Dinsdag 21/03/2023

NieuwsWoord van het jaar

Energiearmoede is het woord van het jaar: ‘Ik vermoed dat dit woord helaas nog even zal meegaan’

Energiearmoede betekent: armoede ten gevolge van de gestegen energieprijzen die een groot deel van het inkomen van een huishouden opslokken.  Beeld BELGA
Energiearmoede betekent: armoede ten gevolge van de gestegen energieprijzen die een groot deel van het inkomen van een huishouden opslokken.Beeld BELGA

Afgelopen weekend werd ‘energiearmoede tot ‘woord van het jaar’ verkozen. Andere grote kanshebbers waren ‘krimpflatie’ of ‘geitenpaadje’.

Samira Atillah

Echte taalfanaten kijken jaarlijks met argusogen uit naar de shortlist met genomineerde woorden voor het ‘woord van het jaar’. Zo werd zaterdag – met bijna een derde van de stemmen (28,8 procent) – het woord ‘energiearmoede’ verkozen tot het ‘Onze Taal-woord van 2022' door de leden van taalvereniging Onze Taal.

Energiearmoede betekent zoveel als armoede ten gevolge van de ­gestegen energieprijzen, die dezer dagen een groot deel van de inkomens van huishoudens opslokken. Het woord laat dan ook niets te wensen over, liet Onze Taal daarover optekenen. “Energiearmoede is een rechttoe rechtaan woord zonder opsmuk – wat goed aansluit bij de betekenis”, klonk het bij de taalvereniging.

De tweede plaats ging naar het woord geitenpaadje (‘sluipweg­getje; onofficiële, geïmproviseerde manier om iets tot stand te brengen of te bereiken; gebruikt ter aanduiding van de pogingen van het kabinet om stikstofuitstoot in bepaalde gevallen toch toe te laten’).

De bronzen medaille ging dan weer naar het woord krimpflatie, met 13,2 procent van de stemmen, (‘het verschijnsel dat voedselverpakkingen in onder meer supermarkten hetzelfde kosten, maar minder bevatten’).

Zo’n 6 procent van de leden van Onze Taal heeft gestemd. Met 22.000 leden is de organisatie naar eigen zeggen een van de grootste taalverenigingen ter wereld. De ­andere genomineerde woorden waren : alscuus, hongerwapen, opvang­dwang, plaktivist, kijkschaamte, stikstofcrisis en trekkerboeren.

Eerder riep Dikke Van Dale al het woord ‘klimaatklever’ uit tot woord van het jaar. Toch is er een verschil tussen de twee wedstrijden, die intussen echt een jaarlijkse traditie zijn. Volgens taalkundige Ruud Hendrickx gaat Onze Taal elk jaar eerder op zoek naar het populairste woord.

“Zij kiezen dus jaarlijks een woord dat het afgelopen jaar echt typeert, en dat kunnen dus ook al ­bestaande woorden zijn. Dat doet men in Duitsland bijvoorbeeld ook. Daar werd ooit het woord ‘vrouw’ opgeroepen tot woord van het jaar”, aldus Hendrickx. Van Dale kiest daarentegen jaarlijks een woord dat in het afgelopen jaar ontstaan is, en dus een nieuwe term is.

Hendrickx is alvast tevreden met de winnaar van Onze Taal. “Energiearmoede typeert echt wel het ­afgelopen jaar. Veel mensen herkennen zich in het woord, en weten meteen waar het over gaat. Het woord op zich bestaat wel al sinds 2018.”

Tot slot blijven deze jaarlijkse wedstrijden volgens de taalexpert “erg populair.” Toch is er ook een keerzijde aan de medaille: sommige ‘winnende’ woorden sterven na een tijdje weer uit. “Maar ik vermoed dat het woord energiearmoede ­helaas nog wel eventjes mee zal gaan”, aldus nog de taalkundige.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234