Zondag 18/04/2021

Religie

Enkel ritueel slachten in erkende slachthuizen is geen inbreuk op godsdienstvrijheid

(Archiefbeeld.) Beeld PhotoNews
(Archiefbeeld.)Beeld PhotoNews

Rituele slachtingen enkel toelaten in erkende slachthuizen en niet langer op tijdelijke slachtvloeren vormt geen inbreuk op de vrijheid van godsdienst. Dat oordeelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend, maar wordt doorgaans wel gevolgd door het Hof.

Volgens advocaat-generaal Nils Wahl kan geen van de elementen die de diverse moslimorganisaties en koepelorganisaties van moskeeën aanbrachten tegen de beslissing van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts de geldigheid van de dierbeschermende maatregel beïnvloeden. Hij beschouwt de maatregel, die stelt dat het ritueel slachten enkel kan plaatsvinden in een erkend slachthuis, als "perfect neutraal". Ze is onafhankelijk van de omstandigheden en de gekozen slachtmethode.

Hij oordeelt dat de problematiek meer te maken heeft met de beperkte capaciteit van de slachthuizen in bepaalde regio's tijdens het islamitische Offerfeest en met de kosten die nodig zijn om zich aan de maatregel aan te passen, dan met de vereisten die voortvloeien uit de regels van de EU.

Gezond verstand

De moslimorganisaties die naar de Brusselse rechtbank trokken, geloven nog steeds in hun zaak. "We hebben er alle vertrouwen in dat bij het Hof van Justitie het gezond verstand zal zegevieren", zegt advocaat Joos Roets, die verschillende moslimorganisaties vertegenwoordigt.

Verschillende moslimorganisaties voelen zich beknot in de praktisering van hun religie omdat het verbod op tijdelijk erkende slachthuizen zorgt voor een capaciteitsprobleem. "De reguliere slachthuiscapaciteit bedraagt 10.000 terwijl in de tijdelijk erkende slachthuizen 20.000 dieren ritueel per dag geslacht kunnen worden", zegt Roets. "Zo zorg je er de facto voor dat er moslims zijn die niet kunnen deelnemen aan het belangrijkste feest van de moslimkalender."

De advocaat is er nog steeds van overtuigd dat het Hof van Justitie zich tegen het verbod zal uitspreken. "Er is nog steeds een verschil tussen theorie en praktijk. In die visie van de advocaat-generaal zou de moslimgemeenschap volledige, permanente slachthuizen moeten bouwen die dan uiteindelijk maar een keer per jaar gebruikt worden. Dat gaat in tegen de toegankelijkheid van de godsdienstbeleving", gelooft Roets.

Verzonnen capaciteitsproblemen

Dierenrechtenorganisatie Gaia reageert bijzonder tevreden. "De advocaat-generaal is niet geneigd om de Europese regelgeving zoals de Slachtverordening in vraag te stellen ten gevolge van verzonnen capaciteitsproblemen", laat Gaia's advocaat optekenen in een persbericht. De advocaat-generaal heeft volgens meester Antony Godfried "de spreekwoordelijke puntjes op de 'i' gezet".

Ook Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch is "zeer tevreden" met het oordeel van de Europese advocaat-generaal. "Het was verboden onverdoofd te slachten op tijdelijke slachtvloeren, het is verboden en het blijft verboden. Wat moslimverenigingen ook opwerpen, het verbod moet nageleefd worden", stelt Vandenbosch.

Gaia is blij dat het Europees Hof de strijd tegen dierenleed laat primeren, want "bij thuisslachtingen en bij slachtingen op tijdelijke slachtvloeren is het dierenleed niet te overzien, om nog maar te zwijgen van de tekortkomingen op sanitair vlak", besluit de dierenrechtenorganisatie.

De uiteindelijke conclusies van de rechters van het Europees Hof volgen de komende maanden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234