Zaterdag 05/12/2020

En toen waren er nog maar twee

In de abdij van Achel doet de laatste stilaan het licht uit. Na Charles en Joris is Luc nu al de derde broeder die in het afgelopen jaar het tijdelijke voor het eeuwige inruilde.

De Achelse Kluis: het is een naam als een brandkast voor de abdij van de cisterciënzers op de grens van België en Nederland. Een populaire pleisterplaats, vooral bij Nederlanders, die het er leuk toeven vinden bij een biertje. Jaarlijks trekt de abdij wel een miljoen bezoekers.

Aan de poort van de Kluis, bij regenweer maar vooral als de zon scheen, trof je niet zelden broeder Luc aan. Met zijn filosofische inslag zette hij menig leek aan het denken. Hij was geboren in Vlissingen, dus van oorsprong een Nederlander, maar trad in 1950 in bij de dominicanen in Gent. Een kwarteeuw later stapte hij over naar de trappisten in Achel. Hij werkte er in de boerderij en stond in het stemmige kruidenierswinkeltje dat broeder Martinus in de jaren 70 opende om mee te voorzien in het levensonderhoud van de monniken. Cisterciënzers leven nu eenmaal volgens de regels van Benedictus, die het bekende ora et labora vooropstelde: kloosterlingen dienen te bidden en te werken.

Mede dankzij die gezonde instelling werd broeder Luc 88. Hij stierf deze week in de trappistenabdij van Westmalle, waarvan de Achelse kluis een bijhuis is. Hij werd er verpleegd sinds hij leed aan een slepende ziekte.

Broeder Luc, die naar de echte naam Clement Lahaut luisterde, wordt omschreven als een bescheiden vent, voor kloosterlingen niet geheel ongebruikelijk. "Ik heb vooral een keuvelende indruk van hem overgehouden", zegt François Joosten, die als medewerker van de projectgroep 'De Groote Oorlog rond de Kluis' broeder Luc weleens ontmoette. "Hij was een beminnelijke en gemoedelijke man, die tijd nam voor de mensen."

In de Achelse Kluis resten nu nog twee broeders: André en Gaby, ook al in de tachtig, die beiden al te kennen gaven tot het einde van hun leven in de abdij te willen blijven. De broeders voelen echter het gewicht van de jaren. "Ze zijn al aan het opruimen", weet François Joosten. "Zo wordt de bib overgebracht naar Westmalle en gaan stukken uit de werkhuizen naar de heemkundige kring, bijvoorbeeld een kaaspers en een drukpers. Je moet weten dat de abdij in haar hoogdagen zelfs haar eigen publicaties uitgaf."

Bierliefhebbers maken zich vooral zorgen om de toekomst van de meesterlijke trappist die in de Achelse Kluis wordt gebrouwen. Die zou echter niet bedreigd zijn. Wel schijnt de abt van Westmalle een voorkeur voor kwaliteit aan de dag te leggen, en wil hij enkele mindere bieren van de tap afstoten.

De uitvaartplechtigheid vindt vandaag (zaterdag 25 maart) plaats in de abdijkerk van Hamont-Achel, om 10.30 uur. Daarna wordt broeder Luc begraven op het abdijkerkhof, waar de Belgisch-Nederlandse grens dwars doorheen loopt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234