Donderdag 23/03/2023

NieuwsNoodweer

► En toen werd het stil: eerbetoon in heel het land voor slachtoffers van noodweer

De brandweer van Gent houdt een minuut stilte voor de slachtoffers van de wateroverlast. Beeld Wannes Nimmegeers
De brandweer van Gent houdt een minuut stilte voor de slachtoffers van de wateroverlast.Beeld Wannes Nimmegeers

Op verschillende plaatsen in ons land is dinsdag om 12.01 uur een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de overstromingsramp en hun naasten. Net daarvoor loeiden de sirenes van de hulp- en interventiediensten. In het land hangen ook de vlaggen halfstok.

Redactie

Bekijk hier beelden van de minuut stilte in Verviers:

Koning Filip en koningin Mathilde waren samen met premier Alexander De Croo in Verviers, een gemeente in Luik die zwaar getroffen is, om een herdenkingsplechtigheid te houden aan de brandweerkazerne. Ook minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, Waals minister-president Elio Di Rupo, minister-president van de Franse Gemeenschap Pierre-Yves Jeholet, de gouverneur van Luik Hervé Jamar en burgemeesters van de getroffen gemeenten waren daar aanwezig. Ook tientallen burgers waren naar de kazerne afgezakt om de ceremonie bij te wonen.

Burgemeester van Verviers Muriel Targnion krijgt het zichtbaar moeilijk tijdens het stiltemoment. Beeld BELGA
Burgemeester van Verviers Muriel Targnion krijgt het zichtbaar moeilijk tijdens het stiltemoment.Beeld BELGA

Voor en na de minuut stilte, namen het koningspaar, de premier en de rest van het gezelschap de tijd om te praten met delegaties van de brandweer, ambulanciers, de Civiele Bescherming, de politie en slachtoffers. Koningin Mathilde luisterde onder meer naar een klein meisje uit Ensival, van wie het huis en school verwoest zijn.

Op de ingetogen plechtigheid werd onder meer ook een gedicht voorgelezen door Jean-Pierre Minguet en getuigde een jongen hoe hij de ramp en de gevolgen ervan heeft beleefd. Hij legde uit wat hij had gezien, ook al had hij de overstromingen niet zelf meegemaakt.

Ook op andere plaatsen in ons land werd een minuut stilte gehouden. Dat gebeurde onder meer in de Kamer van volksvertegenwoordigers en de Senaat. Ook de Europese Commissie hield bij de start van haar wekelijkse vergadering een minuut stilte, aan de overkant van de straat deed voorzitter Charles Michel hetzelfde met de Europese Raad.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Ook in Antwerpen werd gevolg gegeven aan de oproep. Burgemeester Bart De Wever (N-VA), verschillende schepenen en vertegenwoordigers van politie en brandweer verzamelden op de Grote Markt voor het Antwerpse stadhuis. Om 12 uur werden de sirenes van de interventievoertuigen geactiveerd, een minuut later hulde de markt zich in absolute stilte.

Het stadsbestuur had de Antwerpenaren opgeroepen om niet massaal naar de Grote Markt af te zakken maar de minuut stilte te respecteren op de plaats waar ze op dat moment waren. Het leven viel om 12.01 uur even volledig stil in Antwerpen. Daarna barstte een luid applaus los.

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever voor het stadhuis in Antwerpen. Beeld Photo News
Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever voor het stadhuis in Antwerpen.Beeld Photo News

Bekijk hieronder nog enkele beelden uit verschillende hoeken van het land:

Zelfs in Japan werd het even stil. Beeld BELGA
Zelfs in Japan werd het even stil.Beeld BELGA
Minuut stilte voor de slachtoffers van de overstromingen in België op de Grote Markt in Mechelen. Beeld David Legreve
Minuut stilte voor de slachtoffers van de overstromingen in België op de Grote Markt in Mechelen.Beeld David Legreve
Koning Filip en koningin Mathilde wonen een plechtigheid bij in Verviers op de dag van Nationale Rouw. Beeld BELGA
Koning Filip en koningin Mathilde wonen een plechtigheid bij in Verviers op de dag van Nationale Rouw.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234