Zaterdag 04/02/2023

Energie- en Milieuprijs voor groene koelkast

Twaalf particulieren, steden, bedrijven of non-profitorganisaties hebben een Belgische Milieu- en Energieprijs opgestreken. Een Luikenaar die een koelkast ontwierp waarvan de deur doorzichtig wordt als je ze met de vingers aanraakt, werd gelauwerd als groene pionier. Zes winnaars op een rij.

Milieuprijs voor een burger: René Denooz uit Luik wint met zijn FrigiDen-systeem: een koelkast waarvan de deur doorzichtig wordt zodra je ze met de vingers aanraakt. Zo kun je de inhoud zien zonder ze te openen. En daardoor verminderen het aantal openingen en het energieverbruik. Volgens de organisatoren, de vzw 'Espace Culture & Promotion' gaat het om een innovatie waarvan de energetische impact duidelijk is als je weet dat de koelkast een van de meest gebruikte elektronische apparaten is.

Duurzame ontwikkeling in bedrijven: Het bedrijf Hydrometal uit Engis ontwikkelde een recyclageketen van zeldzame aardmetalen, die steeds zeldzamer worden en van strategisch belang zijn. Het bedrijf heeft een valorisatietechnologie ontwikkeld om die metalen te verwerken. In zijn eentje heeft Hydrometal in 2011 1 procent van de wereldproductie voor zijn rekening genomen.

Duurzame ontwikkeling via non-profit: IDEA, een agentschap voor economische ontwikkeling uit Bergen, heeft het eerste bedrijvenpark in België op aardwarmte opgericht. Het bijzondere aan het project in Ghlin ligt in het feit dat geothermie de enige voorzieningsbron wordt. Dat betekent geen broeikasgasuitstoot.

Duurzame stadsontwikkeling:

Oostende wint. Mensen met lage inkomens kunnen moeilijk investeren in energiebesparende oplossingen voor hun woning. Er zijn wel subsidies, maar die krijg je vaak een half tot twee jaar later uitbetaald. Oostende heeft een systeem ontwikkeld van investering door derden dat het budget van gezinnen met lage inkomens die op hun subsidie wachten, kan verlichten.

Ecologisch bouwen: Atelier d'architecture-A l'Abri de l'Arbre ontwierp de 'boerderij van de XXIste eeuw': een met de hand gebouwd exemplaar waarbij enkel lokale natuurlijke materialen zoals hout, leem, stro en riet zijn gebruikt.

Mobiliteit: Ecopostale is het eerste Belgische logistieke bedrijf in stedelijke centra met nul CO2-uitstoot. Ecopostale heeft een reeks diensten ontwikkeld die de mobiliteit bevorderen en de luchtvervuiling in onze steden sterk verminderen. De post wordt in speciale ecologische vrachtfietsen bedeeld.

International polar foundation-prijs: Het belang van energie-efficiënte gebouwen en zeker van een goede dakisolatie kan moeilijk overschat worden om de doelstelling te halen om van Gent een klimaatneutrale stad te maken tegen 2050. Gent heeft daarom een warmtefoto van haar daken laten maken waarop het energieverlies duidelijk zichtbaar is. De bewoners hebben daarna begeleiding gekregen om de energieprestaties van hun dak te verbeteren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234