Woensdag 20/01/2021
Maarten RabaeyBeeld DM

StandpuntMaarten Rabaey

Enkel met gemeenschapszin verslaan we het coronavirus

Maarten Rabaey is journalist bij De Morgen.

Door de Covid-19-noodmaatregelen blijven vanaf vandaag veel burgers onvoorzien thuis, gaan telewerken, worden technisch werkloos of moeten voor de kinderen zorgen door geschorste schoollessen. Cafés, restaurants, cultuurhuizen en sportclubs sluiten de deuren tot minstens 3 april. We worden wakker in een ander land. We maken er maar beter het beste van.

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog

We bevinden ons op een onbetreden pad. De noodmaatregelen omwille van een globale pandemie zijn ongezien. Toch zijn ze een terechte beslissing, gebaseerd op wetenschappelijk advies en voorspellingen over een dodelijk virus dat zijn piek nog lang niet heeft bereikt. U zal in deze kolommen nog dikwijls kritiek lezen op de trage regeringsformatie maar deze beslissing van onze politici – dwars door de partij- en taalgrenzen heen – verdient lof. Onze overheden tonen hier dat ze wel degelijk goede huisouders kunnen zijn.

Let wel, noodmaatregelen op papier zijn nog géén garantie op succes in de praktijk. Daar waar de bestrijding van Covid-19 een exacte wetenschap blijft, zal het indijken van dit virus een sociaal experiment worden. Het zal énkel maar slagen door gemeenschapszin, als iederéén meewerkt.

Paniek is zeker niet nodig. We hoeven niet te hamsteren, al is dat een menselijke reflex door onheilsberichten uit Italië. Toch worden hier bewust geen regio’s afgesloten. Er zijn genoeg voedselvoorraden. Paniekaankopen verstoren een logistieke keten die – mits planning – vlekkeloos draait. Je loopt ook méér kans om het virus op te lopen als je een uur aanschuift in een winkelrij. Net om dit soort contacten te vermijden sluiten horecazaken de deuren, waarvoor ze vergoed dienen te worden.

Laat ons daarentegen deze crisis gebruiken om nieuwe opportuniteiten te ontdekken. Veel ondernemingen gaan plots massaal telewerken, wat we door de klimaatverandering tóch meer gaan moeten doen. Scholen en universiteiten kunnen nu hun e-learning-aanbod uitbreiden.

Onze grootste bekommernis moet intussen uitgaan naar alle zorgbehoevenden en -verleners. Zij staan oog in oog met een onzichtbare sluipmoordenaar. Vooral ouderen en kwetsbare zieken verdienen extra aandacht. Ondanks de verplichte sociale distantiëring kunnen we toch socialer zijn, mede dankzij technologie. In plaats van het gebruikelijke tweewekelijkse bezoek verdienen grootouders nu dagelijks Skype-contact met de kleinkinderen. We kunnen Whatsapp-wijkgroepen gebruiken om te overleggen waar alleenstaande bejaarden wonen die misschien hulp nodig hebben om boodschappen aan huis geleverd te krijgen. We kunnen koppels helpen die in het weekend en ’s nachts in de medische sector werken door onderling kinderopvang te regelen.

De kille doder Covid-19 zullen we enkel verslaan als warme samenleving. Laat ons nu al uitkijken naar het overwinningsmoment, waarop we massaal kunnen gaan feesten en onze cafés, restaurants en cultuurhuizen een – gezonde – nieuwe adem kunnen geven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234