Dinsdag 27/10/2020

Energiesector bespaart, maar u wellicht niet

Distributienetbeheerders Eandis en Infrax moeten samen opgaan in een grote energiemaatschappij, Fluvius. Als het aan energieminister Bart Tommelein (Open Vld) ligt, kunt u via de beurs uw graantje meepikken. Maar niet iedereen is enthousiast. Ann Van Den Broek

1 Wat zal er veranderen?

Minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) heeft een plan klaar om de energiesector te hervormen. Belangrijkste onderdeel daarvan is dat de operationele poten van distributienetbeheerders Infrax en Eandis opgaan in Fluvius. Fluvius bestaat al, als samenwerking tussen de twee om de komst van de digitale meters voor te bereiden. Op termijn is het de bedoeling dat ook andere nutsbedrijven in Fluvius worden ondergebracht. De synergie tussen Eandis en Infrax moet jaarlijks tussen de 80 en de 120 miljoen euro besparen, zegt Open Vld-energiespecialist Willem-Frederik Schiltz.

2 Dus uw factuur zal dalen?

Dat is het doel, zeggen Eandis, Infrax en Tommelein in koor. De federale energieregulator CREG maakte bekend dat de Vlaamse energiefacturen de voorbije tien jaar zijn verdubbeld. Grote boosdoener: de distributiekosten.

Maar op de vraag hoeveel de energiefactuur dan zal kunnen dalen, kunnen ze geen antwoord geven. "Dat is moeilijk te bepalen, gezien de veelheid van de elementen die vervat zitten in het tarief", stelt Eandis. Bovendien zijn het de aandeelhouders van de intercommunales - de steden en gemeenten - die beslissen of het effect van de besparing op de werkingskosten ook af te lezen zal zijn op uw factuur.

Volgens Vlaams energieregulator VREG zal de impact voor de consument sowieso tegenvallen. "De synergievoordelen kunnen leiden tot 4 procent besparingen op de operationele kosten van de netbeheerders", zei waarnemend gedelegeerd bestuurder Thierry Van Craenenbroeck op Radio 1. "Maar die kosten zijn maar een fractie van de totale distributienettarieven." Hij denkt dat die impact zo'n 1 procent zal zijn.

Energiespecialist André Jurres vreest zelfs dat de komst van het slimme netwerk en de digitale meters de factuur zal doen stijgen. "Ik voorspel de komende jaren een verdubbeling tot verdrievoudiging van de factuur", zegt hij.

3 Hoe zit het met de intercommunales?

Aan de elf intercommunales die onder Eandis en Infrax vallen, wordt niet geraakt. Opvallend, gezien de recente heisa over intercommunales. "Toch is het behoud van de intercommunales voor ons essentieel", zegt de woordvoerster van Tommelein. "Het is onlogisch dat je een grote centrale moloch gaat creëren, net als het energielandschap versnippert. Kijk naar alle groenestroominitiatieven die uit de grond schieten."

Maar de werking moet wel transparanter en het aantal mandaten bij de intercommunales moet omlaag. Een cijfer wil Tommelein daar nog niet op plakken. Wel vindt hij dat er nog maximaal één vertegenwoordiger per gemeente mag zetelen, bij voorkeur de bevoegde schepen of het diensthoofd voor nutsbedrijven. Zitpenningen zullen zij niet meer krijgen.

4 Waarom naar de beurs?

Beursgenoteerde bedrijven worden strenger worden gecontroleerd. Dat zou de efficiëntie van Fluvius ten goede komen, zegt Schiltz. "Ook kunnen we zo een deel van het rendement laten terugvloeien naar de consumenten."

Het idee is dat tot 20 procent van de aandelen naar de beurs gaat, zegt Tommelein. Onder welke constructie dat moet gebeuren, is onduidelijk. Fluvius zal namelijk geen kapitaal hebben en dat is problematisch voor een beursgenoteerd bedrijf. Bovendien ligt zo'n beursgang gevoelig na de mislukte instap van een Chinees staatsbedrijf in Eandis vorig jaar. Naast een gedeeltelijke beursgang wil Tommelein ook burgerparticipatie via obligaties.

5 Hoe haalbaar is het plan?

Het versmelten van Eandis en Infrax tot Fluvius in één operationeel bedrijf, wordt door alle partijen gesteund als een logische evolutie. Het heikele punt is de beursgang. Politiek is vooral N-VA sceptisch. Ook bij de hervorming bij de intercommunales heeft N-VA nog vragen.

Ook voor de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) ligt een beursgang gevoelig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234