Vrijdag 14/08/2020

Amerikaanse politiek

En toen had Trump weer een oplossing klaar: bleekmiddel injecteren

Donald Trump.Beeld AFP

Trump had donderdag weer een oplossing tegen het coronavirus: bleekmiddel injecteren. Nemen de Amerikanen hun president nog au sérieux?

Zelfs voor wie de dagelijkse persconferenties van Donald Trump in het Witte Huis probeert te vermijden, zijn zijn woorden onontkoombaar. Elke avond om een uur of zeven, acht, komen eerst de opgewonden tweets, posts en nieuwsberichten, dan de feitenchecks en de reacties, dan de tv-komieken en de memes, over hoe ongehoord, onbewezen en/of onjuist het wel weer niet is wat de president heeft gezegd. In het etmaal dat volgt wordt dat door het Witte Huis gebagatelliseerd, ontkend of omgedraaid, krijgen de media de schuld van de ophef, en dan is het tijd voor de volgende persconferentie.

Donderdag was zo’n avond. “Injecteer alsjeblieft geen bleekmiddel en drink geen ontsmettingsmiddelen”, twitterde de toxicologische afdeling van Harvard. “Er is GEEN SUBSTANTIE die je lichaam van binnen kan desinfecteren tegen het coronavirus”, twitterde een van de vele artsen. “Drink geen Lysol”, adviseerde de (Britse) brouwer van desinfectiemiddel Lysol vrijdagochtend in een verklaring.

Dan weet je: Trump heeft iets beweerd.

Zonlicht en ontsmettingsmiddel

Nadat een wetenschapper van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid tijdens de persconferentie in het Witte Huis had gezegd dat het coronavirus op gladde oppervlakken binnen 30 seconden kan worden uitgeschakeld door zonlicht en ontsmettingsmiddelen, werd de president enthousiast.

“Stel je voor dat we het lichaam raken met een geweldig – met ultraviolette straling of gewoon zeer krachtig licht – en (...) dat stel je voor dat je dat licht in het lichaam brengt, door de huid of op een andere manier. Je zei dat je dat gaat testen, toch? En dat ontsmettingsmiddel... is er een manier om dat met een injectie naar binnen te brengen, bijna zoals een reiniging?”

Het was niet voor het eerst dat Trump mijmerde over een gemakkelijke oplossing om het coronavirus te laten verdwijnen. Wekenlang heeft hij het middel hydroxychloroquine aanbevolen, waarover weliswaar anekdotische aanwijzingen waren dat het hielp, maar ook anekdotische aanwijzingen dat het niet hielp. “Ach, wat heb je te verliezen?”, zei Trump.

Wel, je kunt er dood aan gaan. Deze week bleek uit een (rudimentaire) analyse van patiënten in veteranenziekenhuizen dat patiënten die het middel krijgen ruim twee keer zo vaak overlijden als patiënten die het middel niet krijgen. Toezichthouder FDA raadde vrijdag het middel af, buiten een gecontroleerde medische omgeving, omdat patiënten er vaker een vergiftiging of hartaanval aan overhouden.

Direct/genuanceerd taalgebruik

Trumps aanhangers verdedigden hem donderdag door erop te wijzen dat zijn opmerkingen maar suggesties waren. “De president heeft NIET geadviseerd om bleekmiddel te drinken of injecteren”, zei radiopresentator Bill Mitchell. “Links liegt weer.” Zo gaat het vaak: Trump-aanhangers prijzen Trump om zijn directe taalgebruik, maar prijzen juist zijn genuanceerde taalgebruik als een directe interpretatie niet goed uitkomt.

Dat Trumps suggesties überhaupt nog serieus worden genomen is al een wonder. Eerder suggereerde hij, expert in alles, dat windmolens kanker veroorzaken, dat vliegdekschepen weer stoomkatapulten moeten gebruiken, dat Groenland moet worden aangekocht en dat orkanen met atoombommen kunnen worden bestreden. Sir, daar gaan we naar kijken, is dan de reactie – een teken dat deze presidentiële hersenkronkels niet vrijblijvend zijn, maar aandacht en deskundige menskracht kosten.

Nepnieuws

Donderdag zag je dr. Deborah Birx, leider van de pandemiebestrijding, eerst knipperen met de ogen en toen wegkijken toen Trump over het slikken van bleekmiddel begon. Een journalist van The Washington Post die vroeg of de president zich niet beter tot feitelijke informatie kon beperken, kreeg te horen: “Ik ben de president, en jij bent nepnieuws.”

Intussen sluit Trump de grenzen voor immigranten, gaan er (tientallen? honderden?) miljoenen dollars steungeld naar bedrijven waarvoor dat geld niet bedoeld is, zijn er bijna 30 miljoen werklozen, zijn er nog steeds te weinig tests en vallen er nog elke dag een paar duizend doden door het virus. Dat is feitelijke informatie. Maar daar gaat het nu even niet over.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234