Zaterdag 26/09/2020

Gent

Enchanté: Gentse handelaars geven kwetsbare mensen warm welkom

Ann Homblé, van restaurant Homblé, zet mee haar schouders onder het project. Beeld Thomas Sweertvaegher

Even een koffie drinken, de gsm opladen of het toilet gebruiken. Dat kunnen kwetsbare mensen voortaan bij 42 Gentse handelaars doen. In navolging van Parijs start nu ook in Gent een netwerk van ‘hartelijke handelaars’: Enchanté.

Het zit hem in simpele dingen, weet Natascha. Ze is ambassadeur voor Enchanté, een project waarbij handelaars hun deuren openstellen voor wie het om financiële, psychische of sociale redenen moeilijk heeft. Natascha is zelf ervaringsdeskundige. “Mensen in problemen hebben vooral behoefte aan plekken waar ze mens kunnen zijn onder de mensen”, klinkt het. “Er zijn, zeker in Gent, al veel voorzieningen voor daklozen of mensen met psychische problemen. Maar dan zitten de daklozen onder de daklozen. Bij ons zitten de mensen op plekken waar iedereen zit. Daar gaat het om.”

Enchanté vond inspiratie bij La Carillon in Parijs. Sinds twee jaar werken handelaars daar samen om kleine voorzieningen te leveren voor daklozen, gaande van toiletbezoek, plaats om hun rugzak even te stallen, een koffie drinken of een maaltijd eten. Dat moest in Gent ook kunnen, dachten de initiatiefnemers.

Draagvlak

Ze gingen niet over één nacht ijs. Studenten Sociaal Werk van de Arteveldehogeschool onderzochten het draagvlak bij de Gentse handelaars. 75 procent gaf aan dat wel te zien zitten. Ook de doelgroep zelf werd, via het Straathoekwerk, bevraagd. 

Enchanté kreeg 100.000 euro van de stad Gent en begon met een pilootproject bij elf handelaars. Ze merkten al snel dat Gent Parijs niet is en dat het Franse project niet zomaar te kopiëren is. “In Parijs richten ze zich volledig op daklozen. In Gent bleek dat eerder stigmatiserend te werken", legt een van de initiatiefnemers, Marie Haspeslagh, uit. "Daarom trekken we het nu breder: we willen iedereen die om welke reden dan ook uit de boot valt bereiken.”

Een klapke doen. Dat is wat Ann Homblé de voorbije maanden nog het vaakst heeft gedaan met haar Enchanté-gasten. Homblé, van het gelijknamige restaurant in de Papegaaistraat, was een van de enthousiaste handelaars die al van bij het begin hun schouders onder het project zetten. “Mijn eerste gast wou enkel een stopcontact gebruiken. Maar terwijl ik aan het koken was, begon hij toch te praten. Die mensen zoeken vooral rust en een luisterend oor. Soms komt daar een koffie of een maaltijd bij.”

Uitgestelde koffie

Om het voor de handelaars zelf ook betaalbaar te houden én gewone burgers de kans te geven om mee te werken, lanceerde Enchanté het begrip ‘uitgestelde koffie’. Een concept dat eerst werd uitgetest in het café van de Vooruit. Wie wil, betaalt naast zijn eigen consumpties nog een extra koffie, die dan later door een persoon in moeilijkheden kan worden opgedronken.

Een concept dat in Gent duidelijk aanslaat. “Veel mensen reageren enthousiast”, zegt Marie Haspeslagh. “Ondertussen hebben we ook al uitgestelde soep en maaltijden ingevoerd in verschillende zaken. Het probleem was aanvankelijk niet de betaling ervan, wel het aangekochte ook uitgedronken en opgegeten krijgen. We merkten dat het toch wel een tijdje duurde vooraleer de doelgroep erop afkwam.”

Dat komt door de kloof die er nog steeds is tussen mensen in moeilijkheden en mensen met een vrij normaal levensverloop, weet Natascha. “Ze moeten wat overtuigd worden ja. Daarom helpt het wel dat de ambassadeurs zelf weten wat het is."

Stadsplan

Ondertussen doen al 42 Gentse handelaars mee. Cafés, restaurants maar ook kapperszaken bijvoorbeeld, die een keer per maand tegen een vrije bijdrage de haren van mensen met problemen knippen. Alle deelnemers staan op een stadsplan, dat verspreid wordt door de ambassadeurs, het Gentse OCMW en de straathoekwerkers. Donderdagavond wordt die kaart feestelijk voorgesteld.

De initiatiefnemers zijn zich ervan bewust dat ze met hun actie niet alle problemen zullen oplossen. “Het gaat om warmte en vriendelijkheid”, zegt Natascha. “Voor mensen die niet in de problemen zitten, lijkt dat een detail. Maar geloof me, dat is het niet. Het kan het beeld dat je hebt van de ander en van jezelf positief veranderen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234