En weg zijn wij. Maar eerst een selfie
Het heeft iets van een laatste schooldag. Nu amper de helft van de Nederlandstalige Kamerleden na 25 mei zeker terugkomt naar dezelfde plek, krijgt de laatste zitting van de Kamer nog meer de allure van een afscheidsfeest.
"Ik dacht vandaag aan te komen op een paard. Bij nader inzien ging dat er misschien wat over." Hoe plechtstatig Herman De Croo (Open Vld) er bijloopt in het plenum van de Kamer, niets kan verhullen dat de ancien ietwat doldraait op zijn allerlaatste dag in het federale parlement, na een onafgebroken mandaat van 46 jaar.
Handjes schudden, foto's nemen, schouderklopjes ontvangen: De Croo doet het allemaal met een brede glimlach. "Ik zou liegen als ik zeg dat dit geen grote dag is. Ik voel toch wat nostalgie opkomen."
De Croo is een van de vele slachtoffers van 'de grote schoonmaak'. Van de 88 Nederlandstalige Kamerleden zijn er amper 44 die, behoudens onverwachte rampspoed, zeker zijn dat ze na de stembusgang op dezelfde plaats kunnen blijven zitten.
Muffe sandwiches
Wie allicht wel terugkomt, is het jonge Kamerlid Peter Dedecker (N-VA). Terwijl de ploeg van Linda De Win politici strikt voor de camera's van Villa Politica, staat Dedecker losjes te keuvelen aan de ingang van de koffiekamer. "Een laatste zitting heeft iets speciaals. Dit is de laatste keer dat we samen zijn voordat de strijd tussen ons losbarst. Dat creëert toch een speciaal sfeertje", vindt Dedecker.
Het kan blijkbaar, vriendschappen smeden tussen politieke concurrenten. Dedecker: "De sfeer in de Dexia-commissie zal mij altijd bijblijven. Vaak zat ik tot een stuk in de nacht te werken met Dirk Van der Maelen (sp.a), Gwendolyn Rutten (Open Vld) en Meyrem Almaci (Groen). Op dat moment zaten we in hetzelfde schuitje. Dan eindig je wel eens samen op café. We kregen ook altijd diezelfde muffe sandwiches met een dikke laag boter op. Ik ben tijdens die Dexia-commissie 10 kilo bijgekomen (lacht). Op een bepaald moment hebben we gewoon ingevroren pizza's laten komen en in het keukentje van de Kamer gebakken."
Selfies, cadeautjes, bedankbrieven: op deze laatste dag mag het allemaal wat frivoler. Kristof Calvo (Groen) plaatst tijdens de plenaire vergadering een afscheidsbrief op Twitter. Gekregen van het team van de koffiekamer: "Wij danken jullie voor de vele momenten die we samen hebben gekend tijdens de vele avondvergaderingen. Wij wensen jullie veel geluk in de toekomst. En voor diegenen die op 25 mei opnieuw verkiesbaar zijn: veel succes."
Champagne
Toch smaakt een laatste schooldag zuur als je weet dat je niet meer terugkomt. Bruno Tuybens (sp.a) kreeg van zijn eigen partij geen verkiesbare plaats meer. Nog altijd een bittere pil, geeft hij toe vanop het groene pluche. Tuybens heeft net een fles champagne uit Epernay gekregen. Een afscheidscadeau van fractieleden Rosaline Mouton, Ann Vanheste en Meryame Kitir. "Verwacht van mij geen weemoed, zo zit ik niet in elkaar. Ik heb de mentale klik al een tijdje gemaakt."
Tuybens loopt op het tapijt bijna aan tegen Etienne Schouppe (CD&V), bijna 72 jaar en gecoöpteerd senator. Schouppe gaat op 25 mei met politiek pensioen. "Of wij onze grijze haren in dit huis hebben gekweekt? Nee, die had ik al langer", grijnst Schouppe. "Sereen", zo voelt Schouppe zich op zijn allerlaatste werkdag. Al weet de CD&V'er dat hij de sfeer en de collegialiteit zal missen.
Lonkt het zwarte gat? "Eerlijk: ik heb twijfels. Ik weet dat ik altijd politiek actief zal blijven. Maar misschien voel ik binnen drie maanden toch wat meer pijn", geeft Schouppe toe. "Ik ben in ieder geval blij dat ik in schoonheid kan vertrekken. Ik ben een laatbloeier, ik ben pas sinds 2003 in dit huis. Ik hoop dat ik mooi heb gebloeid."