Woensdag 29/01/2020

Standpunt

En toch zal Barcelona blijven leven

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur. 

Het is gruwelijk en het is bitter. Tot de vooravond van deze augustusdonderdag was het gemopper over de massale toestroom van toeristen de dominante verhaallijn over de zomer in Barcelona. Dat is nu, na de terreuraanslag met een bestelwagen op de Ramblas, allemaal anders.

Het is gruwelijk omdat het alweer een laffe jihadistische terreuraanslag is die alweer onschuldige levens vernielt in alweer een Europese stad. Het is bitter omdat steden als Barcelona juist de voorbije jaren een nog populairdere reisbestemming zijn geworden omdat velen andere plekken bij voorbaat afstreepten vanwege eerder terreurgeweld.

Londen. Madrid. Parijs. Brussel. Nice. Istanbul. Berlijn. Stockholm. Manchester… Aan het (onvolledige) lijstje van door islamterreur besmeurde steden moet nu dus ook Barcelona toegevoegd worden.

Geen garantie

Er is helaas geen reden om aan te nemen dat het de laatste naam is die erbij komt. In hun eigen kalifaat lijkt het laatste uur geslagen voor de bloeddorstige aanhang van IS. Maar dat is geen garantie dat op korte termijn ook andere plekken gespaard blijven van hun terreur.

Te vrezen valt: integendeel. We kunnen enkel schatten hoeveel potentiële wraakzuchtige geweldenaars er nog zijn die zich laten instrueren of minstens inspireren door de godsdienstwaanzin van IS. En anders is er nog wel een of ander bijhuis van Al Qaida dat haat en geweld helpt verspreiden.

Door vakkundig speur- en preventiewerk worden nu al vele aanslagen vermeden. Maar altijd blijft er de oude waarheid van de terroristen: wij moeten altijd alles dicht houden, zij moeten maar één gaatje vinden om onze wereld op zijn kop te zetten. Dat juist de goed beveiligde Ramblas het droevige toneel van een aanslag kunnen worden, bevestigt dat in deze vrije en open samenleving bijna geen enkele publieke plek helemaal zeker veilig is. Een kerstmarkt, een concert van een tieneridool, nu een kuierplek voor toeristen: voor dit type terroristen is er geen hiërarchie in doelwitten meer.

Banaliteit

Daarbij komt die andere bevestiging van deze aanslag: de banaliteit van het wapen. Net zoals in Stockholm, Nice, Berlijn of Londen, volstaat een eenvoudig voertuig om dood en vernieling te zaaien. Dat maakt de instap voor potentiële massamoordenaars makkelijk en de beveiliging juist lastig. Bomaanslagen kun je proberen te verijdelen door striktere controle op explosieve ingrediënten. Maar je kunt moeilijk de verhuur van bestelwagens verbieden.

Vrolijk word je er niet van. Maar misschien is het ook niet erg om op een moment als dit even niet vrolijk te willen zijn.

Uiteindelijk zal toch die andere les uit Parijs, Brussel of Londen ook in Barcelona domineren: de stad blijft leven, de samenleving gaat niet kapot. Niet zomaar en niet zolang wij dat niet willen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234