Vrijdag 25/09/2020

Energie kleurt steeds groener

In de EU vervangt hernieuwbare energie steeds meer steenkool en gas. Daardoor lag de broeikasgasuitstoot in 2013 al 8 procent lager dan in 2005. Ons land volgt de trend. 'Dit wordt een groot succesverhaal.'

Eind vorig jaar bleek nog dat de investeringen in groene energie slabakken in Vlaanderen. Toch hebben wind, zon, biomassa en andere hernieuwbare energiebronnen tot nu een steeds groter aandeel in de Europese energiemix. Zo dringen ze de broeikasgasuitstoot terug en vergroten ze de energiezekerheid. Ons land volgt die tendens, zo toont het nieuwe rapport van het Europees Milieu Agentschap (EMA).

Steenkool en gas maken nog altijd zo'n driekwart van de bronnen uit. Omdat de technologie echter beter en goedkoper wordt, winnen hernieuwbare energiebronnen terrein. Tussen 2005 en 2013 was er een groei met 6 procent in de hele EU, tussen 2012 en 2013 bedroeg die bijna 7 procent. De consumptie van groene energie steeg tot 15 procent van het totaal. Zo zijn tonnen broeikasgas niet de atmosfeer ingegaan.

Onderzoeker Mihai Tomescu legt uit hoe het EMA dat berekende: "In 2005 is in de hele EU veel infrastructuur voor groene energie geïnstalleerd. Stel dat de situatie sindsdien bevroren was en er geen nieuwe inspanningen meer geweest zijn. Hoeveel meer CO2-uitstoot zouden we dan gehad hebben?"

Zonder de extra inspanningen sinds 2005, was de uitstoot in 2013 in de hele EU - gemiddeld en bij benadering - zowat 8 procent hoger geweest dan wat we werkelijk in de atmosfeer spuwden. Omgerekend hebben de groene bronnen op die manier 388 miljoen ton broeikasgasuitstoot vermeden. België doet nipt beter met 9 procent van de werkelijke uitstoot die dankzij de groene bronnen is vermeden, goed voor 11 miljoen ton.

De evolutie zorgt voor grotere energiezekerheid, benadrukt het EMA. In 2012 zou de EU 7 procent meer fossiele brandstof nodig gehad hebben in vergelijking met 2005, mocht de groene energie niet uitgebreid geweest zijn.

Al die groene kracht komt nu vooral uit groene verwarmings- en koelingstoepassingen, zoals warmtepompen en kachels op biomassa. Maar het aandeel hernieuwbare elektriciteit groeit wel sneller. Valse noot is dat de vergroening van de transportsector op EU-niveau net afneemt, een trend die nog niet verklaard is.

Verdubbelen

België doet het matig. Ons land had in 2012 een aandeel van 6,8 procent hernieuwbare energiebronnen in vergelijking met het totaal. In 2013 steeg dat naar 7,4 procent. Het EMA heeft voor ons land een dubbele boodschap. "In 2020 moet de energieconsumptie bij jullie 13 procent groen zijn. Nu is het iets boven de 7 procent. Het aandeel groen moet dus bijna verdubbelen. Kijk je achterom, dan zie je dat het mogelijk is", zegt Tomescu. "Maar op beleidsniveau heeft de Europese Commissie België al gewaarschuwd, omdat ze ziet dat er vandaag te weinig beleidsmaatregelen gelden om die nodige extra inspanningen te realiseren."

Tegen 2030 zou het aandeel groene energie in de hele EU van 15 naar 27 procent moeten stijgen en tegen 2050 naar 50 tot 75 procent. Er is dus nog werk. Maar EMA-directeur Hans Bruyninckx schat de resultaten positief in. "Hernieuwbare energie is snel een van Europa's grote successen aan het worden. En het kan nog beter. Deze resultaten tonen dat ze een economische motor kan zijn die groei en jobs kan opleveren."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234