Maandag 28/09/2020

"Enige ergernis: de parking"

Het leven van stand-upcomedian William Boeva speelt zich af on the road: immer onderweg naar grote of schrale zaaltjes in heel Vlaanderen, waar hij hardwerkende burgers hun hardwerkende bestaan doet vergeten met een avond vol hilariteit. Maar tussen al dat cruisen door geniet hij volop van zijn geboortestad.

Ik heb altijd in het centrum van Antwerpen gewoond: ik ben geboren in Ekeren, maar we zijn al snel verhuisd. Het was fijn opgroeien in een stad waar altijd leven is. Bovendien is de biotoop van een kind klein: thuis, school en de vakanties aan zee, groter was mijn wereld niet. Maar het was wel fijn dat ik niet vroeg moest opstaan om naar school te vertrekken. Toen ik moest gaan studeren, leerde ik een kant van de stad kennen waar ik als puber niet kwam: de Ossenmarkt, de Paardenmarkt, de buurt van de Stadswaag."

Was je toen al bezig met comedy?

"Een beetje - maar als puber vond ik comedy maar niets. Ik was ook niet de clown van de klas, al zeggen mijn vrienden van toen wel dat ik altijd grappig was."

Hoe heb je dan de microbe te pakken gekregen?

"Mijn leerkracht Nederlands had nog les gegeven aan Alex Agnew en was heel trots op zijn oud-student. Op een namiddag liet hij ons in de les naar een video van zijn show kijken - met de gordijnen dicht, want de directrice mocht het niet horen. Ik vond die Agnew wel echt plezant. Niet lang daarna begon ik comedy te bekijken en af en toe zelf te schrijven. Al was het niet mijn bedoeling om er carrière in te maken: ik ging rechten studeren en wilde zelfs notaris worden.

Maar eigenlijk staan advocaten en comedians niet zo ver van elkaar. Allebei proberen ze iemand te overtuigen van hun gelijk en vaak verdedigen ze iets waarvan iedereen zegt dat het niet te verdedigen valt."

Geen lijn

Kan je je eerste optreden nog herinneren?

"Mijn eerste optreden was in het beruchte comedycafé The Joker. Ik vond het zelf heel plezant, maar achteraf beschouwd was het heel slecht. Ik zag het publiek kijken van 'wat is die hier nu aan het uitkramen?' Maar goed, Fokke van The Joker moet toch iets in mij gezien hebben, want hij wees me op een workshop met Han Coucke. Daarna is de bal snel aan het rollen gegaan,."

Het ging al snel beter, na dat eerste optreden?

"Gelukkig. Mijn grootste fout was dat er geen lijn in mijn materiaal zat: ik sprong van de hak op de tak. En ik was erg ongenuanceerd. Het was Han die me voorstelde ook iets over mezelf te doen: mijn gestalte valt nu eenmaal op, wanneer ik op het podium kom."

Vind je dat niet vervelend?

"Goh, mijn lengte is nu eenmaal een troef die ik kan uitspelen, zoals Philippe Geubels zijn stem of Alex Agnew zijn geluidjes. Dat maakt ons uniek, elke komiek heeft zo zijn eigen kenmerk."

Ben je tevreden dat je geen notaris bent geworden?

"Vaak kan ik nog altijd niet geloven dat dit nu écht mijn werk is. Soms treed ik tijdens een optreden uit mezelf - het is minder spiritueel dan het klinkt: ik zie mezelf gewoon spelen. Dan realiseer ik me hoe cool het is dat ik dat echt sta te doen. 'Dit is het! Het moment waar ik vijf jaar geleden van droomde. Pak het nu!' zeg ik dan tegen mezelf.

Een paar jaar geleden moest ik de keuze maken: verder studeren of spelen. De combinatie werd te vermoeiend: als je moet optreden in de provincie moet je om vier uur vertrekken en ben je pas thuis tegen een uur of drie. Mijn ouders vonden gelukkig ook dat ik moest doen waar ik me het beste bij voel."

Antwerpen is wel een constante in je leven.

"Ja, ik woon zelfs nog altijd in het centrum, in een appartementje aan de Meir. Het is daar fijn - al heb ik één grote ergernis: de parking. Als ik weer eens een Antwerpenaar hoor zeggen: 'Antwerpen is 't Stad en de rest is de parking' denk ik: hoe ironisch! Er is geen parking in 't Stad, dus wat heb je er dan aan."

Buiten, die smeerlappen

Volg je de lokale politiek?

"Niet op de voet. Politiek is ook niet echt een thema in mijn werk. Wat de beleidsmakers beslissen, zal ik wel ondervinden. Ik heb het gevoel dat mijn mening als individu niet veel verschil kan maken. Maar dat neemt niet weg dat ik me soms kan opwinden. Ik heb een gehandicaptenkaart om te parkeren, maar zo veel mensen maken misbruik van die plaatsen.

Maar goed: als dat me wat te veel wordt, ga ik wat rijden met de auto, tot ver buiten de stad. En ik kan evengoed door Antwerpen rijden en denken 'man, het is hier zalig.' De ongemakken neem ik er vooralsnog bij."

Dus nog niet aan verhuizen gedacht?

"Nee, dat niet. Ik zou niet weten waarom. Voor mijn werk ben ik altijd onderweg, maar Antwerpen ligt vrij centraal.

Ik ga ook heel graag eten - dat kan je vast wel aan me zien. Wat dat betreft is Antwerpen ook heerlijk: je kan altijd restaurants blijven ontdekken. Ik hou ook van de mengelmoes van culturen, die allemaal hun eigen eten meebrengen. Vlaamse kost is niet zo mijn ding, geef mij maar Thais, of Mexicaans, of Grieks of... Ik kan bezig blijven. Tja, wat kan ik zeggen: ik ga echt héél graag uit eten."

Heb je de stad veel zien veranderen?

"Als ik de verhalen hoor van vroeger, vind ik het soms wel spijtig dat ik die tijden gemist heb. Al die legendarische anekdotes, over De Muze en Ferre Grignard die daar rondhing... Verhalen over het hippiegevoel, gelijkgestemde zielen die in cafés samen troepten. Nu zijn er meer toeristen en dagjesmensen. Ik ken weinig mensen die zoals ik nog echt in het centrum wonen. Maar als er geen mensen meer in de kern wonen, wordt de stad een soort pretpark. Misschien komt dat ook door de sociale media - vroeger ging je de deur uit en hing je wat rond, je zou wel zien wie je tegenkwam. Nu ga je niet buiten als je geen bericht hebt gekregen of als je niet precies weet wat er te doen is. Misschien worden we door al die sociale media wel minder sociaal."

Is het extra fijn om hier op te treden?

"Eigenlijk heb ik hier nog niet veel gestaan. Maar de dvd van mijn show heb ik opgenomen in de Bourla. Daar optreden gaf toch een speciaal gevoel."

Je speelt je show nog tot maart 2016: krijg je geen stress van zo'n volle agenda?

"Nee, het geeft toch een soort zekerheid. En overdag heb ik nog tijd voor nevenprojecten. Ik heb die drukte wel nodig, het is een soort bevestiging. Een comedian is toch altijd een beetje onzeker. Je kan nog zo veel goede voorstellingen spelen, die ene slechte ga je toch onthouden. Als er in een zaal van vijfhonderd man 499 lachen en één niet, zie je enkel die ene. Sommige negatieve reacties op de sociale media blijven weken door je hoofd spoken. Dat is vermoeiend, soms. Waarom kan ik me er niet bij neerleggen dat ik nooit voor iedereen goed kan doen?"

En toch blijf je jezelf aan dat gevoel blootstellen, door te blijven optreden?

"Tja, een komiek heeft sowieso een groot ego - anders ga je niet moederziel alleen op een podium klimmen. Hoe onzeker je soms ook bent: optreden is een drug, op den duur kan je niet meer zonder."

Het is altijd fijn om binnen te springen in comedycafé The Joker. Bijna alle grote namen hebben er gestaan en het publiek daar kent ook iets van comedy. In The Joker kan je dingen uitproberen die je elders niet kan doen. Comedians zijn ook vaak zenuwachtig om er te spelen - de stamgasten verwachten kwaliteit.

Kleine Markt 16, 2000 Antwerpen.

www.cafethejoker.be.

Ik ga graag eten, dat kan je wel aan me zien, vrees ik. Een favoriet is Arte, een hele goeie Italiaan, waar het ook altijd erg gezellig is.

Suikerrui 24, 2000 Antwerpen.

www.ristorante-arte.be.

Werd in 1989 geboren in Antwerpen en heeft nooit elders gewoond.

Noemt zichzelf 'de grappigste dwerg der lage landen'.

Rijfde in 2013 Humo's felbegeerde Comedy Cup binnen.

Toert volop met zijn eerste avondvullende show Megalomaan. Info en tickets op www.williamboeva.be/megalomaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234