Vrijdag 27/11/2020

Engeland past richtlijnen aan: élke hoeveelheid alcohol kan kanker veroorzaken

Beeld GETTY

Het Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe richtlijnen voor aanvaardbaar alcoholgebruik uitgevaardigd. De oude maximumhoeveelheden alcohol per week werden gewoon gehalveerd. In plaats van de 28 eenheden raadt de overheid er nu maximum 14 per week aan. Zowel voor mannen als vrouwen. Dat komt neer op een limiet van zeven 'pints' of van vijf glazen wijn op weekbasis. Het is de grootste bijstelling in twintig jaar.

De Britse overheid gaat uit van het principe dat élke hoeveelheid ingenomen alcohol schadelijk is voor de gezondheid en kanker kan veroorzaken. Hoe meer je drinkt, hoe ongezonder dus. Maar wie binnen de nieuwe richtlijnen van 14 alcoholeenheden per week blijft, houdt het risico op ziektes als kanker en leveraandoeningen laag. Dat is de filosofie, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke bevindingen.

In de praktijk komt een fles wijn ongeveer overeen met 10 eenheden en een Britse 'pint' met 2,3 eenheden alcohol. Zo'n 'pint' komt in hoeveelheid bier grosso modo overeen met twee Belgische pintjes, maar het alcoholpercentage van gewone pils ligt in het Verenigd Koninkrijk vaak lager dan de gebruikelijke 5,2 procent bij ons. Een (klein) dozijn gewone pintjes per week is dus ongeveer het maximum dat de Britse overheid aanraadt.

Halvering
Tot nu toe was de officiële richtlijn voor mannen 28 eenheden en voor vrouwen 21. Engeland halveert dus de aanvaardbare limieten voor mannen. Het land benadrukt dat de nieuwe normen niet gaan over veilig drinken maar over het inschatten van de gezondheidsrisico's. Wat wel niet verandert, is dat het raadzaam is om de alcoholconsumptie te spreiden over de week, eerder dan alles te concentreren op één zware uitgangsavond.

Verder blijkt uit wetenschappelijke studies dat alcohol het lichaam niet zo efficiënt beschermt tegen hartkwalen dan aanvankelijk gedacht. Alleen vrouwen ouder dan 55 zouden positieve gezondheidseffecten kunnen ervaren bij erg matig gebruik. Voor mannen is er sowieso geen positieve invloed.

Kanker
Het verslag van de Britse overheid waarschuwt dat het risico op kanker "begint vanaf élk niveau van regelmatig alcoholgebruik en toeneemt met de opgenomen hoeveelheid". Matig gebruik kan toch leiden tot kanker aan de lippen, aan de mond- en keelholte, aan de slokdarm en aan de borst. Grotere hoeveelheden kunnen darm- en leverkanker veroorzaken.

Bij Britse vrouwen die geregeld twee eenheden per dag drinken, verhoogt het risico op dodelijke borstkanker met 16 procent. Vijf eenheden per dag zorgen zelfs voor een verhoogd risico van 40 procent. Bij de Britse mannen krijgen 64 geheelonthouders op de 1.000 darmkanker. Dat risico blijft even hoog voor wie binnen de voorgestelde beperking van 14 eenheden blijft. Maar van de 1.000 mannen die tussen de 15 en 35 eenheden per week zweven, lopen er 85 de ziekte op. Een stijging met een derde.

Regelmatige drinkers riskeren overigens geveld te worden door andere ziektes als beroertes, hartkwalen, leveraandoeningen en schade aan hersenen en het zenuwstelsel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234