Dinsdag 27/09/2022

En toen dreef de bekroonde schrijver in de Amstel

Thriller. Robbert Welagen schreef met Nachtwandeling een perfect uitgekiende thriller. Een fijnzinnige satire op het Nederlandse literaire wereldje krijg je er zomaar bovenop.

In talkshows zul je hem niet zien opduiken. En zelfs een kranteninterview met Robbert Welagen (°1981) is een zeldzaamheid. Toch heeft de Nederlandse auteur vanuit de luwte een fijnbesnaard plekje veroverd in het literaire landschap. Welagen schrijft bekoorlijk proza met een melancholische odeur, vol weifelachtige, bijna lichtschuwe personages. Ze blijven haperen in een behaaglijk verleden, waardoor elegante romans als Lipari (2006), Philippes middagen (2008) of Verre vrienden (2009) uitpuilden van de ünheimlichkeit. De vergelijkingen met Patrick Modiano waren niet van de lucht. Maar met romans als Porta Romana (2011) of Het verdwijnen van Robbert (2013) wist Welagen zich langzaam aan de slagschaduw van de Franse Nobelprijswinnaar te ontworstelen. Hij verfijnde zijn spel met identiteit en herinnering. Steeds vaker slopen er ook thrillerelementen in zijn boeken binnen.

Niet verwonderlijk dat Welagen met Nachtwandeling resoluut voor een uitstap naar de detectiveroman opteert. Iets wat de laatste tijd wel meer Nederlandstalige prozaschrijvers lokt. Kijk maar naar Jan van Mersbergen en zijn onder het pseudoniem Frederik Baas geschreven Dagboek uit de rivier, de broers Daan en Thomas Heerma van Voss met Ultimatum of Geert van Istendael met Het lijk in de boomgaard. In ieder geval kwijt Welagen zich met verve van zijn missie. Nachtwandeling is inventief, speels, satirisch en ook spannend, jazeker, en leest als een hoogwaardige kruising van Inspector Morse, Appie Baantjer en een strakke Simenon.

Welagen kiest een biotoop dat hij als zijn broekzak kent: het literaire Amsterdamse milieu met zijn egotistische schrijverskliekjes, hengelend naar instantsucces en prijzenmanna. Met veel vertoon wordt de 63-jarige auteur Jacob van Herwijnen in het Amstel Hotel gelauwerd met de Sebriko Literatuurprijs. Na de glorieuze uitreiking en zijn obligate dankwoord wandelt hij licht beschonken naar het Ambassadehotel. Daar zal hij nooit aankomen. 's Morgens drijft zijn lijk in de Amstel. Geen dronkenmansongeluk, maar wel degelijk een moord, zo blijkt. Enter de door de wol geverfde inspecteur Simon Mudde, die zich met frisse tegenzin in deze bizarre zaak moet verdiepen.

Meteen komt de ex van Van Herwijnen in het vizier. Zij werd niet al te fraai neergezet in het winnende boek. Zon zij op wraak? Hmm, dat zou te voor de hand liggend zijn. Of de uitgever die Van Herwijnen met lede ogen zag overlopen? Of een jaloerse medegenomineerde, zoals Oscar Langhout? "Jacob van Herwijnen was een babyboomer die boeken schreef waarover boekenclubdametjes zeggen: 'O prachtig.' Kunstkakkers, ik wil er niks mee te maken hebben", briest hij. Maar de deductief ingestelde Mudde zoekt naar sleutels in het oeuvre van de ontzielde auteur. Zijn onbevangen kijk op literatuur brengt hem dichter bij de oplossing van het mysterie, zeker wanneer de speurders op een ongepubliceerd manuscript stuiten.

In een ascetische taal voert Welagen ons tergend efficiënt naar de ontknoping. Intussen vangen uitgevers elkaar vliegen af of zien we hoe makke recensenten zich aanschurken tegen hun geliefde schrijvers, in de hoop op een stukje zon. Allemaal krijgen ze er subtiel van langs. Welagen, die in 2014 zelf voor de Libris was genomineerd, hield tijdens dat fameuze diner zijn ogen goed open. Ook over de delicate lijn tussen fictie en werkelijkheid en wat er gebeurt als auteurs die klakkeloos overschrijden, schrijft hij behartenswaardig.

Inspecteur Mudde voert hij op als een sympathieke lobbes, worstelend met de nakende ouderdom en de sleur van het bestaan. Maar onderschat hem niet. Het is wel degelijk hij die - met zijn ouderwetse methoden - aan het langste eind trekt en niet zijn licht voortvarende kompaan Kramer met zijn moderne snufjes. Welagen introduceert in Nachtwandeling een detectivetweespan dat je graag de tanden in een nieuwe moordzaak ziet zetten.

Robbert Welagen, Nachtwandeling, Nijgh & Van Ditmar, 237 p., 19,99 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234