Dinsdag 06/12/2022
Cathy Galle Beeld DM
Cathy GalleBeeld DM

Standpunt

En zo speelt onze koning dus, nogal onverwachts, een hoofdrol in deze sombere tijden

Cathy Galle

Cathy Galle is journalist bij De Morgen.

Soms zou een mens een vliegje willen zijn op de muur. In deze dus de muur van het koninklijk paleis. Alwaar koning Filip zijn halfzus Delphine ontving voor een drie uur durende lunch. Benieuwd naar wat ze te vertellen hadden, na al die jaren.

Een man die met zijn halfzus luncht is tegenwoordig wellicht de normaalste zaak ter wereld. Zo niet bij de Saksen-Coburgs. De kersverse prinses Delphine moest eerst jarenlang procederen om erkend te worden als de officiële dochter van Albert II. Nochtans wist het hele land al twintig jaar hoe de vork aan de steel zat, sinds de toen nog piepjonge journalist Mario Danneels eerder stoemelings in een boek over Paola schreef dat haar kinderen een halfzus hadden.

Koning Filip doet hier wat elk groot man hoort te doen. Hij sluit zijn halfzus in de armen. Wie de uitstekende VRT-documentaire Filip van België: de lange weg naar de troon heeft gezien, kon al moeilijk anders dan enige sympathie koesteren voor de persoon die onder de houten klaas van weleer zat. Of je nu koningsgezind bent of niet. Het gebaar dat Filip hier stelt is niet alleen historisch maar ook ronduit hartverwarmend. Alsof hij een warm dekentje om onze verkleumde schouders legt.

En het is niet de enige historische gebeurtenis die de koning de jongste tijd op zijn palmares kon schrijven. Op 1 oktober kon hij al een nieuwe regering inzweren, na bijna 500 dagen van ‘proberen’. Een regering die zowaar beslist heeft elkaar eens niet voortdurend vliegen af te vangen maar voor verbinding en cohesie te gaan. Iets wat voor een regering eigenlijk de normaalste zaak ter wereld hoort te zijn, wil je ergens geraken. Maar hier rolde men soms liever vechtend over de straatstenen.

Die nieuwe regering vond dan nog eens de juiste toon in de coronacrisis. Met haar duidelijke communicatie slaagde ze er in de bevolking voor een groot stuk mee te krijgen. Uit de jongste motivatiebarometer van de UGent blijkt dat opnieuw een op de twee Vlamingen gemotiveerd is om de nochtans strengere maatregelen te volgen.

Een situatie die we moeten koesteren, zeker nu we ongetwijfeld naar nog strengere regels gaan. Zoals het er nu naar uitziet zal thuiswerk zo veel mogelijk verplicht worden. Al is er weinig twijfel over dat het daar niet bij zal blijven. Over het invoeren van een avondklok wordt nog nagedacht en wellicht zullen we ook onze nauwe contacten verder moeten terugschroeven. Dat er zware en donkere tijden aanbreken, mag duidelijk zijn. Een beetje van het tous ensemble-gevoel van het begin van de eerste golf is dus meer dan welkom.

En zo speelt onze koning dus, nogal onverwachts, een hoofdrol in deze sombere tijden. Door te tonen dat er altijd hoop is en menselijkheid. We zouden bijna geneigd zijn om ‘Kumbaya’ te beginnen zingen. Iets wat tegenwoordig niet eens meer een negatieve bijklank heeft.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234