Vrijdag 09/12/2022

'En rama', de hippe sherry

We moeten de boerinnenbond erkentelijk zijn voor het iconische Ons kookboek. Het heet dat deze culi-literaire erfenis ons onderscheidt van minder gastronomisch onderlegde volkeren uit het noorden. Maar Ons kookboek heeft ook enkele minpunten. Het heeft onze ouders en grootouders immers doen geloven dat sherry een drank is die men in de soep of in de konijnenstoofpot kiepert. Gevolg: sherry wordt al 50 jaar aangezien als een minderwaardige drank. En niet alleen in België.

Om het imago te herstellen, hebben enkele producenten nu een nieuwe sherrycategorie op de markt gebracht: 'En rama', voluit sherry fino en rama. De naam is niet door een officiële denominatie (D.O.) beschermd, wat maakt dat de producenten zelf bepalen wat 'En rama' nu precies inhoudt. Maar over de smaaksensatie die het moet opleveren, is iedereen het wel eens. De wijn is ongefilterd en moet smaken alsof je direct van het vat proeft (het Spaanse 'rama' betekent 'rauw'). Sommigen interpreteren dit alsof de wijn vooral pril en jong moet smaken.

Anderen zien het als een grand cru die uit de beste vaten moet worden samengesteld, die met de dikste florlaag, waarbij u moet weten dat 'flor' een beschermende schimmellaag is die zich ontwikkelt in de vaten. Zolang het niet uitgebuit wordt als een nieuwe marketingstrategie blijft de en rama voor wijnliefhebbers een boeiende categorie, waard om ontdekt te worden. Schenken gebeurt tussen de 8 en 10°C, en niet ijskoud tussen 4 en 6°C zoals een gewone fino.

Ultieme Oestervriend

Als zeelucht in een fles. Afkomstig van El Puerto de Santa Maria, dorp op de kruising van rivier en zee. Voor de bijzondere zilte toets is er dus een uitleg. Goudgeel getint, met een neus die herkenbaar sherry is, maar met een nootachtige zachte ondertoon. Niet twijfelen: bij oesters of gerookte vis. (16%)

Gutiérrez Colosia Fino En Rama (50 cl), Jerez, La Buena Vida, 20,40 euro HHHH

Fijn raspaard

Dit is duidelijk het grand cru type. Bij de eerste blik: ongefilterd. Zachte, kruidige neus met noten en toast. Verrassend frisse aanzet met citruszeste gevolgd door een delicaat palet en een ragfijne textuur. Loepzuivere afdronk zonder bitters met een mooie, lichtjes zilte diepte. (16%)

Tio Pepe (Gonzalez Byass) Fino En Rama 2016, Jerez, Swaffou, 18,21 euro HHHH

Tussen maagd en Lorelei

De extreem jonge maagd, tussen het wittewijnkarakter en het begin van het sherry-proces. Een overgangswijn die niet-sherry- drinkers naar sherry wil lokken. Een maagd met een Lorelei-gehalte dus. Bij aperitief, schaaldieren en halfharde kazen. (12,5%)

Tosca Cerrada 'Palomino' Fino En Rama, Jerez, Ad Bibendum, 18,45 euro HHH

Beestjes in de lucht

De Brusselse Brasserie De La Senne, bekend van ondermeer Zinnebir en Taras Boulba, heeft een nieuw bier in aanbod: de 'Bruxellensis'. Een amberkleurig bier op basis van een wilde gist die enkel in de Brusselse atmosfeer te vinden is. Het bier heeft een aroma van ananas, rode vruchten, leder, boerenerf en een toets van honing.

brasseriedelasenne.be

In de ban van alsem

Isabel Boon en Ilse Duponcheel hebben een handboek voor cocktailliefhebbers uit. Vermout, de complete gids. De timing is prima want het drankje is hip. Recepten, merken, oorsprong, u leest er alles over. Wist u trouwens dat er al Belgische vermouts over de rocks gaan?

Uitgegeven bij Lannoo, 24,99 euro

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234