Maandag 05/06/2023

Update

Enorme politiemacht ontruimt kraakpand in Molenbeek

(Archieffoto) Beeld photo_news
(Archieffoto)Beeld photo_news

Twaalf bewoners van het pand in Molenbeek dat de politie vanochtend ontruimde, zijn overgebracht naar gesloten centra. Het pand is een voormalig rusthuis, dat onbewoonbaar is volgens de gemeente, en al twee jaar bezet wordt door een groep van voornamelijk mensen zonder papieren. De operatie werd uitgevoerd door een enorme politiemacht.

Redactie

Twee andere opgepakte bewoners van het pand hadden een asielprocedure lopen. Zij werden dus vrijgelaten.

De Dienst Vreemdelingenzaken zegt dat de opgepakte sans-papiers naar Brugge, Vottem en Merksplas zijn overgebracht. Het gaat om migranten uit Mauritanië, Senegal, Guinee, Mali, Burkina Faso en Ivoorkust. Ze hebben geen asielprocedure meer lopen en zouden dus snel naar hun land van herkomst kunnen overgebracht worden.

De politie van de zone Brussel-West ontruimde het gebouw maandagochtend om 6 uur. Het pand wordt al 2 jaar bewoond door een groep van 150 migranten. Maar er waren er dus maar een tiental aanwezig op het moment van de ontruiming. De gemeente vroeg de bewoners om het pand te verlaten omdat een expertise had uitgewezen dat het onbewoonbaar was. De sans-papiers argumenteren dat de problemen opgelost kunnen worden met enkele goedkope ingrepen.

Na de arrestatie van de veertien migranten verzamelden een honderdtal personen 's middags voor het gemeentehuis van Molenbeek om hun vrijlating te eisen. De betoging is inmiddels beëindigd, maar woensdagnamiddag vindt er al een nieuwe plaats, deze keer voor de Dienst Vreemdelingenzaken, om de vrijlating te eisen van de twaalf sans-papiers die in de gesloten centra verblijven.

De interventie vond vanmorgen vroeg rond 5.40 uur plaats, zo meldt de VRT. Tientallen politiecombi's en meer dan honderd agenten kwamen ter plaatse. Vier agenten werden per helikopter op het dak van het pand gedropt. De politieactie duurde slechts een kwartier. Ook twee katten werden weggebracht door de politie.

Het oude bejaardentehuis aan de Leopold II-laan in Sint-Jans-Molenbeek was in juli 2014 bezet door een groep mensen zonder papieren. Zij hadden steun gekregen van organisaties zoals de MRAX en de Voix des Sans-Papiers, en maandenlang verschillende betogingen en protestacties georganiseerd. De voorbije dagen waren de meeste bewoners al uit eigen beweging vertrokken, nadat de gemeente Sint-Jans-Molenbeek had aangekondigd dat het pand ontruimd moest worden, zo meldt burgemeester Françoise Schepmans van Molenbeek.

Niet langer veilig

"In het begin waren er weinig problemen", zegt burgemeester Schepmans. "Het gebouw was nog in goede staat. Maar de groep groeide aan tot zo'n 150, 200 personen, wat te veel was voor een gebouw waar ongeveer 45 kamers waren. De zware regenbuien hebben het gebouw ook aangetast en een ingenieur heeft vastgesteld dat het er niet meer veilig was. Wij hebben de bewoners dan ook de tijd gegeven tot 1 september om het gebouw te ontruimen."

Onderhandelaars van de sociale diensten van de gemeenten probeerden de bewoners de voorbije weken te overtuigen het gebouw uit eigen beweging te verlaten en probeerden ook de organisaties die hen steunden daarvan te overtuigen, aldus de burgemeester. "Dat is blijkbaar gelukt, want zaterdag waren er nog een 50-tal, gisteren nog een 30-tal en toen de politie vanochtend rond 6 uur binnenviel, trof ze er nog slechts 13 mannen aan. Zij zijn opgepakt."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234