Donderdag 22/04/2021

DM ZaptRobin Broos

En toen hoorden ook wij het in Keulen donderen

'Donderen in Keulen' met Sven De Leijer. Beeld RV
'Donderen in Keulen' met Sven De Leijer.Beeld RV

Robin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: Donderen in Keulen met Sven De Leijer op Eén.

Op een doelloos moment kan ik er enorm van genieten om gewoon naar mensen te kijken. Vanaf een zonnig terras, de luchthaven, of zelfs een bankje in een pretpark. Wat doen die mensen in het dagelijks leven? Zijn ze gelukkig? Wat zijn hun dromen? Hun hele doen en laten verzin ik ter plekke bij elkaar. Puur op basis van ‘op het eerste gezicht’. Compleet vooringenomen, dus.

Eigenlijk verwacht Donderen in Keulen, het nieuwe quizprogramma van Woestijnvis, hetzelfde van haar kijkers. Daarin ontvangt Sven de Leijer twee teams met kandidaten die gewone mensen uit alle hoeken van deze wereld moeten inschatten. De redactie trok daarvoor van Turkije en Colombia tot Senegal en de Verenigde Staten, om er lokale inwoners doodnormale zaken te vragen. Alleen, in andere culturen zijn de gewoontes soms helemaal anders.

De Leijer noemt het internationale panel ‘onze buitenlandse vrienden’, wat meteen aangeeft dat het kruisverhoor met de beste bedoelingen is afgenomen. Onze vrienden zetten we namelijk niet in de zak. Alleen, onze echte vrienden, die kennen we persoonlijk en kunnen we in de meeste situaties inschatten. Deze ‘vrienden’ kennen we enkel van zien, op het scherm, wanneer De Leijer hen erbij haalt. Als kijker kun je enkel beroep doen op je eigen vooroordelen.

In een kennismakingsronde krijgen de kandidaten bijvoorbeeld de vraag: ‘Wie van deze negen mensen heeft zich ooit een week niet gewassen?’ Doe je die denkoefening op een zonnig terras, de luchthaven of in het pretpark, dan gaan we af op uiterlijke kenmerken van de passanten. Doe je het met een internationaal gezelschap, dan drijven onherroepelijk stereotypen boven.

Zo denkt Eva De Roo meteen dat Ali uit Turkije het niet al te nauw neemt met persoonlijke hygiëne. Volgens charmezanger Christoff is het de Amerikaanse cowboy Eric, die te lang met zijn paard op stap is geweest. Bart Cannaerts denkt dat diezelfde Eric nog nooit voor zijn gezin heeft gekookt, want dat moet zijn “wife” doen. Jeroen Meus duidt Duitser Werner-met-hippe-grijze-baard aan als niet-koker, want hij ziet er “wat gay” uit en heeft dus zeker “geen gezin”.

De vrolijke noot van Donderen in Keulen zit in de bevestiging van onze vooroordelen. Op elk vlak. Wanneer kandidate Erika opbiecht dat haar man het huishouden doet, repliceert De Leijer met: “Heet uw man soms Sloef?” Ad rem, dat zeker. Clichébevestigend, dat ook.

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat ook wij meermaals in de val der vooroordelen zijn getrapt. En dat maakt ons allemaal heel erg menselijk. Maar als je – onder het mom van vermakelijk zondagavondentertainment – ook gaat beseffen dat die vooringenomenheid misschien niet altijd oké is, wordt dit een eyeopener. Ja, dan horen ook wij het in Keulen donderen.

Zondag om 20 uur bij Eén.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234