Zondag 05/07/2020

Franse kazenoorlog

Enige echte camembert dreigt uit te sterven

CamembertBeeld Thinkstock

Door nieuwe regels zou de ‘echte’ Franse camembert binnen twee jaar in de verdrukking komen, zo melden bezorgde streekkazenproducenten. De Franse ‘camembertoorlog’ leek beslecht, maar spanningen flakkeren weer op. ‘Alleen Europa kan ons nog redden.’

In 2021 is het zover. Voortaan zal het niet meer mogelijk zijn om camembert die geen melk van Normandische koeien bevat te verpatsen als ‘camembert uit Normandië’. Dat moet de Franse ‘camembertoorlog’ beslechten.

Die begon in 1992. Toen legde Europa de eisen vast voor kwaliteitslabel ‘AOP’ (Appellation d’Origine Protégée): die camembert moet plat, cilindervormig en drie centimeter dik zijn, minimaal 250 gram wegen, een diameter van 10,5 tot 11 centimeter hebben, geproduceerd zijn door een boerderij die voor minstens de helft authentieke Normandische koeien heeft die minimaal zes maanden per jaar grazen op Normandisch gras.

En vooral: de melk moet rauw zijn, wat voor de ‘cruciale microbacteriële processen’ en typische smaak (en geur) zorgt.

Vredesakkoord

Van die eisen trok de grootindustrie zich echter weinig aan. Zelfs camemberts uit gepasteuriseerde melk uit pakweg Groot-Brittannië kregen het label. Dat ontketende de oorlog.

Na drie maanden onderhandelingen kwam er vorig jaar een vredesakkoord. Het wordt daardoor dus onmogelijk om je ronde smeuïge kaas nog als Normandisch te verkopen als je geen melk van Normandische koeien gebruikt. En in de winkel zouden we voortaan twee soorten AOP camemberts uit Normandië vinden: ‘camembert de Normandie’ of ‘véritable’ (echte) camembert de Normandie’.

Beide moeten gemaakt zijn door producenten met Normandische koeien. Bij de ‘gewone’ soort moet dat minstens 30 procent zijn, bij de ‘echte’ 65 procent. En de eerste mag gepasteuriseerde melk bevatten, de tweede moet op basis van rauwe melk zijn.

Maar dat resultaat blijkt nu toch niet te zorgen voor duurzame camembertvrede. Op een recente meeting van belangrijke spelers uitten velen hun onvrede. En nu kopt Le Monde ‘Camembert bedreigd’.

“Terecht”, zegt Véronique Richez-Lerouge van de Streekkazenbond aan de telefoon. “Dit compromis is schandalig. Het regelt wel het juridische probleem zodat camembert alleen nog ‘Normandische camembert’ mag heten als er melk van Normandische koeien in zit. Maar het geeft zowel echte camembert als de kopie, fletse bandwerkkaas met gepasteuriseerde melk, de mogelijkheid zich als ‘AOP de Normandie’ te mogen verkopen.”

Dat pikken ze niet bij de Streekkazenbond, die hierover al een vurige brief aan president Macron schreef. “Want het betekent dat ook kazen die slechts een beetje Normandische melk bevatten maar verder volledig een industrieel product zijn ook dit label krijgen”, zegt Richez-Lerouge.

Bovendien zullen de supermarkten geneigd zijn slechts de goedkoopste soort aan te bieden en dat zullen er zijn met het label van de gewone ‘camembert de Normandie AOP’. “Dat lijkt goed, maar is dus eigenlijk fake”, aldus nog de specialiste.

Brie de Meaux

Door die grotere eer die deze camembert nu onterecht zal krijgen, dreigt de ‘echte’ nog meer in de verdrukking te raken. Momenteel zijn er in Normandië nog maar twee boerderijen die de volledige productie van melk tot koe volledig zelf uitvoeren. Andere werken met melkerijen. Maar het is grootproducent Lactilis, die het leeuwendeel van de camemberts maakt, zonder rauwe melk.

Zij zijn volgens de Streekkazenbond de winnaars van de oorlog. “Ze hebben nu het AOP-label zonder aan de echte eisen te moeten voldoen”, zegt Richez-Lerouge. Ze acht de kans zeer groot dat het landbouwministerie dit compromis goedkeurt. “Onze enige hoop is Europa, dat finaal beslist over AOP-labels. We kunnen alleen maar hopen dat ze daar inzien dat dit niet alleen de echte camembert maar ook alle andere producten met zo’n label, zoals Brie de Meaux, bedreigt.”

Een kleine troost voor de producenten van de ‘veritable’ Normandische ronde kaas komt uit een andere hoek: met steun van het Elysée wordt nu geijverd om de Unesco ervan te overtuigen om niet alleen de baguette maar ook de camembert tot werelderfgoed te verheffen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234