Donderdag 09/02/2023

Update

"Enckels heel waarschijnlijk gestorven aan fatale vergiftiging"

Op de derde dag van het proces tegen Mieke Hendriks (47) uit Tienen en Benny Vanderwegen (54) uit Laakdal voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven, zijn deze voormiddag de deskundigen gehoord die het gewelddadig overlijden van Charly Enckels (46) in de nacht van 29 op 30 november 2008 onderzocht hebben. De assisenvoorzitter en de jury kregen toelichting door wetsgeneesheer Wim de Voorde, toxicoloog Jan Cordonnier en farmacoloog Jan Tytgat.

Karen Van Eyken

Na het aantreffen van een lijk in het Albertkanaal in Kwaadmechelen (Ham) op 30 december 2008 was het al snel duidelijk dat het ging om Charly Enckels, die een maand eerder verdween. Er werd een kleine schedelbarst aan het achterhoofd ontdekt en een gescheurde binnenlip aan de linkerkant van de mondhoek. Daar waren ook twee tanden afgebroken. Dit waren volgens de deskundigen slechts oppervlakkige verwondingen die het slachtoffer vermoedelijk opliep toen hij uit de wagen werd getrokken aan het kanaal.

Rohypnol
Meer dan waarschijnlijk vond Charly de dood door een fatale vergiftiging. Daarbij werd een combinatie van alcohol, valium, rohypnol en mogelijk vloeibare xtc toegediend. Het slachtoffer had 1,23 promille alcohol in het bloed, wat overeenkomt met ongeveer zes pintjes. Hij had tussen 5 à 10 mg aan bestanddelen die in rohypnol zitten in het bloed, wat volgens de deskundigen neerkwam op de inname van vijf à tien van zulke tabletten. De kans dat er eveneens GHB of vloeibare xtc was toegediend is volgens de deskundigen groot. Charly had 48 mg per liter van die stof in zijn bloed. Bij een normaal persoon is dat gemiddeld tussen 5 à 10 mg per liter. Nadat iemand sterft, maakt het lichaam automatisch een lichaamseigen vorm van GHB aan, maar die kan normaal gezien niet hoger oplopen dan 30 mg per liter.

Door deze vergiftiging raakte Charly in een diepe coma waardoor de slikreflex werd uitgeschakeld. Hierdoor ademde hij zijn braaksel in en stikte hij hierin. Zijn hele luchtpijp was verstopt met vaste etens- en tandresten. "Ook zonder braaksel had dit fataal kunnen aflopen", aldus Van de Voorde.

Twee psychiaters en psychologen aangesteld tijdens het onderzoek kwamen tot de conclusie dat zowel Hendriks als Vanderwegen perfect verantwoordelijk kunnen gesteld worden voor de gevolgen van hun daden. Ze waren op het moment van de dood van Charly toerekeningsvatbaar.

Drugsmilieu
Dat Charly Enckels zelf in het drugsmilieu was terechtgekomen, werd door meerdere getuigen uit zijn omgeving tegengesproken. Volgens zijn jongste dochter Liza (18) was hij categoriek tegen drugs en het gebruik ervan. "Ik zou er mijn hoofd op verwedden dat mijn papa nooit die drugs zelf heeft ingenomen. Ik ben kwaad op Mieke. Ze heeft me vier maanden voor zijn verdwijning tot aan zijn dood verboden om hem nog te zien omdat ze jaloers was op me. Ze heeft me mijn laatste afscheid met hem ontnomen. Ik voel me zonder papa niet meer veilig op straat", snikte ze.

Charly stuurde zijn oudste dochter Livia (22) de avond dat hij verdween om 21.30 uur de volgende vreemde sms: "Hey, schatje, beloof me dat je altijd voorzichtig zult zijn." Hierna kreeg ze geen teken van leven meer van haar vader. De zoon van Charly, Lesley, zei dat zijn vader Mieke al meermaals wilde verlaten. Omdat hij medelijden had omwille van haar kanker, die nadien verzonnen bleek te zijn, bleef hij bij haar. Livia zei eveneens dat hij Mieke wilde verlaten, tegen haar zei hij dit tijdens de zomer van 2008.

De broer van het slachtoffer, Frans Enckels, getuigde voor het hof dat Mieke Hendriks hem de zaterdag van de feiten had gebeld met de vraag waar Charly was en dat hij verdwenen was. Ze was notabene enkele uren later met hem uitgeweest op de laatste avond dat hij leefde. Verder gaf Frans toe dat hij Hendriks tot twee keer toe aanzienlijke geldsommen had geleend om haar kanker te behandelen. Eén keer had hij 10.000 euro aan haar geleend, het andere bedrag herinnerde hij zich niet.

Tegen zijn huisbaas Marco T. had Charly kort voor zijn dood gezegd dat hij een raar gevoel had bij zijn vriendin, ze had soms zware uitbarstingen. Hij vroeg of hij niet terug kon naar zijn kleine studio in Zonhoven. Daar waren echter verbouwingen aan de gang.

Ludiek
De moraliteitsgetuigen uit de omgeving van Mieke Hendriks veroorzaakten ongewild een ludieke sfeer in de rechtszaal. De vele relaties van Mieke en de daarbijbehorende verhalen ontlokten heel wat verbaasde en lachende gezichten.

John H., de eerste man van Mieke, was enkele jaren met haar getrouwd, tot ze een relatie begon met haar aangetrouwde nonkel. Mieke stelde haar man een regeling voor; zij was samen met zijn nonkel, dus John mocht aanpappen met zijn eigen tante. De man vond deze regeling lachwekkend en bedankte. Nadien had hij geen contact meer met haar.

De oom van John, Julien L., ontmoette Mieke op een trouwfeest. Hij zei dat hun huwelijk leuk was. "Waarom bent u dan gescheiden? ", vroeg voorzitter Peter Hartoch. "Omdat we beiden een andere relatie hadden", antwoordde Julien doodleuk. De assisenvoorzitter kon een glimlach niet onderdrukken, ook Mieke in de beklaagdenbank glimlachte. "Ik had een affaire met de overbuur en zij met een collega van me", zei Julien. "Het was daar precies gezellig; zij zat bij uw collega en u bij de buurvrouw", merkte de voorzitter op. Nagenoeg iedereen in de zittingszaal kon zijn gelach moeilijk onderdrukken.

Vriendendienst
Marcel S. ten slotte, vertelde op zijn eigen manier hoe de relatie van Julien en Mieke ten einde kwam. "Julien had toen een nieuwe vriendin en zocht iemand voor Mieke. Hij stelde haar aan mij voor." De rechter en enkele juryleden fronsten hun wenkbrauwen bij deze uitlating. "Het was dus een vriendendienst", besloot assisenvoorzitter Hartoch.

Tijdens het verhoor kwam ook opnieuw naar voren dat beschuldigde Hendriks voor de verdwijning van Charly Enckels al berichten over diens verdwijning de wereld verspreidde. De vrijdag voor de fatale avond vertelde Mieke aan Julien dat Charly verdwenen was. Hij was volgens haar al een week verdwenen. Hij zat in het drugsmilieu en ze hadden hem vermoedelijk geliquideerd, zei ze.

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234