Zondag 20/06/2021

En weer barstte de juridische hel los

Geen mens die kan geloven in het onwaarschijnlijke toeval dat wil dat de Gentse strafpleiter Hans Rieder uitgerekend deze week werd opgepakt voor verhoor vanwege 'meineed'. Weerom draait alles om de mysterieuze mappen 4, 5 en 6 uit het strafdossier over de moord op Karel Van Noppen.

Bel op goed geluk een willekeurige advocaat en je krijgt een idee wat het oppakken van Hans Rieder deze week in advocatenkringen teweegbracht. "Men breekt iemands carrière", zegt een ziedende Peter Callebaut uit Aalst. "Een strafpleiter móét vaak werken met mensen die iets op hun kerfstok hebben en behoefte hebben aan een vertrouwensband. Door Rieder te pas en te onpas te controleren of zelfs op te pakken, zoals nu is gebeurd, wordt dat vertrouwen geschaad. Wat men nu aan het doen is, is zeer schadelijk voor de democratie: als een advocaat niet meer alle wettelijke rechtsmiddelen mag uitputten voor zijn cliënt kan men evengoed journalisten enkel nog laten schrijven wat men zelf wil dat in de kranten verschijnt."

Er is het Antwerpse parket-generaal duidelijk veel aan gelegen te verhinderen dat er ooit nog een nieuwe lezing komt van de veroordeling van de Wetterse vetmester Alex Vercauteren. Hij werd een jaar geleden, aan het eind van een slopend assisenproces, tot levenslang veroordeeld als opdrachtgever van de moord op veearts-keurder Karel Van Noppen. Vercauteren ontkent elke betrokkenheid. De bewijslast tegen hem berustte op twee poten. De verklaringen van de extreem dubieuze wapenhandelaar Carl De Schutter (die de moord plande) en een incident dat zich voordeed in het kantoor van Vercauterens advocaat Hans Rieder. Hij kreeg op 11 mei 1999 in zijn kantoor in Gent het bezoek van twee Griekse ex-celgenoten van De Schutter, die toen nog in de gevangenis zat in Zuid-Frankrijk. Rieder houdt vol dat het duo hem kwam afpersen en enkel met hen sprak omdat hij het ook wel graag eens wou weten wat De Schutter daar in Frankrijk in zijn schild voerde.

Tijdens het assisenproces werd Rieder, hoogst uitzonderlijk, opgeroepen als getuige over dat onderhoud. Ook zijn toenmalige secretaresse werd opgeroepen. Het Hof ontwaarde tegenstrijdigheden in beider relaas en sindsdien heeft Rieder een aanklacht tegen zich lopen wegens 'meineed'. Hij is wellicht de eerste Belg uit de gerechtelijke geschiedenis die op die beschuldiging een nacht in de cel moest doorbrengen. Opmerkelijk is echter dat dat gebeurt midden in zijn pogingen om een strikt juridische bevestiging te bekomen van het feit dat de jury vorig jaar geen kennis kon nemen van de beruchte 'mappen 4, 5 en 6'. Rieder trachtte deze week de jury van weleer als getuigen te dagvaarden en op de man/vrouw af te vragen in hoeverre zij kennis konden nemen van de mappen 4, 5 en 6.

Het gaat hier om ettelijke duizenden pagina's aan processen-verbaal, alle daterend uit de periode kort na de arrestatie van Carl De Schutter in Frankrijk. Hij werd toen ondervraagd en volgens Frans gebruik gebeurde dat 'onder ede'. Geen normaal mens zal het verschil zien tussen het verhoor van een verdachte die iets heeft gezworen en van één die dat niet deed, maar volgens de Belgische strafwet mag het niet. Het hele op de eerste verhoren van De Schutter berustende onderzoek - niet alleen de verhoren zelf, maar ook het resultaat van de verificaties die daarop volgden - werden plots "nietig". Het Antwerpse parket zag zich genoodzaakt om via een speciaal voor deze gelegenheid gecreëerde wet mappen 4, 5 en 6 uit het dossier te verwijderen.

De stukken, zo redeneert Rieder, zijn niet zomaar procedureel speelgoed. Stel dat niet Vercauteren de opdrachtgever was, maar mijnheer A. Stel dat de mappen het factuele bewijs bevatten dat het mijnheer A. was. In dat geval kon mijnheer A. nooit voor een assisenhof worden berecht. De tegen hem verzamelde bewijzen zijn immers op illegale wijze vergaard... Rieder is ervan overtuigd dat het zo gegaan is, en dat De Schutter, hierbij dankbaar gesteund door het Antwerpse parket, er moedwillig een andere 'opdrachtgever' uit heeft gepikt.

Het is niets minder dan de absolute complottheorie, maar Rieder gelooft erin. Het feit dat telkens als hij wat onderneemt in de richting van mappen 4, 5 en 6 de juridische hel boven hem losbarst, kan hem enkel sterken in die overtuiging. Rieder heeft in Antwerpen nog een tweede rechtszaak tegen zichzelf, en een medewerkster, lopen omdat hij er begin 2002 op de griffie werd betrapt met een digitaal cameraatje. Daarmee probeerde hij de mappen 4, 5 en 6 pagina per pagina te vereeuwigen. "Het enige wat we over de inhoud van de mappen weten, is wat daarna rap rap nog kon worden ingesproken met een dictafoontje", zegt een medewerker van Rieder. "Inmiddels is ons de toegang tot die mappen weer ontzegd en moeten we het stellen met het resultaat van dat gedicteer."

Het weinige wat bekend is over mappen 4, 5 en 6 is dat De Schutter na zijn arrestatie iets totaal anders vertelt over de opdrachtgever. Hij geeft beschrijvingen van het interieur van de auto van de opdrachtgever, hij doet een relaas dat op alle punten haaks staat op de juridische realiteit die het Antwerpse assisenhof er vorig jaar van maakte. Ergo: wie het dossier kent, krijgt het onbehaaglijke gevoel dat De Schutter toen de waarheid sprak en achteraf begon te fantaseren. Zijn advocaat, toen, was Jan De Man. Diezelfde De Man was later de advocaat van vleeshandelaar Walter Remysen, de mijnheer A. in het plaatje van Hans Rieder...

Volgens Rieder is het duidelijk dat Alex Vercauteren het slachtoffer werd van zijn weigering om De Schutter zwijggeld te betalen. Het bewijs? Zie nogmaals mappen 4, 5 en 6. Je mag er niet aan denken wat de gevolgen zouden zijn als blijkt dat hij gelijk heeft.

Douglas De Coninck

David Vanden Eynde

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234