Woensdag 13/11/2019

En toen schiep God de sexy blondine

Gesprek met modehistorica Karen Sheldon over het sex-appeal van haar

Brussel / Eigen berichtgeving

Katrijn Serneels

Er zijn 193 soorten apen, maar er is één naakte aap: de mens. De plukjes haar die ons nog resten, dienen slechts één doel: seks. Onze driehoekjes schaamhaar zijn pijlen die naar onze hot spots wijzen, ontdekte Desmond Morris. Maar worden die pijlen grijs samen met ons hoofdhaar? En waarom zijn blonde apinnen sexier dan andere? 'Het domme blondje stamt af van de maagd Maria', zegt modehistorica Karen Shelton.

Blondjes zijn gewillig, brunettes geraffineerd. "Zo is het echter niet altijd geweest. De voorkeur voor blond is geen kwestie van biologie, maar van cultuur", zegt Karen Shelton, modehistorica bij het Texaanse haarinstituut HairBoutique. "Meer dan drieduizend jaar geleden, in de tijd van de Aegaeërs, maakte blond, rood of bruin geen verschil. De vraag was: heb je krullen of niet?"

De krul was toen het sekssymbool bij uitstek. "Naast krullen bepaalden grote borsten en smalle heupen het sex-appeal van een vrouw. Dat schoonheidsideaal vind je terug in de beelden van de Kretenzers en de Grieken. De eerste kappers, die 3.500 jaar geleden al in Kreta actief waren, maakten ingewikkelde haartorens- en bruggen met krullen. Zowel bij de Kretenzische vrouwenbeelden als bij de Griekse, waarbij lang bekkend haar het heersende ideaal was, speelde haar een sleutelrol in verleiding en sensualiteit."

De krul overleefde de geboorte van Christus, maar niet de komst van de Renaissance. "De opkomst van de kerk betekende het einde van de sexy krul. Blond werd het nieuwe schoonheidsideaal. Als patrones van de kunst wilde de kerk het beeld van de pure madonna, de perfecte maagd Maria promoten. Bruidjes werden in het wit gekleed en geschilderd als symbool van maagdelijkheid, en een aureool van gouden haar versterkte het effect van puurheid en schoonheid alleen maar. Het sex-appeal dat we vandaag aan blonde vrouwen toeschrijven, vindt zijn oorsprong in de religieuze verering van Maria."

In de vijftiende eeuw was niet alleen Maria een blondine geworden, ook de aardse vrouwen ontdekten blond haar als schoonheidsideaal. "Blonde modellen waren in. Op schilderijen uit de Renaissance zie je hun lange haren los over de schouders hangen, of worden hun blonde lokken door juwelen samengehouden. Lucrezia Borgia was het prototype van de blonde schoonheid: geprezen om haar goudblonde lokken werd ze als zeer mooi en charmant beschouwd. Op het einde van de vijftiende eeuw was de kunst van het haar bleken algemeen verspreid, soms werden ook valse blonde lokken aan het eigen haar bevestigd."

De overgang van Gods bruid tot blonde del gebeurde niet meteen. "Een andere trend in de schilderkunst van de vijftiende eeuw, om vrouwen naakt te schilderen met alleen de lange blonde haren strategisch voor de verboden plekken gedrapeerd, versnelde de evolutie wel. Denk maar de Venus van Botticelli. Godinnen of heldinnen zoals lady Godiva werden voortaan als blondje afgebeeld. Op schilderijen rijdt lady Godiva 's nachts naakt op haar paard door de straten, terwijl haar lange blonde haren in het maanlicht glanzen."

De heldinnen van het witte doek maakten van blondines echte seksgodinnen. "Sterren als Marilyn Monroe, of vandaag Madonna, maakten van het sexy blondje een icoon. Wat niet wil zeggen dat brunettes alle aantrekkingskracht verloren. Maar met donker haar wordt gevaar geassocieerd, een gevolg van de tegenstelling licht-donker, puur-bedorven. De donkere vrouw was de slechte vrouw. Ann Boleyn, de vrouw voor wie Henry VIII de katholieke kerk vaarwel zegde, was het prototype van de slechte zwarte koningin. Actrices als Greta Garbo, die rollen speelde als de gevaarlijke Camille, hielden dat beeld van de donkere geraffineerde vrouwen vol verborgen listen in stand." Maar was het God alleen die de sexy blondine schiep, of hielp Darwin ook een handje? "Het argument dat blond sexy is omdat het zeldzaam is, gaat niet aan. Rood haar is nog zeldzamer. En is dat ons schoonheidsideaal? Nee dus. Wat in de natuur uitzonderlijk is, wordt soms uitzonderlijke krachten toegeschreven. Bij de vikings waren rode golvende baarden een teken van strijdlust en passie. Vandaag is de rode baard bij mannen echter niet in. Er kan een biologische basis zijn, maar cultuur is het doorslaggevende argument wat haar en seksuele beeldvorming betreft. Dat bewijst de tijd."

In de loop der tijd wordt ons haar ook grijs. "Schaamhaar wordt meestal iets later grijs dan hoofdhaar, maar daar valt geen universele leeftijd op te plakken. Hormonale veranderingen beïnvloeden de conditie van onze geslachtsorganen, en ook de kleur van ons schaamhaar. Wanneer de hormonen het laten afweten, verschilt van individu tot individu. Weet je wat de nieuwste trend is? Schaamhaar laten kleuren. Blond? Als je haar ook blond is, dan wel ja."

'De evolutie van Gods bruid naar blonde del duurde vijf eeuwen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234