Donderdag 16/07/2020

Energie

Energietransitie kan niet zonder duurzame ontginning van grondstoffen

Beeld Photo News

Hernieuwbare energie en nieuwe vormen van mobiliteit zullen een belangrijke rol spelen bij het halen van de klimaatdoelstellingen. Maar dan zal ook de ontginning van de grondstoffen die voor de omschakeling nodig zijn, duurzaam moeten gebeuren. 

De omschakeling naar zonne- en windenergie en elektrisch vervoer vraagt 23 verschillende grondstoffen. Uit een onderzoek van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) blijkt dat zelfs in een scenario waarbij maximaal wordt gerecycleerd, de vraag naar kobalt in België tegen 2050 zo’n 30 tot 42 kiloton bedraagt. Op dit ogenblik omvat de totale wereldproductie 140 kiloton. 

Het ontginnen van de grondstoffen voor de energietransitie zet in verschillende delen van de wereld – vaak in ontwikkelingslanden – serieuze druk op onder meer lokale gemeenschappen, watervoorraden en de biodiversiteit. Daarom eisen ontwikkelings- en milieuorganisaties, waaronder 11.11.11, Broederlijk Delen en Bond Beter Leefmilieu, dat de transitie naar een koolstofarme samenleving ook grondstofarm en met respect voor de mensenrechten moet gebeuren. Politieke en technologische keuzes kunnen een groot verschil maken om de negatieve impact van de ontginning te beperken. Een eerlijk antwoord op de klimaatcrisis vraagt daarom ook regulering die garandeert dat de ontginning gebeurt met toestemming van lokale gemeenschappen, klinkt het. 

“Klimaatdoelstellingen, duurzame ontwikkeling en respect voor mensenrechten gaan hand in hand. België en Europa hebben een verantwoordelijkheid om te garanderen dat beleidskeuzes en producten op onze markt niet bijdragen aan problemen elders”, zegt Els Hertogen, directeur van 11.11.11. “In dat opzicht is de aankondiging van Europees Commissaris Didier Reynders eind april dat hij volgend jaar bindende wetgeving inzake zorgplicht voor bedrijven zal invoeren, een goede zaak. 

“Een nieuwe verordening zou bedrijven verplichten om na te gaan dat hun activiteiten geen negatieve gevolgen hebben voor de mensenrechten en het milieu, en dat in de hele toeleveringsketen.” 

Het gevoerde beleid moet echter ook de samenleving in de richting sturen van een lager energie- en materiaalgebruik door maximaal in te zetten op circulaire strategieën, zoals een langere levensduur, deeleconomie, circulair ontwerp, meer hergebruik en recyclage. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234