Donderdag 13/05/2021

Vrijhandelsverdrag

Enkel zo mogen TTIP-teksten gelezen worden: met bewaking, zonder gsm en zonder natuurlijk licht

Ook in Duitsland is er een TTIP-leeskamer, hier in het ministerie van Economische Zaken in Berlijn. Beeld AFP
Ook in Duitsland is er een TTIP-leeskamer, hier in het ministerie van Economische Zaken in Berlijn.Beeld AFP

De 'leeskamer' waar parlementsleden de onderhandelingsteksten van het Europees-Amerikaans handels- en investeringsverdrag TTIP kunnen inkijken is "een schijnvertoning". Dat zegt Vlaams parlementslid Güler Turan (sp.a), die er een bezoek bracht. Inhoudelijk mag ze niets zeggen over de teksten, maar de manier waarop het bezoek werd georganiseerd, is hallucinant, zegt ze.

Het bezoek is haar geenszins bevallen. "Dit is een klucht", zegt ze. "De leeskamers zijn niet meer dan een schijnvertoning."

Vlaams parlementslid Güler Turan (sp.a) is naar eigen zeggen het eerste Belgische parlementslid dat een bezoek gebracht heeft aan de leeskamer waar de onderhandelingsteksten van het Europees-Amerikaans handels- en investeringsverdrag (TTIP) ingekeken kunnen worden.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Geheimhoudingsplicht

Om tegemoet te komen aan de kritiek dat de TTIP-onderhandelingen in de grootste geheimhouding verlopen, toont de Europese Commissie zich bereid om de parlementsleden van de 28 EU-lidstaten inzage te geven in de onderhandelingsteksten. Er wordt daarvoor in de verschillende hoofdsteden een leeskamer ingericht waar de parlementsleden de teksten kunnen raadplegen. De Belgische volksvertegenwoordigers, van zowel het federale parlement als de deelstaatparlementen, kunnen terecht bij Buitenlandse Zaken in Brussel.

Turan, die de TTIP-onderhandelingen sowieso al met een kritisch oog bekijkt, maakte van haar inzagerecht gebruik en is alleen maar meer ongerust geworden. Maar wegens haar geheimhoudingsplicht, kan ze inhoudelijk niets kwijt. "Dit is echt ongelooflijk. Ik maak mij zorgen en ik kan dat niet ventileren", zegt ze aan Belga. "Vooral de impact van dit verdrag op onze democratische besluitvorming, op onze publieke diensten en op standaarden inzake milieu, gezondheidszorg, consumentenbescherming en arbeidsrechten blijft mij grote zorgen baren."

Alle elektronische toestellen afgeven

Ook de manier waarop het er in de leeskamer aan toeging, stoot Turan tegen de borst. Behalve met de geheimhoudingsplicht, heeft ze het moeilijk met het feit dat een veiligheidsofficier niet van haar zijde week, dat ze al haar elektronische toestellen moest afgeven, dat enkel handgeschreven notities waren toegelaten en dat er in de leeskamer geen natuurlijk licht was. Turan: "De parlementen kunnen hun job niet doen, namelijk het voeden en voeren van een democratisch publiek debat. (...) De manier waarop de leeskamers georganiseerd zijn, versterkt de sfeer van geheimzinnigheid alleen maar. Dit is geen transparantie."

Intussen diende haar partijgenoot Dirk Van der Maelen in de Kamer een resolutie in waarin hij voorstelt de Belgische gezondheidszorg te beschermen tegen TTIP. Hij stelt dat de Amerikanen de kostprijs van geneesmiddelen de hoogte in zullen jagen waardoor de ziekteverzekering op lange termijn kopje onder dreigt te gaan, maar zijn tekst werd in de bevoegde Kamercommissie weggestemd door de meerderheid.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234