesloten. Er is een verkeersdeskundige en wetsgeneesheer aangesteld door het parket. Pas als de vaststellingen zijn gedaan, kan de brandweer beginnen met opruimen. De snelweg ligt namelijk bezaaid met brokstukken.

De takelwerken zullen wellicht nog enkele uren in beslag nemen. Er staat momenteel een file vanaf Haasdonk. Het verkeer kan wel langs het ongeval passeren via de laterale weg naast de E17. Het verkeer op lange afstand van Hasselt naar Gent kan omrijden via Brussel.

Ongeval E17. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Beeld Kristof Pieters
Ongeval E17. De hulpdiensten zijn massaal ter plaatse.Beeld Kristof Pieters

Lange reistijden

Ondertussen zijn de meeste files stilaan opgelost, na een erg zware avondspits.

Wie vanavond van Gent naar Antwerpen moest via de E17, deed er zo'n 90 minuten langer over. Ondertussen is de snelweg in de richting van Antwerpen wel weer filevrij.

Bestuurders die langs de Brusselse Ring moesten, zaten muurvast in de file. Ter hoogte van het Leonardkruispunt vond ook een ongeval plaats, waardoor de rechterrijstrook van de binnenring versperd raakte. Nu is de rijbaan daar weer vrij en is er zo goed als overal weer vlot verkeer. Ook op de ring rond Antwerpen kan je weer vlot rijden. Eerder op de avond verloor een vrachtwagen op de Antwerpse ring een lading verfpotten: twee rijstroken raakten versperd.

Tussen Brussel en Antwerpen is er zowel via de E19 als via de A12 weer vlot verkeer. Eerder op de avond was er sprake van rijtijden die minstens dubbel zo lang waren als normaal.

Ook de E40 tussen Brussel en Gent was het miserie troef met ellenlange files. Momenteel is alles wel weer genormaliseerd.

. Beeld Mark Baert
.Beeld Mark Baert

"Uitzonderlijk"

Het is al heel de dag uitzonderlijk druk op de Vlaamse snelwegen. "We hadden een drukke ochtendspits en ook overdag stonden er dubbel zo veel files op de snelwegen", zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum. Rond 17 uur was het alles samen 250 kilometer aanschuiven in Vlaanderen. "Dat is uitzonderlijk veel."

De lange files zijn te verklaren door het winterweer. "Het is nu erg moeilijk en lastig om te rijden. Het is donker en door de sneeuw of de regen is er ook slechte zichtbaarheid", aldus Bruyninckx. "En er zijn ook enkele incidenten op de weg, zoals op de A12 van Bergen-op-Zoom richting Antwerpen."

Bruyninckx raadt alle autobestuurders aan om op te passen op de weg. "Pas uw rijstijl aan en wees voorzichtig. Hou rekening met tijdverlies door de files en het moeizame verkeer."

Vanavond zijn nog een aantal winterse buien op komst. Smeltende sneeuw of sneeuw kunnen plaatselijk en tijdelijk voor een sneeuwdek zorgen in Laag- en Midden-België. De buien trekken geleidelijk verder richting de Ardennen, waar ze voor een verse sneeuwlaag van drie tot zes centimeter kunnen zorgen, meldt het KMI.

Code geel

Tot morgenochtend 10 uur geldt in Vlaanderen, Brussel en grote delen van Wallonië code geel. Dat betekent dat er gladheid op de grond wordt verwacht vanwege verse sneeuwval of lokaal aanvriezende (mot)regen. In de provincies Luik en Luxemburg waarschuwt het KMI voor veralgemeende gladheid of nieuwe sneeuwval.

Na middernacht neemt de kans op winterse buien af, maar kunnen plaatselijke mistbanken zich vormen. Deze mistbanken kunnen aanvriezen en de wegen kunnen bovendien glad worden door ijsplekken want de temperaturen zullen dalen, met uitzondering van vlak aan zee, overal onder nul.

Het Agentschap Wegen & Verkeer is nog niet uitgereden om te strooien, maar volgt de situatie op de voet. "Het wegdek is nog niet koud genoeg om effectief te gaan strooien", zegt woordvoerster Veva Daniëls. Later vanavond wordt beslist of de strooidiensten zullen uitrijden. De strooiwagens staan paraat, klinkt het nog.

Omgevallen boom verstoort treinverkeer tussen Brussel en Gent

Het treinverkeer op de lijn 50, de oude spoorlijn tussen Brussel en Gent, raakte vanavond verstoord nadat een boom op de bovenleiding terechtkwam ter hoogte van Groot-Bijgaarden.

“Door de hevige sneeuwval viel de boom en kwamen de takken op de bovenleiding terecht,” vertelt Frederic Petit, woordvoerder bij Infrabel. “Dat gebeurde rond 16.45 uur en onze mensen gingen onmiddellijk ter plaatse om de boom weg te halen en de schade te herstellen."

Ondertussen is de toestand op de getroffen spoorlijn sinds 18.20 uur opnieuw normaal, zo deelt Petit mee. In totaal werden een zestal treinen gedeeltelijk afgeschaft, terwijl twee piekuurtreinen volledig geschrapt werden.

Veel verkeersellende op de baan vanavond door winterse buien. Beeld Ines Van Impe
Veel verkeersellende op de baan vanavond door winterse buien.Beeld Ines Van Impe
null Beeld James Arthur
Beeld James Arthur

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234