Woensdag 03/03/2021

Enig enthousiasme was al bij al terecht geweest

Het verschil met april was een Powerpoint en 5,5 miljoen euro. En er zat maar één minister vooraan in de zaal. Ook het kader was minder: geen Hotel Errera maar gewoon op het kabinet. Ten slotte bleef ook het aanstekelijke hoerasfeertje van weleer achterwege. Jammer, want enig enthousiasme was al bij al op zijn plaats geweest. De topsport gaat er voor het derde jaar op rij financieel op vooruit. Een stijging van 2,5 miljoen euro is lang niet zoveel als in april, toen het zittende kabinet over het graf regeerde en dus makkelijk veel meer kon beloven, maar vooruit is vooruit. Af en toe werd op de persconferentie de vergelijking gemaakt met Nederland, waar het sportklimaat zoveel beter is. Zonde dat het kabinet van Anciaux nog niet is ingespeeld, c.q. beter geïnformeerd, want dan hadden ze hier alvast dankbaar gebruik van kunnen maken: dit jaar zijn de totale sportsubsidies in Nederland met de helft verminderd.

Niet in Vlaanderen: wij gaan er in de topsport met 2,5 miljoen euro op vooruit. Een garantie voor succes is dat niet. De sportbonden krijgen het grootste deel en dat is in het verleden niet altijd de juiste manier gebleken om topsport aan te sturen. De origineelste speerpunt van het topsportactieplan in de oorspronkelijke vorm, het aanstellen van een batterij toptrainers, zit alvast in de koelkast en moet daar zo snel mogelijk uit.

Het is niet van de sport om een slechte trainer die in tranen wegloopt bij een club twee jaar later opnieuw aan te stellen. In de politiek kan het wel en dus hebben we na Anciaux I nu Anciaux II. Nooit zal een minister meer tegenstand hebben ondervonden bij zijn aanstelling dan deze Bert Anciaux, of het zou de groene Vera Dua moeten zijn toen die minister van Landbouw werd.

Anciaux, al beweert hij steeds het tegendeel, heeft minder met sport dan Dua met varkens. De eerste passage van Anciaux in 2001 als minister van Sport was bovendien geen hoogtepunt, althans niet voor sport. Nooit gezien was de reactie van de Vlaamse Sportfederatie, die onmiddellijk reageerde met een scherp communiqué dat geen spaander heel liet van zijn benoeming. Ook binnen de Vlaamse regering was men erg geschrokken van de heftige reacties en had men zelfs een beetje medelijden met arme Bert. Hijzelf zal dat in alle toonaarden blijven ontkennen, maar toen de besparingen aan de orde waren, heeft men Anciaux ontzien. Hij krijgt nu een eerlijke nieuwe kans zich te bewijzen. Onder meer door de kritiek.

Hans Vandeweghe

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234