Zondag 28/11/2021

Energievelden van Vanrunxt en Sanchis

Dans'most recent' en 'constant relay'

De niet altijd makkelijk verteerbare sérieux van het werk van Marc Vanrunxt heeft ervoor gezorgd dat programmatoren en publiek de weg naar zijn voorstellingen nog moeilijk vinden. Nochtans bevestigt hij met zijn recentste project - met de toepasselijke naam Most Recent - dat hij een bijzondere plaats bekleedt in het Vlaamse danslandschap.

Net als in Vanrunxts vorige choreografieën zijn tijd en ruimte de belangrijkste spelers in Most Recent. Het publiek zit op stoelen rond een rechthoekig dansvlak. Tussen hen in zitten vier performers met een alien-masker op. Applaus en boegeroep weerklinken op de klankband. Dat openingsbeeld zet meteen de toon van een voorstelling die een sterk buitenmenselijke sfeer oproept.

In een suggestief landschap vol grote plastieken proppen, van de hand van beeldend kunstenaar Koenraad Dedobbeleer, zetten de vier dansers een individueel parcours uit. Zonder oogcontact te hebben met elkaar, noch met de toeschouwers, bewegen ze langs strak uitgetekende lijnen in een onwezenlijk universum, op een soundscape die varieert van John Cage tot Grandmaster Flash. Als cyborgs, wier kledij - geplukt uit de collectie van Martin Margiela - hun ledematen lijkt uit te rekken en hun persoonlijkheden beklemtoont. Een lange, uitgesneden jurk versterkt de gracieuze vogue-bewegingen van Marie Decorte, terwijl de gedaanteverwisselingen van Charlotte Vanden Eynde haar grillige, stugge taal ondersteunen. Salva Sanchis zet met een onverstoorbare precisie een diagonaal traject uit. Vanrunxt zelf daarentegen gebruikt dan weer een stoel om zijn plechtige bewegingen te muteren.

Die vier contrasterende idiomen worden echter niet uitgespeeld tegen elkaar. Veeleer bewegen de vier performers in onafhankelijke energievelden, die de vertraging van de tijd en de nadrukkelijke densiteit van de ruimte, geaccentueerd door een sfeervolle belichting, op merkwaardige wijze beïnvloeden.

Ook in het eigen werk van Salva Sanchis speelt licht een belangrijke rol. Voor Constant Relay, een kort duet dat hij met Isabelle Dekeyser maakte, sloeg Sanchis na drie eerdere samenwerkingen opnieuw de handen in elkaar met Arne Lievens. Die maakte deze keer een indrukwekkend, subtiel ontregelend lichtontwerp in de periferie van het dansvlak.

Even ontregelend is Sanchis' choreografie. Om de klemtoon te leggen op de bewegingen wordt er gedanst zonder muziek. De loeiharde sound van een Amerikaanse undergroundband die abrupt wordt stopgezet, blijft echoën in het hoofd wanneer Sanchis en Dekeyser het podium opwandelen. Net zoals in Itch and Fear (2000) vertrekken beiden vanuit eenzelfde energie en volgen ze dezelfde patronen, maar daarbinnen kiezen ze andere richtingen en accenten, en parafraseren ze naar hartelust, zonder elkaar aan te kijken, zodat het lijkt alsof de dans willekeurig is.

Sanchis zet in Constant Relay zo zijn choreografische onderzoek naar de grenzen van de vaste compositie consequent voort. Dit duet met twee solisten mist echter de juiste chemie, met name door de weinig boeiende confrontatie tussen de technisch uitstekende maar zielloze interpretatie van Dekeyser en de tegendraadse Sanchis.

(SDK)

WAT EN WIE: Most Recent van Marc Vanrunxt en Constant Relay van Salva Sanchis WAAR EN WANNEER: Constant Relay speelt nog op 11 januari, om 20.15 uur in de Stadsschouwburg Mechelen. Daarna op tournee. Info: 03/225.10.66 (Dixit) ONS OORDEEL: Een voorstelling die een sterk buitenmenselijke sfeer oproept (Most Recent) en een duet met twee solisten dat chemie mist (Constant Relay).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234