Dinsdag 06/06/2023

AchtergrondVirologen

En toen waren de experts het beu: ‘Dat de politiek het nu maar eens uitlegt’

Topexperts Erika Vlieghe en Marc Van Ranst. Beeld Tim Dirven
Topexperts Erika Vlieghe en Marc Van Ranst.Beeld Tim Dirven

Een aantal corona-experts gaat dit weekend in zwijgstaking. Het gaan onder meer om Marc Van Ranst, Erika Vlieghe, Geert Molenberghs, Pierre Van Damme en Niel Hens. Ze vinden dat de politici het dit weekend maar moeten uitleggen.

Ze gaan zich even bezinnen en ook wat herbronnen, klinkt het. En dan zien ze maandag wel hoe het verder moet. Maar een heel weekend lang willen ze de lippen stijf op elkaar houden. Uit ontgoocheling vooral. “Niemand van ons doet dit werk om respect te krijgen, laat dat duidelijk zijn”, zegt een van de experts. “We zien het als onze taak om de bevolking te informeren. Maar het gebrek aan respect vanuit de politiek valt ons wel heel zwaar.”

En dus zullen de experts zwijgen en de zitjes in de televisie- en radiostudio’s en de interviews in de geschreven pers aan de politici overlaten, klinkt het. “Het is nu aan hen om duidelijkheid te scheppen en uitleg te geven aan de bevolking. En ook verantwoording af te leggen. Want in alle eerlijkheid: wij krijgen dit niet meer uitgelegd.”

De experts benadrukken wel dat hun ‘zwijgstaking’ er niet gekomen is omdat er onenigheid zou zijn tussen hen, zoals de actie nu al door sommigen geframed wordt. “We hangen nog altijd goed aan elkaar en zitten op één lijn. Laat daar vooral geen twijfel over bestaan.”

Stijgende curves

Het zat er al sinds woensdag aan te komen. De Nationale Veiligheidsraad besloot toen nog maar eens om de adviezen van corona-experts in de wind te slaan. Er werden een aantal aanpassingen van de coronamaatregelen aangekondigd, die door het grote publiek gezien worden als versoepelingen. En dat terwijl de experts waarschuwden voor de stijgende coronacurves.

Die curves gingen sindsdien ook verder de hoogte in, wat de frustratie bij de experts alleen maar deed toenemen. Vrijdag alleen al werden 84 mensen met covidsymptomen opgenomen in de ziekenhuizen. Dat zijn dagcijfers die we sinds mei niet meer gezien hebben, zei viroloog Steven Van Gucht vrijdagochtend op de persconferentie van het Crisiscentrum over de coronacijfers. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt nu sneller dan het aantal besmettingen. En ook het aantal opnames op intensieve zorg stijgt. Dat zijn er met 104 gevallen al dubbel zoveel als een week geleden.

Experts waarschuwen al enkele weken dat het weer de verkeerde kant uitgaat. Maar de Nationale Veiligheidsraad, een politiek orgaan waarin vertegenwoordigers van alle regeringen van het land zetelen, had geen oren naar de waarschuwingen. Tot grote ontgoocheling van heel wat experts. Vrijdag stuurden de vereniging van intensivisten, die van de spoedartsen en die van de huisartsen nog een alarmerende open brief de wereld in. Als er niet snel strenger ingegrepen wordt, dan dreigen we volgens hen af te stevenen op ‘een slechte sequel van de eerste golf’, die wel degelijk te vermijden was.

Politiek doet haar zin

Ook binnen Celeval rommelt het duidelijk. Want de politiek hield ook nauwelijks rekening met het rapport dat het nochtans door henzelf opgerichte adviesorgaan had afgeleverd. In dat orgaan, waar naast enkele wetenschappers ook topambtenaren en een vertegenwoordiger van de evenementensector zitten, vragen verschillende leden zich af of het nog wel zin heeft. “Want de politiek doet toch gewoon haar zin.”

Hoe het nu verder moet, is niet helemaal duidelijk. Niemand lijkt het echt te weten. “We gaan er nu eerst 72 uur van tussen”, zegt een van de experts in ‘zwijgstaking’. “En vooral even tijd maken voor de familie. Niemand van ons heeft al echt vakantie gehad en soms lijkt men wel te vergeten dat we dit boven op ons dagelijks werk doen. We willen nu vooral zoeken naar een goeie manier om te communiceren.”

De experts vragen dan ook om hen dit weekend niet te contacteren, maar alle vragen te stellen aan de bevoegde politici. Zelf gunnen ze zich dus even rust. “We hebben even gedacht om met alle virologen samen op weekend te vertrekken”, lacht een van hen. “Maar dat zou een raar signaal zijn.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234