Maandag 17/01/2022

Vandalisme op kamp

En toen lag er een onthoofde kat in de tent: vandalisme op scoutskampen in de lift

Scouts op kamp.  Beeld Photo News
Scouts op kamp.Beeld Photo News

Scouts hebben deze zomer opmerkelijk veel last van vandalisme op hun zomerkampen. "We zien ook dat de incidenten steeds erger en gewelddadiger worden", zegt Jean-François Collard, ondervoorzitter van de Franstalige scoutsfederatie Scouts Baden-Powell de Belgique.

Yannick Verberckmoes

Een diefstal of schade aan tenten: kleinere incidenten van vandalisme tijdens jeugdkampen duiken vaker op, maar volgens de scouts is er deze zomer een nieuwe grens bereikt. Zelfs de Waalse minister van Toerisme René Collin (cdH) trok aan de alarmbel, nadat vorige week een kamp met 46 vrouwelijke scoutsleden in Neufchâteau vroegtijdig werd stopgezet.

Dat specifieke geval kwam in Wallonië in de media doordat Jean-Yves Huwart, de vader van een van de meisjes, zijn ongenoegen uitte op Facebook. "'s Nachts werden er bommetjes in het kamp gegooid en zijn er dingen gestolen uit de tenten", zegt hij. "Reiskoffers werden opengemaakt en besmeurd met afwasmiddel. En er is een onthoofde kat in de voedseltent gevonden. Voorts zijn er touwen van gesjorde ladders gedeeltelijk doorgesneden, zodat ze het zouden begeven als iemand erop klom."

Na negen dagen besloten de scouts (tussen de 12 en de 16 jaar) om terug naar huis te keren. "Enkele meisjes zijn met een ambulance weggebracht, omdat ze de stress niet meer aankonden", vertelt de vader nog. "Ook de leidsters konden 's nachts niet meer slapen. Het is echt walgelijk dat zoiets gebeurt."

Geïsoleerd incident

De politie onderzoekt de zaak nu, vernemen we bij Dimitri Fourny, de burgemeester van Neufchâteau. De daders zouden een groepje kwajongens zijn, tussen de 14 en de 16 jaar. Ook laat de burgemeester weten dat het hier om een geïsoleerd incident gaat en wil hij benadrukken dat er geen vijandigheid is in de regio tegenover de leden van de jeugdbeweging.

"Ze zijn hier nog steeds meer dan welkom. Ik denk eraan om een coördinator in het leven te roepen om de samenwerking tussen de politie en de jeugdbewegingen beter te doen verlopen", aldus Fourny.

Volgens de Waalse Scouts Baden-Powell de Belgique is dit een van de twee ergste gevallen deze zomer. Het andere kamp dat meerdere nachten aan een stuk is lastiggevallen, zegt Jean- François Collard, bevond zich in Jallet. De scoutsgroep is daarop van locatie veranderd en heeft het kamp voortgezet.

Er is wel een duidelijke stijging ten opzichte van andere jaren wat vandalisme betreft, aldus Collard. Voor deze zomer staat de teller ongeveer op vijftien. "We horen steeds vaker dat scoutsgroepen 's nachts gestoord worden. Iemand vond er deze zomer niet beter op dan claxonnerend door een kampplaats te rijden. En dat gesjorde constructies beschadigd worden, zoals in het kamp van Neufchâteau, zie je ook steeds meer. Vorig jaar heeft daardoor iemand een been gebroken."

Overlast en intimidatie

Vlaamse scouts worden eveneens vaak het slachtoffer van overlast en intimidatie. Een scoutsgroep uit Zottegem kreeg zo enkele weken geleden in het plaatsje Opont, deelgemeente van Paliseul, te maken met diefstal en onbekenden die ongevraagd hun kampeerplek betraden. "Ze riepen naar ons, maakten ons bang met nepgeweertjes en wierpen steentjes naar onze auto's en tenten", schreef een lid van de scoutsgroep volgens Het Laatste Nieuws op Facebook. Het kamp is toch doorgegaan en de scoutsgroep wil er niet te veel meer over kwijt. "We willen van een mug ook geen olifant maken", klinkt het bij het bestuur.

De Scouts en Gidsen Vlaanderen, de overkoepelende organisatie van Vlaamse scouts, heeft ook een kleine 'piek' opgemerkt, al lag die vooral in het begin van de vakantie. Exacte cijfers worden er echter niet van bijgehouden. Verbondscommissaris Martijn Van Cauwenbergh raadt scoutsgroepen aan om de organisatie steeds te contacteren, als zoiets voorvalt. Bovendien moet de politie altijd een proces-verbaal opmaken.

Militairen

Dat er zich voorheen al erge gevallen van overlast voorgedaan hebben, blijkt voorts nog uit een kleine rondvraag. De scouts van Dendermonde hadden het vorig jaar zwaar te verduren tijdens een kamp in Spa, waar ze begin augustus met een dertigtal 13- tot 15-jarigen verbleven.

"Er werden 's nachts ook bommetjes gegooid en tussen twee en drie hoorden we het lawaai van motorfietsen die vlakbij passeerden", zegt leider Stijn Poppe. "Er is zelfs brand gesticht vlak naast een van onze tenten."

De scouts stelden nachtpatrouilles in en verwittigden de betrokken instanties. Omdat ze zich op een legerdomein bevonden, hebben er ook militairen gepatrouilleerd, zegt Poppe. Maar of het iets heeft uitgehaald? "We hebben toen een klacht ingediend tegen onbekenden, maar we hebben er nadien niets meer over gehoord. We denken dat het hangjongeren waren die zich in de zomer verveelden en ons daarom kwamen lastigvallen."

Het ziet ernaar uit dat scouts mogelijk vaker getroffen worden door vandalisme dan andere Vlaamse jeugdbewegingen. Misschien wel omdat ze eerder in kleine groepen – per tak – op kamp gaan. Chiro heeft bijvoorbeeld een daling vastgesteld gedurende de laatste jaren en voor KSA blijft de problematiek beperkt tot slechts enkele gevallen per jaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234