Dinsdag 28/03/2023

NieuwsEK voetbal

Engeland kan eindelijk nog eens feesten dankzij de finale van het EK voetbal: ‘Alle corona- en brexitfrustraties komen eruit’

Uitzinnige fans aan Wembley Stadium in Londen vergaten alle corona­maatregelen nadat Engeland het tot de finale van Euro 2021 schopte. Beeld AP
Uitzinnige fans aan Wembley Stadium in Londen vergaten alle corona­maatregelen nadat Engeland het tot de finale van Euro 2021 schopte.Beeld AP

Absolutely extatic.’ Zo omschrijft Filip Boyen, een Vlaming die al jaren in Londen woont, de sfeer in de Engelse hoofdstad nu de nationale voetbalploeg zondag – voor het eerst in 55 jaar én op Wembley – de finale van een groot toernooi zal spelen. ‘Alle frustraties die de voorbije jaren zijn opgestapeld door Covid-19 en de brexit, komen er nu allemaal uit.’

Redactie

Robbie Williams, Dua Lipa, James Corden en zelfs Adele: allemaal stuurden ze in de nacht van woensdag op donderdag vreugdeberichten de wereld in, het ene nog uitzinniger dan het andere. En niet alleen bekende Engelsen waren dolblij met de kwalificatie van The Three Lions voor de finale van Euro 2020, in Londen leek het wel alsof elke inwoner op straat kwam nadat de halve finale tegen Denemarken (2-1) was afgefloten. In het centrum kwam het verkeer een tijdje stil te staan nadat fans, het delirium nabij, op dubbeldekbussen waren geklommen. Waanzinnige taferelen.

“Ik woon in een rustige buitenwijk van Londen”, vertelt Filip Boyen. “Maar donderdagmorgen om 4 uur hoorde ik nog steeds een hoop herrie op straat. Het was party like crazy, absolutely ecstatic.”

Filip Boyen (62), oorspronkelijk van Genk, is CEO van Forbes Travel Guide. Hij analyseert heel nuchter de dolle vreugde van de Engelsen rondom hem. “Het is voor het eerst sinds 1966 — toen ze wereldkampioen werden — dat ze nog eens een finale halen. Voor de grondleggers van het moderne voetbal is dat wel héél lang geleden. Op vorige toernooien waren de verwachtingen ook altijd hoog, maar nu hebben ze die eindelijk ook kunnen waarmaken.”

Geen arrogantie

Het zelfvertrouwen is groot, volgens Boyen. “Als Belg denk ik: het wordt géén makkelijke wedstrijd zondag tegen de Italianen. Maar alle Engelsen die ik spreek, hebben er vertrouwen in. Het is geen arrogantie, ze geloven gewoon heel hard dat het eindelijk nog eens hun beurt is. Ook al omdat de finale op Wembley is, een van de meest mythische stadions ter wereld én de plek waar ze in 1966 de finale van het WK wonnen (4-2, tegen West-Duitsland, red.). Iedereen is nu constant ‘It’s coming home’ aan het neuriën of zingen. Het voetbal komt zondag thuis, daar zijn ze hier heilig van overtuigd.”

“De meerderheid van de Engelse supporters denkt inderdaad: ‘Wij zijn Engeland, wij hebben het voetbal uitgevonden, die Italianen eten we ook nog wel op’”, lacht Jimmy De Roy.

In niet-coronatijden steekt Jimmy De Roy (48), een RSZ-ambtenaar uit Geraardsbergen, één of twee keer per maand het Kanaal over om wedstrijden bij te wonen van traditieploeg Bolton Wanderers (League One, derde niveau in Engeland). Eind jaren 90 was hij ook vier jaar lid van de officiële fanclub van de Engelse nationale ploeg. Hij kan perfect inschatten hoe de sfeer momenteel is bij de Engelse fans: “Het leeft enorm. Veel van mijn vrienden uit Bolton gaan komend weekend naar Londen. Ze hebben geen ticket voor de match, maar willen van zo dicht mogelijk de sfeer opsnuiven. Als er geen reis­restricties waren, was ik waarschijnlijk ook naar Londen getrokken.”

Dat heel Engeland momenteel met een brede glimlach lijkt rond te lopen, is volgens Filip Boyen een vorm van collectieve opluchting. “De voorbije jaren hebben de frustraties door covid-19 én brexit zich zo hoog opgestapeld dat het er nu allemaal ineens uitkomt. Eindelijk kan er weer gefeest worden. Eindelijk mogen de Engelsen zich nog eens góéd voelen. Britain feels great again.”

“Je mag ook niet onderschatten wat voetbal in Engeland betekent, zeker bij de arbeidersklasse”, zegt Jimmy De Roy. “Je kunt het vergelijken met Brazilië, waar het spelletje bijna heilig is. Ik ken supporters in Bolton die een jaarabonnement van 300 euro op afbetaling hebben en die soms het eten uit hun mond sparen om mee te kunnen naar uitwedstrijden. Als je land dan op de drempel van een Europese titel staat, is dat uiteraard heel belangrijk én emotioneel.”

Vette kluif

Zowel Filip als Jimmy denkt dat Harry Kane en zijn ploegmaats zondag een vette kluif gaan hebben aan Italië. What if it’s not coming home, but going to Rome? “Dat zou een serieuze domper op de feestvreugde zijn”, zegt Filip. “Maar ik denk wel dat een groot stuk van de heersende positiviteit niet meteen zal wegsmelten. Ze hebben uiteindelijk de finale behaald, toch een hele prestatie.”

“Ik denk dat de sfeer toch snel kan omslaan”, zegt Jimmy. “Nu is het van hoempapa en lalala, maar als de squadra zondag wint, wordt het voor de Italiaanse supporters op Wembley moeilijk om heelhuids tot aan de metro te geraken. De Engelse fans een beetje kennende zal er dan ook onderling heibel ontstaan. Uiteindelijk zijn ze allemaal supporter van een andere, soms rivaliserende club. Zolang het goed gaat, staan ze schouder aan schouder bier te hijsen, maar als het misloopt...”

Jimmy heeft alvast een tip voor de Britse premier Boris Johnson om alles in goede banen te leiden. “Ik las net dat er een petitie rondgaat om van komende maandag een vrije dag te maken als de Engelsen Euro 2020 winnen. Welnu, ik zou dat zeker ook doen als ze verliezen, want in beide gevallen gaat amper iemand in staat zijn om maandag op het werk ook maar iets te presteren.” (lacht)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234