Woensdag 10/08/2022

En toch ben ik niet gelukkig met OffshoreLeaks

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Terechte ophef over de belastingparadijzen kan politiek misbruikt worden om de kapitalistische blazerbrigade buiten schot te houden, schrijft Ewald Engelen. Hij is hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam en columnist voor De Groene Amsterdammer en Het Parool.

OPINIE

Het is bijna een jongensboek: een Amerikaanse onderzoeksjournalist die na drie jaar speurwerk wordt beloond met een harde schijf waar het complete klantenbestand van twee grote trustkantoren op staat: 260 gigabytes, in totaal 2,5 miljoen documenten, waaronder 2 miljoen e-mails, vier grote databestanden en een half miljoen Excel-sheets, pdf-bestanden en andere documenten.

En daarmee kreeg de baas van het International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ) - want over die persoon hebben we het - zeldzame data in handen over 122.000 brievenbusmaatschappijen, hun eigenaren, managers en gebruikers, verspreid over tien belastingparadijzen.

Om deze schatkist eens goed uit te pluizen, verzamelde het ICIJ 86 collega's uit 46 landen. Een unicum in journalistenland. Nederland werd vertegenwoordigd door Joop Bouma en Martijn Roessingh van Trouw, België door Alain Lallemand van Le Soir.

Afgelopen donderdag presenteerden The Guardian, Le Monde en de Süddeutsche Zeitung de eerste resultaten van het monikkenwerk onder de titel OffshoreLeaks. Nogal wat politici en bestuurders uit beschaafde en minder beschaafde landen blijken de weg naar de paradijzen te vinden. Vooral plutocraten ontduiken op grote schaal hun solidariteitsheffing (belasting) via brievenbusroutes. Ook maken nogal wat frauduleuze beleggingsfondsen gebruik van deze routes. Tot slot blijken alle grote internationale advocatenfirma's, boekhoudkantoren en banken (UBS en Deutsche Bank) een dik belegde boterham te verdienen aan het verduisteren van inkomens en vermogens.

Explosief natuurlijk. En toch ben ik er niet gelukkig mee. Het leidt de aandacht maar af van de echte boeven. De piraterij van plutocraten, fraudeurs, zichzelf verrijkende politici en andere dolende zielen is namelijk kinderspel vergeleken bij de legale belastingontwijking door de keurige blazerbrigade die multinationals als Shell, Philips, Unilever, Amazon, General Electric, Wall Mart, Volkswagen - even ademhalen - GDF Suez, Arcelor Mittal, Anheuser-Busch, BP en ExxonMobil aanvoert.

Sinds de ruige bevrijding van het statelijk begrensde kapitalisme aan het eind van de jaren zeventig, is het grootkapitaal een ontketend monster geworden dat staten en dus burgers meer en meer naar zijn pijpen laat dansen. Minder vennootschapsbelasting, dan krijgt u minder belasting. Minder sociale lasten, dan krijgt u minder sociale lasten. Meer subsidie? Dan krijgt u meer subsidie. Minder gezeur over bonussen omdat u anders vertrekt? Ok, wij houden onze bek wel.

Azijnzeikers
Daar hoort ook de verdediging van het Nederlandse/Belgische belastingparadijs tegen azijnzeikers als ondergetekende bij door kritiek op belastingontwijking te pareren met vestigings-, werkgelegenheids-, inkomens- en andere kul-argumenten.

En door de terechte ophef naar aanleiding van OffshoreLeaks politiek te misbruiken door mooie sier te maken met streng optreden tegen plutocratische en frauderende krabbelaars, om de grootkapitalistische blazerbrigade vervolgens buiten schot te houden.

Reken maar dat de cheerleaders van de belastingconcurrentie dit aangrijpen om ondernemingsgewijze belastingontwijking te beschermen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234