Dinsdag 21/09/2021

Toelatingsexamen

Enkel primussen mogen nog arts worden

Elk jaar nemen bijzonder veel studenten deel aan het toelatingsexamen geneeskunde en tandheelkunde. Beeld BELGA
Elk jaar nemen bijzonder veel studenten deel aan het toelatingsexamen geneeskunde en tandheelkunde.Beeld BELGA

Alleen de allerslimsten mogen nog voor tandarts of dokter studeren. Dat is het advies van de commissie die het toelatingsexamen voor deze studierichtingen onder de loep nam. Het examen wordt opnieuw wat minder pittig, maar enkel de studenten met de beste resultaten mogen door. Nu zijn dat nog alle geslaagden.

Er moest iets gebeuren. Het aantal kandidaat-studenten geneeskunde liep te hoog op: van nog geen 1.000 eind jaren 90 tot 6.185 de voorbije zomer. Die mochten uiteraard niet allemaal door, want na zes jaar is het totaal aantal tickets om verder te mogen studeren in specialisaties of in de huisartsenkunde ook beperkt. Voor de artsen alleen ligt dat aantal al enkele jaren 1.230 voor België en 738 voor Vlaanderen. "En je kunt niet aan het einde van de rit zeggen: 'Sorry, u hebt zes jaar voor niks gewerkt'", zegt Jan Eggermont, vicedecaan van de faculteit Geneeskunde aan de KULeuven en voorzitter van de examencommissie, die meegeschreven heeft aan het advies. Dus hun aantal moest beperkt.

Onder de knie

Tot op vandaag gebeurt dat met de befaamde numerus clausus: wie slaagt voor de toelatingsproef, mag door. De proef werd elk jaar weer iets moeilijker gemaakt, om met niet te veel geslaagden te eindigen. "Maar dat is onaangenaam voor de studenten", zegt Eggermont. Vorig jaar slaagde 16,8 procent, of 1.041 van die ruim 6.000 deelnemende studenten. Als het nieuwe advies wordt gevolgd door de minister, wordt de proef opnieuw iets minder moeilijk, maar gaan alleen de besten door. Zo kan het gewenste aantal geslaagden precies bepaald worden.

Nog een nieuwigheid in het advies: er is maar één examen meer, in juli, in plaats van de huidige twee in juli en augustus. En je mag in totaal maar drie keer meer deelnemen. Jan Eggermont: "Er doen ook altijd vijfdejaars humaniorastudenten mee, tegenwoordig zelfs ook al vierdejaars. Zij willen testen welke leerstof er vereist wordt en wat ze al onder de knie hebben en met alle begrip, maar zoiets belast heel erg de organisatie van het toelatingsexamen. Voor hen zetten we na afloop trouwens alle vragen online, zodat ze testmateriaal hebben. Dat doen we nu al."

Minister Crevits (CD&V), die zelf gevraagd had om de doorlichting van het systeem, is niet verplicht het advies van de commissie op te volgen. Zij houdt haar beslissing nog in beraad. Voor de kandidaat-artsen en -tandartsen die al klaarstaan: voor 2016 verandert er alvast nog niets.

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234